Naiste poolel lisab põnevust arutelu, et kes — kui üldse keegi — võtab üle mulluse hooaja valitseja Marit Bjørgeni koha. Ning Eesti suusasõbrad ootavad pingsalt häid tulemusi meie sportlastelt, sest nende põud on fännide jaoks liiga pikaks kujunenud.

Eestlastest lähevad maailmakarikasarja avastarti tegema Peeter Kümmel, Raido Ränkel, Marko Kilp, viimasel hetkel haigestunud Karel Tammjärve asendav Aivar Rehemaa ning naistest Laura Alba. Mullu jäi Rukal eestlaste parimaks kohaks 18., mille sõitis sprindis välja Kümmel. Tavadistantside edukaim oli Algo Kärp meeste 15 km klassika 38. kohaga.

Johaug ja Johnsrud Sundby alustavad soosikutena

Norra naised vallutasid eelmisel hooajal maailmakarikasarja kokkuvõttes kuus esimest kohta! Bjørgenile järgnenud viisik on endiselt rivis ja üldkokkuvõttes sihib esmajärjekorras esikohta kindlasti Therese Johaug. Tervena püsides on aga nii Charlotte Kalla kui Justyna Kowalczyk kindlasti norralannale väga tugevad konkurendid.

Paf-i koefitsientide tabelist leiame aga põnevaid numbreid üldvõitjale panustamiseks. Kui Johaugi koefitsient on 1.40, siis talle järgnevad kaasmaalanna Heidi Weng (4.00), rootslannad Kalla (7.25) ja Stina Nilsson (21.00) ning alles siis Kowalczyk ja veel üks Norra suusataja, Astrid Jacobsen (mõlemal 26.00).

Meeste maailmakarikasarja üldvõidule eeldatakse tihedat rebimist mulluse tšempioni Martin Johnsrud Sundby (2.85) ja Petter Northugi (3.50) vahel. Lisaks norralastele heietab kindlasti suurvõistlusteta hooajal esikohamõtteid ka sarja kolmekordne võitja Dario Cologna (4.50), kellele järgnevad Finn Hågen Krogh Norrast (7.00) ning Alex Harvey Kanadast ja rootslane Calle Halfvarsson (mõlemal 18.00). Viimane jätab aga hooaja avaetapi haiguse tõttu vahele.

Matvejeva võib sprindis üllatada

Kuusamos sõidavad naised Ruka Nordic kolmikürituse raames klassikasprindi, 5 km vabatehnikas ja viitstardist 10 km klassikat. Panustada saab hetkel nii eraldi sprinditulemuste kui ka “kolmevõistluse” üldvõitja peale. Viimases arvestuses on koefitsiendid hetkel: Johaug 1.60, Kalla 3.00, Weng 10.00 ning Jacobsen ja Kowalczyk 21.00, ehkki viimase osalemine on kahtluse all.

Klassikasprindi soosikukolmik on aga Nilsson (2.85) ning Norra sprinditähed Maiken Caspersen Falla (3.00) ja Ingvild Flugstad Østberg (4.00). Nädalavahetusel sõideti Rootsis, Bruksvallarnas vabatehnika sprinti ning seal sai esikoha just Nilsson, Kalla ja Hanna Falki (Ruka sprindis koefitsient 51.00) ees.

Huvitava tulemuse andis aga klassikasprint Beitostølenis kaks nädalat tagasi, kus esikoha napsas venelanna Natalja Matvejeva (Rukal 31.00) Østbergi ja Jacobseni (31.00) ees. Samal ajal eestlannadegi osalusel toimunud Muonio klassikasprindi võitis soomlanna Mona-Lisa Nousiainen (18.00).

Kui tulla tagasi Ruka üldvõitja soosikute juurde, siis klassikaspetsidel on kindlasti väike eelis. Kontrollvõistlustelt nii palju, et Beitostøleni 7,5 km klassikasõidul oli ülekaalukas võitja Johaug, edestades Wengi 38,4 sekundiga. Sama võimast minekut näitas Bruksvallarnas Kalla, kelle edu 5 km sõidu lõpuks Ida Ingemarsdotteri ees oli 25,6 sekundit. Ning Soome võistlustel on võimsas hoos olnud Krista Pärmäkoski (Ruka üldvõidu koefitsient 41.00).

Favoriite rohkem kui kohti poodiumil

Meeste kava Rukal on sarnane naistele, tavadistantsid on vaid viis kilomeetrit pikemad. Kolmepäevase üldvõidu soosikud on loogiliselt Johnsrud Sundby (2.75), Northug (3.25), Cologna, Harvey (mõl. 7.50), Krogh ja venelane Maksim Võlegžanin (mõl. 15.00). Nagu naised, kontrollisid mehedki vormi nii Norras, Rootsis kui Soomes, ent loomulikult mitte samal stardijoonel.

Kaks nädalat tagasi Beitostølenis võitis 15 km klassikat norralane Sjur Røthe (Ruka üldvõidu koefitsient 41.00), kuid sama pikal vabatehnika distantsil oli ta alles 38., jäädes üle kahe minuti alla Sundbyle. Viimane edestas pea minutiga ka Northugi, kes aga omakorda võidutses nädalavahetusel samal distantsil Bruksvallarnas.

Gällivares võitis 15 km vabalt aga venelane Sergei Ustjugov (Ruka üldvõit 18.00), jättes näiteks Harvey 27,5 sekundi kaugusele. Ning Saariselkäl peetud 15 km klassikasõidul oli ülivõimas Võlegžanin, järgnesid Sergei Turõšev ja Cologna. Soomlastest on hooaja eel väga võimsas hoos olnud Sami Jauhojärvi (Rukal 81.00) ning unustada ei tasu ka kasahh Aleksei Poltoraninit (34.00), kellele selline kombineeritud võistlus võiks sobida.

Avadistantsil ehk klassikasprindis on soosikuteks mullune Ruka sprindi võitja norralane Eirik Brandsdal (3.50), Northug (5.00), venelane Nikita Krjukov (8.00) ning alles siis eelmise hooaja sprindi maailmakarikavõitja Krogh ja Emil Jönsson Rootsist (10.00). Tähtsamatel hooajaeelsetel klassikasprintidel on võidurõõmu maitsnud Poltoranin, Brandsdal, Ustjugov ja Venemaa-sisesel katsevõistlusel Aleksandr Panžinski.