Naised saadavad teele eelringinooli, et selgitada duell-laskmiseks tabelipaigutused. Võistlus käib nõnda, et igaüks pingutab omapäi vibunööri ja kogutud silmade alusel moodustatakse reiting. Välja ei lange 64 võistlejast keegi.

Duell-laskmine ei tähenda loomulikult ammusega sarnast julma arveteklaarimist. Nüüd seisavad kaks duellanti kõrvuti ja saadavad 70 meetrilt nooli märklauda. Duell koosneb kolmelasulistest seeriatest, millest igaühes on mängus kaks punkti – edukamale antakse mõlemad, viigi korral saab kumbki ühe. Matš kestab, kuni üks pool saab täis kuus punkti. Peaks aga pärast viiendat seeriat olema seis viigis 5:5, laseb kumbki duellant ühe noole. Kelle nool on märklehe tsentrile lähemal, on võitja. Peaks täpsuste vahe jääma alla 1 mm, saavad sportlased uue lasu.

Duell-laskmise esimene ring algab 8. augustil. Seks puhuks jagatakse täpsuskütid tabelisse nii, et näiteks eelvõistlusel teiseks tulnu kohtub 63. koha omanikuga jne. Iga duelli kaotaja langeb sealtpeale välja. Finaal peaks plaani kohaselt algama 11. augustil Eesti aja järgi 22.43.

* * *
Eeloleval ööl kell kaks – Rios löövad kellad siis veel 5. augusti kaheksandat õhtutundi – algab legendaarsel Maracana staadionil XXXI olümpiamängude avapidu.

See on teada, et sinimustvalget lippu kannab Eesti delegatsiooni ees purjetaja Karl-Martin Rammo, kelle stardini jääb kolm päeva ja kes on varem palju kordi Rios seilanud mehena sealse kliimaga harjunud. 27-aastane ja 190 cm pikk Rammo seilab olümpial teist korda, Londonis sai ta 18. koha. Loomulikult on koondises temast nimekamaid ja staažikamaid sportlasi, kuid mitmed neist on kohe võistlust alustamas ja mitmed pole veel mängudelinna saabunud.
Ameeriklased teatasid, et nende lipu toob enam kui 78 000 pealtvaatajaga staadionile ujuja, 18 olümpiakulda võitnud Michael Phelps. Tema esimene Rio-start antakse esmaspäeval.

Olümpiatule süütajat hoitakse tavakohaselt viimase hetkeni saladuses, aga küllap usub igaüks, et mingi tähtis roll on usaldatud 75-aastasele jalgpallikuningale Pelele. Ning igal juhul näeme Rio de Janeiros vihutavat sambat!

* * *
Noor kaasvõitleja, ka Rio olümpiaraamatus kirjutav Merili Luuk arvutas eilsesse Õhtulehte, et pärast iseseisvuse taastamist on Eestil olnud 13 lipukandjat ja neist vaid üks, Eveli Saue, on naine. Meeste osalusprotsendiks jäävat 92,9 – siit järelduvat, et oleme üks tõeliselt mehine spordimaa.

Ei tea, miks 92,9, minu arvuti näitab 92,3. Aga susi sellega! Tähtsustan, et olgem järjepidevad ja võtkem arvesse okupatsioonieelsed aastad! Olümpia eel kanti Eesti lippu olümpia avapeol seitse korda ja alati tegi seda mees. Seega tõuseb meeslippurite osakaal juba 95,0 protsendini! Ja Merilil on tuline õigus: naisi rõhub sooline ebavõrdsus, sest Eesti lipu all medali võitnud sportlaste seas on mehi vaid 94,1% ehk 32 34-st!

(Seda ma küll ei ütle, et ka purjelaudur Ingrid Puusta, kelle Merili saatnuks Rammo asemele, polnuks tubli lippur!)

* * *
Mida tõeline spordisõber täna avatseremooniat oodates tähistada võiks?
5. augustil 88 aastat tagasi võitis Saaremaa mees Voldemar Väli Amsterdamis kuni 62 kg kaaluvate kreeka-rooma maadlejate seas olümpiakulla. Kahe eelmise aasta Euroopa meistrina oli ta favoriit, kes valitses matil vääramatult.

Soomlased võivad samal ajal harduses meenutada, et just 32 aastat tagasi teenis nende ühepaadisõudmise legend, 201 cm pikk Pertti Karppinen Los Angeleses karjääri kolmanda olümpiakulla. Riigi 1984. aasta sportlaseks nimetati loomulikult Sarajevos kolm suusakulda teeninud Marja-Liisa Hämäläinen (hiljem Kirvesniemi). Ent kogu sportlaskarjääri vältel tuletõrjujana töötanud Karppinen ei jäänud aastalõputiitlita. Ta tunnistati Soome aasta tuletõrjujaks.

Rio teleülekannete kava
14.30 meeste jalgpall Brasiilia-Lõuna-Aafrika @ Viasat Sport Baltic
16.20 meeste jalgpall Mehhiko-Saksamaa @ Viasat Sport Baltic
18.10 meeste jalgpall Portugal-Argentiina @ Viasat Sport Baltic
20.00 meeste jalgpall Rootsi-Kolumbia @ Viasat Sport Baltic
21.50 meeste vibulaskmise tipphetked @ Viasat Sport Baltic
22.10 meeste jalgpall Nigeeria-Jaapan @ Viasat Sport Baltic
01.10 meeste vibulaskmise tipphetked @ Viasat Sport Baltic
01.30 naiste vibulaskmise tipphetked @ Viasat Sport Baltic
01.50 Rio 2016 avatseremoonia OTSE @ Viasat Sport Baltic