“See, et nakatuvad naised, on väga tõsine ohuallikas, sest siis võivad nakatuda ka tited,” ütles Eesti Päevalehele ennetuskeskuse juhataja Nelli Kalikova. “Enamik narkomaane on praegu ikkagi poisid. Tüdruk ei pruugi sõltuvusest veel teadagi, kui temaga magab.”

Kümme aastat tagasi oli HI-viirusekandjate suhe üks naine kaheksa mehe kohta. Praeguseks on see suhe muutunud: üks kahe ja poole vastu.

Merimetsa nakkuskeskuse teatel on sel aastal 49 naisel leitud HI-viirus. Üheksa neist on sünnitanud lapse, kelle nakkuskandlus pole veel teada.

Merimetsa haigla peaarsti Kai Zilmeri sõnul on seni arvel olevad rasedad nakkuse saanud narkootikume süstides. “Aga me pelgame uut lainet sugulisel teel nakatunute hulgas,” tunnistas ta.

Mullu olid 90 protsenti HI-viiruse saanutest süstivad narkomaanid. Selle aasta esimesel poolel on süstijate protsent langenud 76-ni. Terve möödunud aasta jooksul leiti surmaviirus 48 naiselt, neist 15 tõi lapse ilmale. Kindlalt teadaolevaid, emalt viiruse saanud lapsi on Eestis neli.

Korralikku profülaktikaga saab beebide puhul viiruse välistada nende pooleteiseaastaseks saades. Kui muidu annab ema nakkuse lapsele edasi 25 protsendil juhtudest, siis pideva ravi korral väheneb nakkusohtlikkus kahe protsendini.

Zilmeri sõnul on HIV-rasedate hulgas ka häid näiteid, kes avastavad raseduse juba uimastitest loobununa ning teevad kõik, et laps tervena sünniks.