Igal päeval tutvustame ühte alagruppi ja laseme lugejatel ennustada sellest edasipääsejad. Kaheksanda päeva lõpuks koostame oma play-off tabeli ning mängime koos teiega läbi ennustusmängu kuni võitjani välja.

Anna oma hääl!

HISPAANIA

Rahvaarv: 47,3 miljonit

Rahvusroog: Paella - riisiroog mereandidega

Hümn: "Marcha Real"

Parim saavutus MM-il: Võitjad 2010. aastal. Neljal korral jõudnud veerandfinaali, 1950. aastal tuldi neljandaks.

Koht FIFA edetabelis: 1.

Teekond Brasiiliasse: Juhtis oma valikgruppi algusest lõpuni, ühtegi mängu kaotamata, ainsad kaks viiki noppisid tiitlikaitsjalt Soome ja Prantsusmaa.

Kas teadsid, et... Fernando Torresele meeldis venna eeskujul poisikesena hoopis väravas seista, kuid ühel päeval löödi tal palliga kaks esihammast välja. "Ema ei lubanud mul siis enam kunagi väravas olla," on Torres öelnud.

Võtmemängija: Andres Iniesta: 29-aastane Barcelona keskväljavirtuoos lõi 2010. aasta MM-il Hollandi vastu võiduvärava ja pälvis Man of the Match tiitli. Paljude arvates ebaõiglane, aga FIFA Ballon d'Ori tal veel võita pole õnnestunud - 2010. aastal oli Lionel Messi järel teine, järgmistel aastatel vastavalt neljas ja kolmas. Kas see aasta võiks olla Iniesta kord, näitab suuresti just MM.


Foto: AP/Scanpix. Andres Iniesta 16. märtsil pärast väravat Osasunale.

Jälgi teda! Diego Costa: 25-aastane Brasiilias sündinud Atletico ründaja tõmbas sambamaa särgi selga mullu kahes sõprusmängus, kuid sai septembris Hispaania passi ning kinnitas oma truudust Hispaania koondisele. Luiz Felipe Scolarile ei mahtunud muidugi pähe, kuidas saab Brasiilia jalgpallur keelduda Brasiiliat kodusel MM-il esindamast. Märtsis tegi ta Del Bosque'i käe all debüüdi sõprusmängul Itaalia vastu ning klubi eest ühe hooajaga 36 väravat kõmmutanud mees mahtus õigustatult ka MM-i esialgsesse koosseisu. 12. mail teatati, et Costa müüakse ligi 40 miljoni euroga Chelseasse. 
Foto: Reuters/Scanpix. Diego Costa pärast poolfinaalis Chelseale löödud penaltit.

Costa kõik väravad hooajal 2013/2014:

Kapten: Iker Casillas: Madridi Reali põhimeeskonda murdis Casillas end nii noorena (16 a), et pidi treeningutel käima ühistranspordiga, sest ei võinud veel autot juhtida. 32-aastasel väravavahil on juba kirjas 153 koondisemängu. Riigi esiväravavahi kindaid kandnud ligi 14 aastat. FIFA aasta väravavahiks valitud viiel aastal - 2008, 2009, 2010, 2011, 2012.

Treener: Vicente del Bosque: 62-aastane endine Madridi Reali poolkaitsja võttis selle ameti üle Luis Aragonésilt 2008. aasta 15. juulil, kui Hispaania oli esimest korda pärast 1964. aastat Euroopa meistriks tulnud. Del Bosque jätkas sealt, kus teine kogenud treener pooleli jäi ehk tegi Hispaaniast esimese kolmel suurturniiril järjest võidutsenud meeskonna kogu maailmas. Mängijana tuli Realiga neljal ja treenerina kahel korral Hispaania meistriks ning viis nad kahe Meistrite liiga karikani.


Foto: AFP/Scanpix. Vicente del Bosque ja Iker Casillas 2012. aasta EM-i karikaga Madridi lennujaamas.

Veel huvitavat: Hispaanlased näitasid Euroopa riikidest kvalifikatsioonis kõige suuremat pallivaldamisprotsenti (74,3 %) ning söötude arvu (849 mängu kohta).

HOLLAND


Foto: Ilmar Saabas. Hollandi koondis Tallinnas.

