Möödunud hooajal oli Norra mehi MK-sarja üldarvestuse kümne parema seas koguni seitse. Naiste seas pääses norralannasid kuus sekka viis. Kahe hooaja vahel on norralased pidanud üle elama küll valusa tagasilöögi, sest mullune valitseja Therese Johaug on sattunud dopinguskandaali, kuid see-eest on emapuhkuse järel võistlusrajale naasnud Marit Björgen.

Mullu jõulupühade ajal endisele kahevõistluse valitsejale Fred Börre Lundbergile poja sünnitanud Björgeni jaoks pole sügis olnud kerge. Pärast Johaugi dopingujuhtumit pidi temagi arvukatele küsimustele vastama, sest atleetliku kehaehitusega norralannat on pikka aega samuti seitsmes surmapattus kahtlustatud.

Björgen on väitnud, et väikelapsest tingitud unevõlg ning tippsportlase kohta juba kõrgevõitu iga on tema tagasituleku teinud nii keeruliseks, et Johaugi põrumine tekitas temas soovi suusakarjääri siiski katki jätta. Sellest hoolimata oli Björgen eelmisel nädalavahetusel Beitostölenis hiilgevormis. Klassikasõidu jättis ta külmetushaiguse tõttu vahele, kuid vabatehnikasõidus ei jätnud ta konkurentidele palju võimalusi.

Pühapäevases 10 km klassikasõidus on Björgen Paf-i kihlveoportaali hinnangul suurfavoriit võidukoefitsiendiga 1.85. Järgnevad poolatar Justyna Kowalczyk 4.25-ga ja norralannana Ingvild Östberg 5.50-ga. Östberg võitis eelmisel nädalal Beitostölenis klassikasõidu.

Kas Falla võim klassikasprintides jätkub?

Laupäeval sõidetakse Rukal klassikasprint ning seal on soosikuks norralanna Maiken Caspersen Falla (2.40), kes võitis möödunud hooajal MK-sarja sprindiarvestuse ning pani sellele edule aluse just hooaja alguse võiduga Rukal. Klassikasprintides püsib Falla võitmatuna 2015. aasta veebruarist, kui ta kaotas Östersundis just Björgenile, kelle võidukoefitsient sprindis on 8.00. Kahe norralanna vahele mahub Paf-i portaalis rootslanna Stina Nilsson 3.50-ga.

Rukal aastate jooksul kokku kümme võitu teeninud Björgenil on võimalus veel üks rekord teha. Nimelt saaks temast võidu korral vanuselt teine naine, kes suutnud murdmaasuusatamise MK-etapi võita. Ta tõukaks sellelt positsioonilt legendaarse soomlanna Marja-Liisa Kirvesniemi, kes võitis 1992. aastal etapi 36 aasta ja 179 päeva vanuselt.

Vanima võitja rekordit Björgen lähiaastatel püüda ei saa, sest see rekord on Hilde Pederseni käes, kes võitis 2006. aastal Otepääl 41 aasta ja 60 päeva vanusena. Mäletatavasti edestas Pedersen toona ülinapilt Kristina Šmigun-Vähi, kes hiljem krooniti Torinos kahekordseks olümpiavõitjaks.

Räsitud Sundby hegemooniat jätkamas

Meeste osas on sel nädalavahetusel pilgud norralasel Martin Johnsrud Sundby'l, kes oli möödunud hooaja pöörases hoos ning edestas MK-sarja kokkuvõttes Petter Northugi enam kui tuhande punktiga.
Ka Sundby on kahe hooaja vahel pidanud kõvasti närvirakke kulutama, sest ta jäi antidopingu reeglite rikkumise tõttu ilma tunamullusest MK-sarja üldvõidust ning pidi puhkeperioodil kandma kahekuulist võistluskeeldu. Nüüd on Sundby pisut plekilise renomeega tagasi ning Ruka klassikasõidus Paf-i kihlveoportaali hinnangul võidukoefitsiendiga 2.25 veenev favoriit.

Portaali võidukorfitsientide osas järgneb Sundby'le rootslane Johan Olsson (4.00), kes teatas mulluse hooaja eel karjääri lõpetamisest, kuid on nüüd tagasi tippseltskonnas ja loodab Lahti MM-il kahele MM-tiitlile lisa. Noore soomlase Iivo Niskaneni võidukoefitsient on 8.00. Norralaste teine lemmik Petter Northug jätab hooaja avaetapi vahele.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Pafi spordiennustuse leiad siit.