Lisaks EM-võistkondadele saavad kasulikku praktikat muidugi koondised, kes kontinendi meistrivõistlusi kõrvalt jälgima peavad. Eesti rahvusmeeskondki mängib sel nädalal koguni kaks kohtumist, kolmapäeval kohtutakse Tallinnas Andorraga.

11 võitu 11-st mängust

Eesti ja Andorra lähevad vastamisi juba, uskumatu küll, 12. korda! 1996. aastal reisis meie rahvusmeeskond looduskaunisse väikeriiki, et seal Andorra vutiajaloo esimene ametlik maavõistlus pidada ja sõprussidemed jäid püsima.

Viimased üheksa kohtumist on peetud juba valiksarjades, sest loos on ses mõttes Eestile õnnelik olnud. Seega möödub viimasest sõprusmängust Kuressaares tänavu juba 18 aastat. Kõik senised 11 mängu on Eesti võitnud, pärast kaht esimest 6:1 ja 4:1 seisuga lõppenud kohtumisi aga mitte kunagi enama kui kahe väravaga.

Ehkki koefitsiendid räägivad ühte — Eesti võit 1.20, Andorra oma 12.00, viik 6.50 — võib õhus olla ohumärke. Eesti mängis Leeduga pühapäeval vägagi mannetult, samas tegi Andorra neljapäeval Austrias väravateta viigi Aserbaidžaaniga. Loodetavasti suudab Eesti Joel Lindpere lahkumismängul siiski võiduseeriat Andorra üle tosina mänguni pikendada.

Venelased ja tšehhid kohtuvad Austrias

Ilmselt põnevaim kolmapäevane vastasseis on kahe EM-ile pääsenud meeskonna vahel Innsbruckis, kui kohtuvad Venemaa ja Tšehhi. Venelaste jaoks on tegu esimese test-mänguga, tšehhid näitasid jõudu reedel, kui Austrias laagris olles Maltale kuus vastuseta väravat lõid.

Esimese hooga Paf-i koefitsiendid kahe meeskonna vahel vahet ei tee — mõlema tiimi võidukoefitsient on 2.60, viigil 3.40. Viimati kohtuti 2012. aasta EM-finaalturniiril kui Venemaa 4:1 võidu sai. Valikturniiril võitis Tšehhimaa A-alagrupi, samas kui Venemaa lõpetas G-alagrupis küll teisena, aga 8 punkti kaugusel võitja Austriast.

Tšehhide Malta-võit oli mitmes mõttes märkimisväärne, sest väravavaht Petr Cechist sai 119 koondisemänguga riigi rekordinternatsionaal, pärast pea aastast pausi jooksis koondise eest platsile kapten Tomaš Rosicky ning noor ründelootus Patrik Schick lõi debüütmängus värava. Venemaad peetakse mõistatuseks, sest vananev koondis — 13 meest on 29-aastased või vanemad — pole just eriti head jalgpalli viimastel aastatel näidanud.

Eemalejääjad ihuvad hammast finalistidele

Kaks kolmapäevast paari viivad kokku sarnased vastased ehk EM-ile pääsenud tiimi ja üllatuslikult eemalejäänu. Poola võõrustab Gdanskis Hollandit ja siingi pole selget soosikut — mõlema meeskonna võidukoefitsient on 2.60 ja viigil 3.40. Seda hoolimata tõsiasjadest, et Poola sai valikturniiril vaid ühe kaotuse ja Holland ei pääsenud isegi play-offi.

Poola koondise viimane kaotus pärineb mullu septembrist kui võõrsil Saksamaale alla jäädi. Pärast seda on saadud kuus võitu, üks viik ja löödud koguni 25 väravat! Robert Lewandowski lõi neist 7 ja Kamil Grosicki 6, nii et hollandlased peaksid teadma, kust suurim oht tuleb. Holland mängis reedel samuti võõrsil 1:1 viiki Iirimaaga.

Norra võõrustab Oslos EM-finaalturniiri debütant Islandit. Viimati kuuluti 2014. aasta MM-valikturniiril ühte alagruppi ja siis jäi Island peale — kodus 2:0 võit, Oslos 1:1 viik. Norra kaotas pühapäeval võõrsil Portugalile 0:3, Island peab esimese mängu pärast EM-koondise väljakuulutamist. Kergeks soosikuks peetakse siiski norralasi, kelle võidukoefitsient on 2.50. Islandil on sama number 2.65 ja viigil 3.40.

Kes löövad Inglismaa väravad sel korral?

Neljapäeval peetakse Londoni Wembley staadionil alanud nädala ilmselt põnevaim kohtumine — Inglismaa võtab vastu Portugali. Inglaste jaoks on tegu viimase testiga enne EM-i, sest erinevalt mitmest teisest koondisest soovib peatreener Roy Hodgson viimased kümme EM-i eelset päeva rahulikult treenida. Portugal võõrustab veel 8. juunil Lissabonis Eesti rahvusmeeskonda.

EM-i silmas pidades on mõlemad tiimid küllaltki kõrgel soosikute seas. Hetkel Inglismaad Euroopa meistriks ennustades saaks raha tagasi 9-kordselt, Portugali koefitsient on 21.00 — vastavalt 4. ja 7. koht koondiste pingereas. Neljapäevaks on inglaste võidukoefitsient 1.80, Portugalil 4.50 ja viigil 3.60.

Inglismaa pidas eelnevalt kaks sõprusmängu ning alistas nii Türgi kui Austraalia 2:1. Hodgsoni ründajate dilemma ainult süvenes, sest värava said neis kohtumistes kirja Harry Kane, Jamie Vardy, Marcus Rashford ja Wayne Rooney. Portugali 3:0 võit Norra üle tuli ilma Meistrite Liiga võitjate Cristiano Ronaldo ja Pepeta.