Paar aastat tagasi otsustas linn, et praegust 1,2 kilomeetri pikkust Anne kanalit pikendama ei hakata ja tänavu vastu võetud Tartu linna uus üldplaneering asetab sõudekanali hoopis Ihaste luhale, kuhu on plaanitud rajada ka maastikukaitseala, kirjutab tänane Tartu Postimees.

Linna planeeringuteenistuse juhataja Indrek Ranniku tunnistab, et linnavalitsus on praegu äraootaval seisukohal: kui maastikukaitseala ei tule, siis on kõik teed lahti selleks, et luhale kaevata 2,2 kilomeetri pikkune rahvusvahelistele nõuetele vastav sõudekanal ning selle kõrvale rajada linlastele parkmets.

Ent siin lähevad linna ja Eesti Sõudeliidu nägemused kanali funktsioonidest lahku. Sõudeliidu eesmärk on tuua kanali äärde võimalikult palju inimesi, sealhulgas ka suplejaid, linna plaanide kohaselt viimased sinna ei mahuks.

Standard näeb ette, et sõudekanalil peab olema kuus 13,5 meetri laiust rada, pluss kaks sama laia lisarada ning piisavalt ruumi paatide ringikeeramiseks.

Eesti Sõudeliidu peatreeneri Jaan Tultsi sõnul peaks seega laiust kokku olema vähemalt 135 meetrit, ideaalvariandis aga isegi 162 meetrit.

Ihaste luha kõige kitsam koht on aga jõest Ihaste teeni oma nelisada meetrit. Nii et kui kanalile lisada veel piisavalt ruumi suplejate jaoks ja jätta tükike loodust ka ranna ning parkmetsa rajamiseks, jääks luhast tõesti väheks, kirjutab Tartu Postimees.