Rahvaarv: 16,7 miljonit

Rahvusroog: Stamppot - kartulipudru ja juurviljade segu vorstikestega

Hümn: "Het Wilhelmus"

Parim saavutus MM-il: Kolmel korral teised - 1974 kaotas finaalis Lääne-Saksamaale 1:2, 1978 lisaajal Argentinale 1:3 ja 2010 Hispaaniale 0:1. Kokku kvalifitseerunud kümnele MM-ile.

Koht FIFA edetabelis: 15.

Teekond Brasiiliasse: Eesti saab siin uhkusega vastu rinda taguda: meie suutsime neilt ainsana viigi näpata! Holland võitis ülejäänud üheksa matši kümnest ja lõi 34 väravat. Alagrupis teiseks tulnud Rumeeniat edestati tervelt üheksa punktiga.

Kas teadsid, et... Hollandi väravavaht Martin Stekelenburg (AS Roma) on vasakust kõrvast kurt, kuid ütleb, et kuuleb seevastu paremaga kaks korda paremini kui normaalne inimene.

Võtmemängija: Arjen Robben: 30-aastasel Bayerni ääreründajal on meistrikuldasid kapis nii Inglismaalt (3), Hispaaniast (1) kui Saksamaalt (3), sinna sekka veel Meistrite liiga võit ja MM-i hõbemdedal. Oma firmamärgiga "vasakuga küljele ja pealelöögile" vahel isegi liiga läbinähtav, kuid enamus juhtudest see ikkagi töötab. 20-aastaselt avastati Robbenil munandivähk, mis operatsiooniga eemaldati. "Olin hirmul. Jalgpall ei olnud sel ajal enam oluline. Paaripäevane ootamine oli kohutav. Ma ei teadnud, mis minuga juhtub. Siis kuulsin head uudist ja see oli tohutu kergendus," on ta öelnud.


Foto: Reuters/Scanpix. Arjen Robben

Robbeni parimad väravad Bundesligas:

Jälgi teda! Stefan de Vrij: 22-aastasel Feyenoordi kapten-keskkaitsjal on juba aastaid Inglismaa tippude poolt silma peal hoitud, kõige kauem ja tõsisemalt on seda teinud Liverpool. Hollandi eelmine treener Bert van Marwijk nimetas ta 2012 EM-i eel juba esialgsesse 36-mehelisse koosseisu, kuid lõplikku nimekirja seekord veel ei mahtunud. Debüüdi tegi hoopis Luis van Gaali käe all 15. augustil 2012, kui sõprusmängus kaotati 2:4 Belgiale. 2014 MM-i valikturniiril sai murule neljas mängus.


Foto: AP/Scanpix. Stefan de Vrij ja Andres Oper 22. märtsil 2013 Amsterdamis.

Kapten: Robin van Persie: 30-aastane snaiper on 42 väravaga Hollandi läbi aegade suurim väravakütt - tiitli, mille ta võttis koondise abitreenerilt Patrick Kluivertilt (40) üle mullu 8:1 võidumängus Ungari üle kübaratrikki tehes. Van Persie ise ütleb, et tema lapsepõlveunistus oli kogu karjäär Feyenoordis maha saata, kus ta 17-aastaselt debüüdi tegi, kuid mehe isa sõnul käis ta 11-aastaselt uhkelt ringi Arsenali särgiga. Londonis, kuhu ta siirdus endale nime tegema 2004. aastal. Sir Alex Ferguson saatis tegelikult juba 2001. aastal oma peaskaudi van Persie järele luurama, kuid viimane tuli Feyenoordist tagasi sõnumiga, et 16-aastane poisiklutt on veel pisut ebaküps.

Van Persie esimesed muljed Tallinnast: "Kena lennujaam teil!"

Treener: Louis van Gaal: 62-aastane endine poolkaitsja tutvus Hollandile iseloomuliku totaalse jalgpalliga Leo Beenhakkeri kõrval Ajaxis ning viis klubi ise peatreenerina kuue aasta jooksul kolme Hollandi tiitlini, UEFA Cupi ja rohkem kui kahe kümnendi järel Meistrite liiga karikani. Ka Barcelonas noppis kolme hooajaga kaks Hispaania meistritiitlit. Tiitleid võitis ka AZ Alkmaari ja Müncheni Bayerniga. Hollandi koondist juhendab teist korda, esimesel katsel jättis meeskonna MM-i ukse taha ja astus ise aumehelikult tagasi. Omab muide võimlemisõpetaja pabereid.


