Portugali võiduvärava lõi nende ründeäss Cristiano Ronaldo kohtumise 79. minutil. Kahel korral lõi Madridi Reali vutistaar ka posti.

EMi esimest veerandfinaali selgelt domineerinud Portugali poolfinaalivastane tuleb paarist Hispaania-Prantsusmaa.

PORTUGAL - TŠEHHI LÕPPSEIS 1:0 (0:0)
Väravad: Ronaldo 79.

Algkoosseisud:
Tšehhi:
Cech; Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky; Hübshman, Plasil; Jiracek, Darida, Pilar; Baroš.
Portugal: Patricio; Pereira, Pepe, Alves, Coentrao; Meireles, Veloso, Moutinho; Nani, Postiga, Ronaldo.

Peakohtunik: Howard Webb (Inglismaa)

Cristiano Ronaldo

 

Ronaldo pealelöök
Ronaldo mängus Tšehhiga
Mängu eel:

Poola suurimal Euroopa meistrivõistlusi võõrustaval Varssavi rahvusstaadionil (mahutab 50 000) peetavas kohtumises ei tohiks favoriidis kahtlusi olla. Portugal jäi küll Saksamaa järel B-alagrupis teiseks, aga napp kaotus Saksamaale ja võidud Taani ning Hollandi üle näitasid ilmekalt, et Portugal on tänavusel EM-il väga heas hoos.

Ka Tšehhi alustas turniiri kaotusega. Peale 1-4 allajäämist Venemaale uskusid vähesed, et neil seekord veerandfinaali asja on. Ometi said tšehhid seejärel üheväravaliste võitudega jagu esmalt Kreekast ja otsustavas mängus Poolast. Kes teab, ehk jätkub nende nappide võitude seeria ka täna Portugali vastu?

Natuke ajaloost ja statistikast. Eelmisel EM-il 2008. aastal oli Portugal alagrupimängus Tšehhist 3-1 parem. Seevastu Tšehhi ei ole suutnud oma viimasest 13 EM-finaalturniiri mängust lüüa väravat vaid üks kord. Minevikule toetudes peaks tšehhid ka täna värava lööma, sest Portugal on viimases kümnes EM-finaalturniiri kohtumises suutnud värava puhtada hoida vaid korra.

Cristiano Ronaldo püstitas viimases mängus Hollandi vastu ka ühe Euroopa meistrivõistluste rekordi. Nimelt polnud ükski mängija varem suutnud sooritada ühes finaalturniiri kohtumises 12 pealelööki. Sarnase hea mänguga tekitab Madridi Reali pallivõlur vastastele täna kindlasti suurt peavalu. Tšehhid püstitasid alagrupimängudega aga omamoodi rekordi. Esmakordselt oli EM-finaalturniiri ajaloos alagrupi võitjal negatiivne väravate vahe.

Tšehhide suurim mure õhtuse mängu eel on seotud nende põhimängija Tomas Rosickyga, kes ei alusta täna algkoosseisus. Kui Tšehhi peaks jääma täna kaotusseisu, siis võidakse ta koondise juures töötava Vladimir Smiceri sõnul teisel poolajal mängu ikkagi tuua. Vigastatud Achilleuse kõõlusega Arsenali poolkaitsja algkoosseisust puudumine on Tšehhile suur tagasilöök, kuigi viimane mäng Poola vastu võideti ka Rosickyta. Mäng Portugali vastu tõotab tulla aga oluliselt raskem. Paljudele spordisõpradele on ilmselt üllatusena Václav Pilaři esilekerkimine sel turniiril. Wolfsburgis klubijalgpalli mängiv poolkaitsja on löönud sel turniiril juba ka kaks väravat. Portugalil tänase mängu eel ühtegi meest vigastusega väljas ei ole, seega minnakse väljakule ilmselt sama algkoosseisuga nagu viimases alagrupimängus Hollandi vastu.