Olen selle paari päevaga kuulnud rohkem Aafrika jalgpallist kui oma elu jooksul kokku. Aafriklased on vabad hinged, nad elavad päev korraga ja see iseloomustab paljuski nende mängu. Nad on palliga osavad, neile meeldib vabadus. Samas on küsimus nende võitlusvaimus, suurvõistlustel ei ole nad kuigi kaugele jõudnud, kuna ei saa regulaarselt tugevaid mänge.

Paar aastat tagasi mängis Eesti U-19 koondis Saksamaa eakaaslaste vastu Euroopa meistrivõistluste eliitringi turniiril. Sakslaste toonane juhtiv mängija Toni Kroos on jõudnud meestekoondisse – hea on näha tema arengut, juba tol turniiril Tallinnas oli aru saada, et tegu on erakordse palluriga.

Saksamaa – Ghana mängu esimest poolaega iseloomustab ehk kõige enam kannatlik sakslaste mängu ülesehitus ja pallivaldamine, aga ohtlikumad võimalused jäid Ghanale. Oli näha aafriklaste kannatamatust, nad ei suutnud piisavalt kaua oma taktikalisest plaanist kinni hoida, mistõttu tekkis liinidesse ja liinide vahele auke, mida sakslased oma positisoonivalikuga ja liikumistega hästi ära kasutasid, kuid ei suutnud tihti värava ette jõuda ning piisavalt ohtu tekitada Ghana värava ees.

Teisel poolajal suutsid sakslased esimesena väravatearve avada tänu Mario Götze heale liikumisele ja lõpetamisele. Ja juba kolm minutit hiljem viigistasid ghanalased – jalgpallis juba on nii, et esimesed viis minutit pärast värava löömist on kõige haavatavamad ja Ayew kasutas momendi ära, hea liikumine kaitsja ette ja hea lõpetamine peaga.

Mäng käis suures osas sakslaste dikteerimisel ja Ghana kiirete vasturünnakutega. Gyan, kes oli kogu mängu jooksul aktiivne ja hoidis sakslaste kaitsjad pinge all, viis Ghana juhtima. 70. minutil tegid sakslased kaks vahetust korraga ning üks vahetusmeestest Klose viigistas oma esimese puuetega mängus seisu.

Oli põnev ja sündmusterohke mäng. Nägime Ghana mängijate võimsust ja väga häid tehnilisi oskusi ning seevastu sakslaste uue põlvkonna tegijaid (Götze, Kroos, Özil) mängu ehitamas ja võimalusi loomas. Oli näha ghanalaste kirge ja vaba loomust, mis kohati tõi kaasa hilinemist olukordadesse ja lõppes vea tegemisega sakslaste vastu. Sakslaste loovus, toetus rünnakul, head tehnilised ja taktikalised oskused, suudeti palli hoida ja momente tekitada võib-olla küll mitte nii palju kui nad soovisid, aga Ghana pidi kindlasti kõvasti pingutama, et siit mängust punkt võtta. Kokkuvõttes võib öelda, et mõlemad väärisid viiki ja mõlemal on endiselt võimalus alagrupist edasi pääseda.