EJL juhatuse otsusega kinnitatud olümpiakoondise kandidaadid on Laser klassis Deniss Karpak ja RS:X klassis Johannes Ahun. Sportlasi toetavasse abipersonali kuuluvad peatreener Ott Kallas, treener Igor Trofymov ja füsioterapeut Marina Trofymova.

EJL president Jüri Käo väljendas alaliidu nimel heameelt, et Eesti purjetamiskoondis on tänavustel olümpiamängudel esindatud kahe tugeva sportlasega. „Oleme aastaid teinud olümpiale jõudmiseks pingsat tööd ning on rõõmustav näha, et meie purjetajad on Qingdao olümpiaregatile suutnud välja võidelda koguni kaks kohta. Eesti-sisene olümpiavaliksüsteemi tihe sõel on nüüdseks välja selgitanud sportlastest parimad ning olen kindel, et Deniss Karpak ja Johannes Ahun esindavad Eestit olümpial vääriliselt,“ ütles Käo.

Ettevalmistused 2008. aasta Qingdao olümpiaregatil edukaks esinemiseks said alguse 2005. aasta algul Eesti Purjetamiskoondise moodustamisega. Samal aastal alaliidus alustatud põhjalike arutelude tulemuste põhjal kinnitas EJL juhatus 2006. aasta jaanuaris ka Eesti-sisese olümpiavaliksüsteemi, mille kohaselt võetakse olümpiaregatile kvalifitseerumisel arvesse purjetaja tulemused 2007. aasta Eesti edetabelis, 2008. aasta Princess Sofia Trophy regatil ja Semaine Olympique Francaise Hyéres’i regatil, mis kuuluvad mõlemad maailma tugevaimate võistluste hulka.

Klassis Laser Standard võitis Eestile olümpiakoha 2007. aastal Portugalis Cascais toimunud MM-il pronksmedalile tulnud Deniss Karpak. Karpak kogus olümpiavaliku käigus kokku 126 punkti ning tõestas sellega selget paremust Argo Vooremaa ees, kes pidi leppima 55 punktiga.

Purjelaudade klassis RS:X võitis Eestile olümpiakoha Henri Kaar käesoleva aasta jaanuaris Uus-Meremaal Aucklandis toimunud MM-il. Olümpiavaliku käigus edestas aga Johannes Ahun tasavägises heitluses Kaart, olles parem nii Eesti edetabelis kui valikvõistlusel, kokkuvõttes jäi peale Ahun 70 punktiga Kaare 63 punkti vastu.