Ennusta alagrupist edasipääsejaid! Hiljem koostame teie ennustuste põhjal oma play-off tabeli ning mängime turniiri edasise käigu läbi kuni võitjani välja.


SAKSAMAA

Rahvaarv: 82,6 miljonit

Rahvusroog: Currywurst - karrivorst hapukapsa ja kartuliga

Hümn: "Das Deutschlandlied"

Parim saavutus MM-il: 1954, 1974, 1990 võitjad. Kokku osalenud 17 MM-il.

Koht FIFA edetabelis: 2.

Teekond Brasiiliasse: võitis C-alagrupi ühegi kaotuseta Rootsi, Austria, Iirimaa, Kasahstani ja Fääri saarte ees, punkte kaotati vaid 4:4 viigimängus Rootsi vastu.

Kas teadsid, et... Saksamaa andis Euroopa valiktsoonis kõige enam sööte (7588).

Võtmemängija: Mesut Özil: 25-aastane Türgi juurtega ründav poolkaitsja. Arsenali rekordost ja ühtlasi Saksamaa ajaloo kalleim mängija, kelle eest Madridi Real kasseeris mullu septembris 50 miljonit eurot. Özil on Daily Starile öelnud, et loeb enne väljakule minekut alati koraani. "See aitab mul fookuses püsida. Ma palvetan ja mu tiimikaaslased teavad, et nad ei tohi minuga sel hetkel rääkida."


Foto: Reuters/Scanpix. Mesut Özil

Jälgi teda! Miroslav Klose: 35-aastast Poolas sündinud veteranründajat lahutab brasiillase Ronaldo MM-i väravarekordist (15) vaid üks tabamus. Valikturiniiril lõi ta neli kolli. "Ma ei saa öelda, et see ei ahvatle mind, ma olen selleks liiga ambitsioonikas, kuid meeskond on alati esikohal," ütles 131-kordne internatsionaal Süddeutsche Zeitungile, lisades, et see jääb ilmselt tema viimaseks suurturniriks. 


Foto: AP/Scanpix. Miroslav Klose

Kapten: Philipp Lahm: 30-aastane paremkaitsja on Bayerni särki kandnud alates 11. eluaastast ning Pep Guardiola poolt iseloomustatud kui "kõige intelligentsem mängija, keda ma kunagi treeninud olen". MM-i sümboolsesse koosseisu valitud nii 2006 kui 2010 MM-il, viimase eel nimetati seoses Michael Ballacki vigastusega kõigi aegade noorimaks Saksamaa kapteniks (26). Klosest (131) mõnikümmend koondisemängu vaesem mees - 105.
Foto: Reuters/Scanpix. Bayerni kapten Philipp Lahm võiduõlut rüüpamas, kaelas Bundesliga kuldmedal.

Treener: Joachim Löw: 54-aastane endine Lääne-Saksamaa noortekoondislane. Pärast sakslaste jaoks ebaõnnestunud 2004 EM-i nimetati uue lootsi Jürgen Klinsmanni kõrvale abitreeneriks ning kaks aastat hiljem võttis vanalt sõbralt ise tooli üle. Mullu oktoobris pikendati tema lepingut 2016. aasta juulini. Võiduprotsendilt (68,63 %) edukaim Saksamaa koondise peatreener.
Foto: Reuters/Scanpix. Mullu novembris kasutas Löw (vasakult teine) Londonis koondise Wembley'le treeningule viimiseks kiireimat võimalikku transporti - metrood. 

Veel huvitavat: Nämm-nämm! Löw jäi 2010 MM-il kaamera ette pisut piinliku vahejuhtumiga:

PORTUGAL

Rahvaarv: 10,6 miljonit

Rahvusroog: Sardinha assada - grillitud sardiinid

Hümn: "A Portuguesa"

Parim tulemus MM-il: 1966 kolmas koht. Kokku osalenud viiel MM-il

Koht FIFA edetabelis: 3.

