Isiklike markide võrdluses on endised keskmaajooksjad sisuliselt ühe pulga peal. 33-aastane Fosti jooksis kaks aastat tagasi Zürichi EM-il 2:17.54 ja 30-aastane Nurme kevadel Hamburgis 2:17.54. Kogemustepagas on meestel aga väga erinev, kuna Fosti asub juba kolmandat korda tiitlivõistluste maratoni starti. 1500 meetri jooksus Pekingi olümpial Eesti rekordi jooksnud Nurme jaoks oli Hamburg üldse esimene õnnestunud maraton.

Mõlemad mehed on väliselt saanud tiitlivõistluseks edukalt valmistuda. Fosti testis vormi kuu aega tagasi Amsterdami EM-i poolmaratonis, kus sai 1:06.00-ga korraliku 31. koha. Nurme harjutas pikalt Ameerika Ühendriikides, kes näitas hõreda õhu tingimustes häid võistlustulemusi.

Naiste olümpiamaraton näitas, et kuuma ilma tõttu on raske tippaegu joosta, nii et isikliku rekordi lähistele jooksmine tähendaks Eesti jooksumeeste puhul kindlasti väga korralikku kohta.

Jooksu suurfavoriit on keenialane Eliud Kipchoge, kelle võidukoefitsient on Paf-i kihlveoportaalis 1.75. Eelmisel kümnendil 5000 meetri jooksus olümpiahõbeda ja -pronksi võitnud Kipchoge võitis kevadel Londoni maratoni suurepärase 2:03.05-ga ja on kaasmaalase Stanley Biwotti (6.50) ees peamine soosik.

Biwott sai aprillis Londonis Kipchoge järel 2:03.51-ga teise koha ning on tõestanud end suurepärase linnamaratoonarina. 2012. aastal võitis ta Pariisis ja 2015. aastal New Yorgis, kuid tiitlivõistlustel on ta üldse esimest korda ning nende kogemuste puudumine annab vahetus võrdluses Kipchogele kõvad trumbid.

Kindlasti ei tohi maha kanda neli aastat tagasi Ugandale olümpiaajaloo teise kuldmedali võitnud Stephen Kiprotichit (12.50), kes aasta hiljem võitis Moskva MM-ilt samuti kuldmedali. Viimasel ajal pole Kiprotich väga veenvaid esitusi näidanud, kuid tänavusest on tal kirjas Tokyo maratoni neljas koht.

Walcotti vormikõver taas tipus

Paraku ei jõudnud Eesti odameeste triost keegi laupäeval peetavale lõppvõistlusele. Rio olümpiafinaal tõotab piigipildujate seas tulla kõrgetasemeline, sest Londoni olümpiavõitja Kershorn Walcott saatis kvalifikatsioonis oda 88.68 kaugusele. 90 meetri meestest on võistlustules mullune maailmameister Julius Yego Keeniast ja Thomas Röhler Saksamaalt.

See kolmik on ka Paf-i portaalis kõige suuremate favoriitide seas. 23-aastane Walcott üllatas neli aastat kogu maailma, kui viskas kesise tasemega Londoni odafinaalis 84.58 ja võitis Trinidad ja Tobagole pisiriigi ajaloo esimese olümpiakulla. Seejärel saabus vigastustega võidelnud Walcotti karjääri mõõn ning kahel järjestikusel MM-il ei suutnud ta kvalifikatsioonisõela läbida. Mullu viis ta isikliku rekordi aga 90 meetri taha ning näitas eelvõistlusel, et tegemist polnud juhusliku sähvatusega.

24-aastast Thomas Röhlerit (3.50) on võimatu tänavu visatud 91.28 taustal kullasoosikute seast välja jätta, kuid Amsterdami EM-il näitas ta erakordselt viletsaid võistlejanärve, kui leppis tagasihoidliku tasemega jõuproovil 5. kohaga ehk jäi kaheksa meetrit nõrgema isikliku rekordiga Risto Mätase selja taha.

Mullu Pekingi MM-il uskumatu 92.72-ga maailmameistriks kroonitud 27-aastane keenialane Julius Yego (5.50) tänavune hooaeg on läinud MM-tiitlist taastumisele. Tal on hooaja margina kirjas vaid 84.68, mis jätab ta maailma edetabelis näiteks Tanel Laanmäe selja taha, kuid tiitlivõistluste kogemusi on Soome odaviskekoolkonna kasvandikul juba tublisti ning kvalifikatsioonis näitas keenialane kõva närvi, kui viskas selg vastu seina olukorras 83.55.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Olümpiamängude koefitsiendid ja kampaaniad leiad Pafi spordiennustuse lehelt.