Teises ringis alistas Minaškin tunamullu maailmameistriks kroonitud tšehh Lukaš Krpaleki. Kolmandas kapituleerus tema ees mitmeid rahvusvahelisi turniire võitnud britt Benjamin Fletcher. Neljandas tuli tunnistada eelmise MM-i pronksimehe, Belgiat esindava Toma Nikiforovi paremust. Pronksimatšis kohtus Minaškin maailmatabelit juhtiva aseri, EM-idelt kaks medalit toonud ja nüüd 3. ringis hollandlase Henk Groli taha komistanud Elmar Gasimoviga ja jäi läbi raskuste peale. Finaalis alistas Grol Nikiforovi.

Näeme selgelt, et Minaškin võib heal päeval väga tugevaid mehi loopida. Paraku kaotas ta EM-ile järgnenud Bakuu Grand Slamil ja Almatõ Grand Prix’l kehvematele meestele. Tähendab, tal tuleb Rios hetke tabada!

* * *

Grigori Minaškini olümpiakoht kuulutati välja mai lõpul.

Rio de Janeiro olümpia kuni 100-kiloste judokate turniiriks eraldati kõigepealt üks koht Brasiiliale ja seejärel võeti maailmatabelist 22 sportlast – küll selle klausliga, et igast riigist võib olla üks osaleja. Ülejäänud kohad jagati tsoonide kaupa, eurooplastele oli ette nähtud kaks pääset. Neist ühe saigi Minaškin.

* * *

Maailmatabel on praeguseks pisut muutunud. Gasimov juhib endiselt, teiseks on tõusnud prantslane Cyrille Maret ja kolmandaks langenud Krpalek. Samas pole valitsev maailmameister Ryunosuke Haga, kelle Jaapani judojuhid varakult olümpiakoondisse kinnitasid, tabelile suuremat tähelepanu pööranud ja on alles kuues. Just tema ees seisab MM-hõbe Karl-Friedrich Frey (Saksamaa), Grol on kaheteistkümnes.

35. kohale jääva Minaškini ainus tabelikõlbulik esikoht pärineb Tuneesia GP-lt, kus jagati õige madalaid punkte.

Olümpia eel osaleb Minaškin kolmes Euroopa alaliidu korraldatavas laagris. Minskis rassis ta, trennikaaslasteks muud tippjudokad, 6.-10. juunil ja Porecis (Horvaatia) 17.-23. juunil. 1.-8. juuli laager toimub Castelldefelsis (Hispaania), kus Minaškin juba praegu koos treener Aleksei Budõliniga teisi atleete oodates üldkehalist seisundit timmib.

Esialgse plaani järgi pidanuks Minaškin juuli keskel osalema Tjumeni GP-l, kuid selle asemel otsustati puhata. 2000. aastal olümpiapronksini jõudnud Budõlin teab, kui tähtis on suurvõistluse eel kiirust ja plahvatuslikkust koguda.

* * *

Noorteklassides võitis Minaškin rea MM- ja EM-medaleid ning siis suurt rahamuret polnud. Täiskasvanute seas oli minek kaua vaevaline. Nüüd EM-medaliga tulles leidsid 25-aastane Minaškin ja Budõlin ajakirjanike ees, et kodune alaliit neid mingil moel ei toeta.

“Pole hullu, inimestel käisid korraks emotsioonid üle pea,” ütleb judoliidu president Aavo Põhjala. “Praegu, kui medal käes, on lihtsam Minaškini asjus sponsoritega rääkida. Loomulikult avanesid EOK ehk riigi rahakotirauad. Praegu on rahu majas.”