Teekond Brasiiliasse: F-alagrupis jäid punktise kaotusega Venemaa järel teiseks ning pidi pileti lunastama eriti dramaatilises play-off'is Rootsiga - kahe mängu kokkuvõttes saadi 4:2 võit, kõik väravad Ronaldolt. See draama olnuks olematu, kui Venemaale poleks kaotatud ning Põhja-Iirimaa ja Iisraeliga viiki mängitud.

Zlatani ja Ronaldo uskumatu sõu kokkuvõte:

Võtmemängija/kapten: Cristiano Ronaldo - kes siis muu? Pidanud Portugali särgis 110 kohtumist ning on 49 väravaga koondise kõigi aegade parim snaiper. Mõne spetsialisti arvates veedab liiga palju aega juuksurisalongis, kuid kiibitsejatele eelistab vastuse anda jalgadega ning saab selle eest ka peaaegu maailma kõrgeimat palka (Messi kirjutas hiljuti paremale lepingule alla). Madridi Reali staari karistuslöögi kiiruseks on mõõdetud 130 km/h ehk 31,1 m/s, mis on neli korda kiirem kui Apollo 11 raketi stardikiirendus.
Foto: AFP/Scanpix. Cristiano Ronaldo

Jälgi teda! Bruno Alves: 32-aastane Fenerbahce keskkaitsja tegi 2010. aasta MM-il kaasa kõik Portugali viis mängu algusest lõpuni justkui tasuna selle eest, et ta valiksarja play-off'is Bosnia ja Hertsegoviina vastu avamängus üliolulise värava lõi. 2012. aasta EM-i mees aga ilmselt mäletada ei taha, sest seal ta poolfinaalis Hispaaniaga penaltiseerias tööd ära ei teinud. Pärast tänavust Türgi liiga võitu on Alves võitnud kolmes erinevas riigis (lisaks Zeniidiga Venemaal ja Portoga Portugalis) 7 meistritiitlit.  


RIA Novosti/Scanpix. Bruno Alves.

Kas teadsid, et...  Alvesi brasiillasest isa Washington mängis Rio de Janeiro gigandi Flamengo eest, vanem vend Geraldo pallib praegu keskkaitsjana Rumeenias Ploiești Petrolulis ja noorem vend Julio poolkaitsjana Portugalis Rio Aves.

Treener: Paulo Bento: 44-aastane endine Portugali koondislane lõpetas ise mängijakarjääri alles 2004. aastal ning asus kohe tööle Lissaboni Sportingu treenerina, kellega võitis kuue aasta jooksul kaks Portugali karikat ja kaks superkarikat. Kümme kuud pärast Sportingust tagasi astumist, 2010 septembris nimetati praegusesse ametisse. Mängijana sai kohtuniku sõimamise eest viiekuulise koondisekeelu, kui vilemees oli Prantsusmaale 2000 EM-il 117. minutil penalti andnud ja Zinedine Zidane selle realiseerinud. 


Foto: AP/Scanpix. Paulo Bento

Veel huvitavat: Milleski on eestlane ka Ronaldost eespool: Portugali täht on nimelt noorimate 100. koondisemänguni jõudnud eurooplaste nimistus Sergio Ramose (26 aastat, 357 päeva), Lukas Podolski (27 a, 13 p) ja Kristen Viikmäe (27 a, 109 p) järel neljandal kohal.

GHANA

Rahvaarv: 25,4 miljonit

Rahvusroog: Fufu - keedetud jahubanaanist ja maniokist pätsikesed, serveeritakse maapähklisupiga

Hümn: "God Bless Our Homeland Ghana"

Parim saavutus MM-il: 2010 veerandfinaal, kus jäädi penaltitega valusalt alla Uruguayle. Finaalturniirile jõuti esimest korda 2006, kui neile pani kaheksandikfinaalis piduri Brasiilia (3:0).

Koht FIFA edetabelis: 38.

