Traditsioone hoitakse Inglismaal ja endistes Briti kolooniates au sees. Isegi kui Boxing Day alguspäeva pole kindlaks tehtud, siis kinnitab usaldusväärne Oxfordi inglise sõnaraamat, et juba 19. sajandi esimesel poolel hakkasid teenijad, kaupmehe abilised ja teisedki omanikelt või peremeestelt ootama Christmas Box-i ehk pakitud jõulukinki.

Spordiga polnud sel tollal mingit pistmist, ent tänapäeval peetakse kogu perega võistlustele minekut väga tähtsaks, olgu siis tegemist jalgpalli, kriketi, rägbi või hobuste võiduajamisega. Inglismaa kõrgliigas peetakse täisvoor ehk kümme mängu, meie viskame siin pilgu peale esikolmiku plaanidele.

Leicester läheb järgmise skalbi järele

Ilmselt kogu laupäeva põnevaim mäng toimub legendaarsel Anfield Roadil, kus Liverpool võõrustab üllatusliider Leicester Cityt. Claudio Ranieri juhtimisel on Leicesteril tabelis vaid üks kaotus ja viimased kümme kohtumist pole kaotusekibedust maitstud, ehkki näiteks neli viimast vastast olid kõik tugevast puust — Manchester United, Swansea, Chelsea ja Everton.

Liverpool aga on pärast Jürgen Kloppi tulekuga kaasnenud hetkelist tõusulainet jälle komistamas — kolm mängu võiduta ja viimati häbistav 0:3 kaotus Watfordi käest. Neist tõsiasjust hoolimata ei peeta Leicesteri soosikuks, vaid liidrite võidukoefitsient on 3.75. Sama number on ka viigil ja Liverpooli võidu puhul saaks raha tagasi pea kahekordselt (1.94).

Tuleb arvestada ka tõsiasjaga, et Leicester mängib võõrsil ja pole tänavu vastaste platsil veel kordagi kaotanud, kuue võidu kõrval on ka kolm viiki. Silmad võib kindlasti pöörata ka väravalööjate suunas, sest tänavuste imemeeste Riyad Mahrezi (skoorimiskoefitsient 2.95) ja Jamie Vardy (2.50) hoog ei näi lõppevat.

Arsenalil pole Southamptonis kerge

Esmaspäeval raske, ent magusa 2:1 võidu Manchester City üle saanud Arsenal sõidab Southamptonisse, et Boxing Day viimane, hilisõhtune mäng maha pidada. Koduvõidu koefitsient on 3.60, viigil 3.50 ja Arsenali edul 2.05.

Numbrid on kõnekad, ent kui meeskonnad pea täpselt aasta tagasi ehk 2015. aasta esimesel päeval viimati Lõuna-Inglismaa sadamalinnas kohtusid, sai Southampton 2:0 võidu! Hetkel on laupäevane võõrustaja siiski raskustes, viis mängu ollakse võiduta ja viimati saadi kolm punkti tabelisse juurde 7. novembril.

Arsenali näol on tegemist liiga ühe parema külalismeeskonnaga, kuigi Southamptonis on Arsene Wengeri hoolealustel viimasel ajal raskusi. Võitjana pole siit tagasiteed pealinna ette võetud juba neli viimast kohtumist. Vigastused räsivad meeskonda endiselt, aga Olivier Giroud ja eriti Mesut Özil võimsad etteasted aitavad Arsenalil liidri kannul püsida.

Liiga halvim võõrustaja vs. liiga parim külaline

Kolmandaks vaatame huvitavat vastasseisu Manchesteri Etihad staadionil, kus liiga parim kodumeeskond City võtab vastu liiga kõige kehvema võõrsilsaldoga Sunderlandi. Cityl on kodus seitse võitu ja kaks kaotust väravate vahega 25:11 ning “mustadel kassidel” võõrsilt üks võit, üks viik, seitse kaotust ja väravate vahe 9:24.

Neid numbreid teades pole koefitsiendid muidugi üllatavad — City võit 1.20, viik 7.25 ja Sunderlandi võit 14.00. Tänavuse hooaja ootamatusi teades pole miski aga võimatu, ehkki lähiajalugugi ei anna külalistele lootust. Alles tänavu septembris käis City liigakarika sarjas Sunderlandis noppimas 4:1 võitu ning mullu alistati vastased liigaski kahel korral (3:2 ja 4:1).

Samas, nii hiljuti kui hooajal 2012/13 — kui City teisena lõpetas ja Sunderland vaevu liigasse püsima jäi — sai Mart Poomi endine koduklubi kahel korral “taevasinistest” 1:0 jagu! Oktoobris peatreeneritoolile asunud kogenud Sam Allardyce tundus novembri lõpus kahe võiduga juba Sunderlandi suunda pööravat, ent detsembris on tunnistatud vaid kaotusi.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise hetkel.
Värsked jalgpalli koefitsiendid leiad Pafi spordiennustuse lehelt.