Foto: AFP/Scanpix. Luis van Gaal ja Robin van Persie Hollandi treeningul.

Veel huvitavat: Hollandi läbi aegade suurim võit on 11:0 San Marino üle 2011. aastal, suurim allajäämine 1912. aastal Inglismaale skooriga 2:12.

FIFA ametlik eelvaade:

TŠIILI


Foto: AFP/Scanpix

Rahvaarv: 17,8 miljonit

Rahvusroog: Curanto - hautis mereandidest, lihast ja juurviljadest

Hümn: "Himno Nacional de Chile"

Parim saavutus MM-il: 1962. aastal kodusel MM-il kolmas koht - poolfinaalis kaotati Brasiiliale 2:4, pronksimängus alistati Jugoslaavia 1:0. Kokku kvalifitseerunud üheksale MM-ile.

Koht FIFA edetabelis: 13.

Teekond Brasiiliasse: Lõuna-Ameerika valikturniiril lõpetasid Argentina ja Kolumbia järel kolmandana. Vahepeal kaotasid neli mängu järjest ja vahetasid treenerit. Uue lootsi all võideti viimasest kuuest mängust viis.

Kas teadsid, et... Tšiilil keelustati 1994 MM-il osalemine, kuna nende väravavaht Roberto Rojas teeskles 1990 MM-valiksarja mängus Brasiilia vastu tõrvikuga pihta saamist, lootes sellega kordusmatši pidamist. Mäng jäetigi pooleli, aga videolinti uurides määras FIFA mehele selle näitemängu eest eluaegse keelu.

Rojase komejant videos alates 0:30

Võtmemängija: Alexis Sanchez: 25-aastane, võib mängida nii kesktormaja kui ääreründajana. Barcelona maksis oma esimese Tšiili mängija eest 2011. aastal Udinesele 26 miljonit eurot, itaallased ise olid ta Tšiili klubist Cobreloast saanud vaid 2 miljoni eest. Koondisedebüüdi tegi 2006. aastal Uus-Meremaa vastu, seni löönud 65 mängus 22 väravat. Hüüdnimeks "El Niño Maravilla" (imepoiss). On öelnud, et kasvas heaks mängijaks tänaval vanemate poistega mõõtu võttes: "Kogu oma elu mängisin vanemate lastega. Nad lõid mind, kuna ei suutnud mind peatada, kuid see motiveeris mind üha enam."


Foto: AP/Scanpix. Alexis Sanchez mängus Bilbao Atletico vastu.

Jälgi teda! Miiko Albornoz: 23-aastane Rootsis sündinud Malmö FF klubi paremkaitsja, kellel isa tšiililane ja ema soomlane. Rootsit esindanud U17, U19 ja U21 tasemetel, kuid mullu detsembris lükkas sünnimaa A-koondise kutse tagasi. Debüüdi Jorge Sampaoli käe all tegi jaanuaris Costa Rica vastu. Mehel on lähiminevikust ka üks pahategu kaelas: nimelt veebruaris 2013 mõisteti talle  14-aastase tüdrukuga magamise eest tingimisi karistus.


Foto: Scanpix Sweden. Miiko Albornoz 2012. aastal Rootsi U-21 EM-valikmängus Itaalia vastu.

Kapten: Claudio Bravo: 31-aastane Real Sociedadi väravavaht. Esiväravahi kindaid kandnud kümme aastat. Debüüdi tegi 2004 Paraguay vastu, kapten alates 2007. aastast. Kui vaja, võib ka ise mõne olulise karistuslöögi lahendada.

Bravo karistuslöök Real Sociedadi eest:

Treener: Jorge Sampaoli: 54-aastase argentiinlase enda mängijakarjääri lõpetas ränk vigastus 19-aastaselt. Asus Tšiili peatreeneriks keset valikturniiri 3. detsembril pärast seda, kui tema eelkäija Claudio Borgi sealt kuue järjestikuse kaotuse (3 sõprusmängu, 3 valiksarjas) tõttu vallandati. Töötanud varem erinevate klubidega Argentinas, Peruus, Tšiilis ja Ecuadoris. Tegi endale nime Universidad de Chile'ga 2011 Copa Sudamericanat (Lõuna-Ameerika tähtsuselt teine karikasari) võites. Tihti võtab kohtunike kallal ning on selle eest ka eemaldamisi teeninud.