Teekond Brasiiliasse: oma alagrupp Aafrika tsoonis võideti viie võiduga kuuest mängust. Play-off'is purustati kodumängus 6:1 Egiptus, mis lubas neil võõrsil ka 1:2 kaotada.

Kas teadsid, et... Kuni 1957. aastani mängis koondis Gold Coasti nime all. Ghana võeti kasutusele pärast Suurbritanniast iseseisvumist. Akani keeles nimetavad nad ennast Gaanaks.

Võtmemängija: Michael Essien: 31-aastasel endisel Chelsea ja praegusel AC Milani poolkaitsjal jäi eelmine MM vigastuse tõttu vahele, mistõttu on ta nüüd seda näljasem suuri tegusid korda saatma. Aprilli lõpus naasis kahe ja poole nädalaselt sääremarjavigastusest, mistõttu sattus Brasiilia MM korraks ohtu, kuid nüüd on taas täie tervise juures. "Essieni naasmine on meile väga tähtis. Nii on meil võimalus ka sakslasi võita. Juba eelmisel MM-il olime me üks väheseid meeskondi, kes neile probleeme suutis valmistada," on Boateng öelnud.


Foto: AP/Scanpix. Michael Essien

Jälgi teda! Kevin-Prince Boateng: 27-aastane poolkaitsja esindas noorte tasemetel sünnimaad Saksamaad, riiki, kus ta ka 2006. aastal Berliini Herta mängijana Fritz Walteri auhinnaga parimaks noormängijaks pärjati. Sealt edasi viis karjäär Tottenhami, Dortmundi, Portsmouthi, Milani ning 2013 augustis Schalkesse. Boateng tegi 2011. aastal koondisega juba lõpparve, süüdistades Ghana alaliitu, et nood ei arvesta tema klubi tegemistega, kuid mullu suvel mõtles ümber ja tuli "Mustadele staaridele" taas appi.


Foto: AP/Scanpix. Kevin-Prince Boateng

Kapten: Asamoah Gyan: 28-aastane endine Sunderlandi edurivimees mängib 2011. aastaast Araabias Al Aini meeskonnas, kuid etendab hoolimata tippliigast lahkumisele koondises võtmerolli, koondise saldoks 78 mängu ja 41 väravat. Valikturniiril kõmmutas kuus kolli. 2010 MM-il jõudis sihile kolmel korral, kuid eksis veerandfinaalis Uruguay vastu lisaaja viimasel minutil olulisel penaltil, mille Luis Suarezi käepall neile kinkis.
Foto: AP/Scanpix. Asamoah Gyan

Gyani penaltieksimus 2010 MM-il:

Treener: James Kwesi Appiah: 53-aastane endine vasakkaitsja ja Ghana kapten ülendati peatreeneriks 2012 aprillis pärast nelja aastat abitreeneri ja aeg-ajalt peatreeneri kohusetäitja olemist. Sellel perioodil viis ka U-23 koondise Aafrika mängude võiduni. Treenereid vahetab Ghana alaliit kui sokke - viimase 14 aasta jooksul on Appiah seal juba 14. peatreener. Kahele eelmisele MM-ile viisid Ghana serblased, nüüd on sellega lõpuks hakkama saanud ka ghanalane ise.


Foto: AP/Scanpix. James Kwesi Appiah.

Veel huvitavat: Ghana jäi väravate poolest päris kuivale vaid ühes kvalifikatsioonmängus kaheksast. 25 väravaga oldi Aafrika valiktsooni resultatiivseimad.

USA


Foto: AFP/Scanpix

Rahvaarv: 320,6 miljonit

Rahvusroog: Hamburger - mitte mingi tavaline juustuburks, vaid suur ja rikkalik.

Hümn: "The Star-Spangled Banner"

Parim saavutus MM-il: 1930 kolmas koht ja 2002 veerandfinaal, kus kaotati 0:1 Saksamaale. Mänginud kokku üheksal MM-il, neil seitsmes järjest.

Koht FIFA edetabelis: 13.

Teekond Brasiiliasse: pärast CONCACAF tsooni viimase alagrupifaasi avamängu 1:2 kaotust Hondurasele võeti jalad kõhu alt välja ning võideti alagrupp nelja punktiga Costa Rica ees, seejuures ühtegi kodumängu (5) kaotamata, isegi väravat ei lastud kodus endale lüüa. Teine kaotus tuli võõrsil Costa Ricalt Edasipääs kindlustati üle-eelviimases voorus septembris 2:0 võiduga Mehhiko üle, kellega tehti ka varem ainsaks jäänud viik (0:0).

Kas teadsid, et... USA on kõigi oma alagrupikaaslastega ka varem MM-il mänginud. Saksamaale kaotati Jürgen Klinsmanni väravatest 1998. aastal 0:2. Portugali võideti 2002 MM-i alagrupis 3:2 ja Ghanaga ollakse ühes seltskonnas juba kolmandat korda järjest, mängude saldo on 2:0 USA kasuks.

Võtmemängija: Michael Bradley: 26-aastane poolkaitse tugitala, viimased kaks aastat veetis AS Romas, tänavu jaanuaris müüdi 7 miljoni euro eest Torontole. Hakkas koondises jõulisemalt pead tõstma 2012. aastal, kui peatreeneriks oli tema isa Bob Bradley, Klinsmanni käe all olnud järjepidevalt oma liinis number üks valik.
Foto: USA Today Sports/Scanpix. Michael Bradley

Jälgi teda! John Brooks: 21-aastane ja 193 cm pikkune Berliini Hertha kaitsja. Bundesligas saab regulaarselt platsile, koondises mängu saanud vaid kolmes sõprusmatšis. Kasvatas oma aktsiaid jõuliselt aprilli lõpus Braunsweig Eintrachti vastu skoorides, kokku jõudnud Herthas sihile kolmel korral. Sündinud Berliinis ning Saksamaad esindanud ühes mängus U20 tasemel, veel enne seda esindas ka USA noortekoondisi.
Foto: AFP/Scanpix. John Brooks ja Robert Lewandowski 10. mai Hertha-Borussia mängus.

Kapten: Clint Dempsey: 31-aastane endine Fulhami ja Tottenhami ründaja, kes mullu augustist mängib kodumaal Seattle Soundersis. Koondises 103 mänguga löönud 36 väravat, valikturniirilt kirjas kaheksa tabamust. Debüüdi koondises tegi 2004 novembris Jamaica vastu, oma esimesel suurturniiril 2006 MM-il lõi USA ainsa värava, kui 1:2 kaotati Ghanale. Mehe sitkusest ja tahtest räägib kõnekalt fakt, et 2004. aastal mängis ta New England Revolutioni eest kaks kohtumist murtud lõualuuga, enne kui treener seda märkas.
Foto: AP/Scanpix. Clint Dempsey

Treener: Jürgen Klinsmann: 49-aastane legendaarne Saksamaa ründaja (80 mängu, 38 väravat) ja sakslaste treener kodusel 2006. aasta MM-il, kus kaotati poolfinaalis lisaajal 0:2 Itaaliale. Enne USA-sse asumist juhendas Müncheni Bayerni, kust lahkus Bundesligas teiseks tulles, põhjuseks erimeelsused juhtkonnaga. USA-s on aga niivõrd kanda kinnitanud, et kirjutas mullu detsembris alla uuele, 2018. aastani kehtivale lepingule.
Foto: AP/Scanpix. Jürgen Klinsmann

Mängijana valdas Klinsmann kõiksugu oskusi, ka neid "halvemaid":

Veel huvitavat: MM-i ajaloos on vaid ühes mängus kaks omaväravat löödud - see juhtus 2002. aasta USA-Portugali alagrupimatšis (2:3), kus patuoinasteks jänkide poolt Jeff Agoos ja portugallastel Jorge Costa.