Foto: AFP/Scanpix. Jorge Sampaoli pressikonverentsi andmas.

Veel huvitavat: Lõuna-Ameerika kvalifikatsioonis kogus Tšiili kõige enam punaseid kaarte (4).

AUSTRAALIA


Foto: AP/Scanpix

Rahvaarv: 23,5 miljonit

Rahvusroog: 2013. aastal valisid australlased selleks ise küpsetatud lamba

Hümn: "Advance Australia Fair"

Parim saavutus MM-il: 2006. aasta kaheksandikfinaal, kus kaotati Francesco Totti 90.+5. minuti penaltist 0:1 Itaaliale. Brasiilia MM on neile alles neljas.

Koht FIFA edetabelis: 59.

Teekond Brasiiliasse: Otsepääs tagati Austraalia valiksarja neljanda ringi B-grupi teise kohaga Jaapani järel, kuid seda alles viimase mänguga Iraagi vastu, kus 1:0 võiduvärava lõi 83. minutil Joshua Kennedy. 

Kas teadsid, et... Austraalia nimel on suurimate võitude maailmarekord - 31:0 võit Ameerika Samoa üle 2002. aasta MM-valiksarjas. Enne seda kuulus tippmark 1975. aastast Brasiiliale, kes võitis Pan America mängudel 14:0 Nicaraguat.

Võtmemängija: Tim Cahill: 34-aastane kauaagne Evertoni ründav poolkaitsja mängib 2012. aastast alates vanade staaride viimse peatuspaigana tuntud New York Red Bullsis. Austraalia koondise suurim väravakütt 31 tabamusega (67 mängus). Rikkaliku suguvõsaga - isa on Iiri juurtega inglane, ema pärit Samoast. Fännidelt saanud oma lühikese ja kõhna keha poolest hüüdnime "Tiny Tim" (Charles Dickensi tegelaskuju järgi). 2005/2006 hooajal leiutas oma väravatähistamisstiili, mida kasutab tänaseni. Vaata videost!

Jälgi teda! Mathew Leckie: 23-aastane FSV Frankfurti mängija, löönud tänavu 2. Bundesligas 31 mänguga 10 väravat. Võib tegutseda põhiründaja all või paremal äärel. Siirdus Austraaliast Saksamaale 2011. aastal, enne Frankfurti mängis Mönchenglasbachi Borussias. Selleks juuliks on tal juba leping teise Saksa esiliigaklubiga FC Ingolstadt 04.

Leckie soolovärav aastast 2010:

Kapten: Michael Jedinak: varem kandis seda rolli 36-aastane Lucas Neill, 96 koondisemänguga Watfordi kaitsja, kuid viimases, märtsis Londonis toimunud sõprusmängus usaldas treener käepaela hoopis 29-aastasele Crystal Palace'i poolkaitsjale Jedinakile, kes Horvaatia klubi Varteksi eest mänginud 2003/2004 UEFA Cup'is Maardu Levadia vastu. Mai alguses teatas Postecoglou, et Neill jääb MM-i koosseisust vähese mängupraktika tõttu sootuks välja. 


Foto: AP/Scanpix. Michael Jedinak pärast West Hamile löödud väravat 19. aprillil.

Treener: Angelos Postecoglou: 48-aastane kreeklane oli 5-aastane, kui ta perekond Melbourne'i kolis. Mängis kaitsjana South Melbourne'i meeskonnas ligi 200 kohtumist, koondises 4 mängu. Austraalia edukaim klubitreener kuue riigi meistriitiliga ja Okeenia klubide karjakasarja võitja. Vahetas Austraalia treeneritoolil 23. oktoobril 2013 välja neli aastat seda ametit pidanud sakslase Holger Osiecki.


Foto: AP/Scanpix. Angelos Postecoglou pressikonverentsil Sydneys 14. mail.

Veel huvitavat: Austraalia võitis Aasia valikturniiri viimases faasis vaid kolm mängu kaheksast, vähem kui ülejäänud sellest tsoonist MM-ile pääsenud Jaapan (5 võitu), Iraan (5) ja Lõuna-Korea (4).