Sel aastal on Rein Taaramäe (koduklubi Katjuša) võitnud Giro d’Italial etapi – see oli ta suur unistus! – ja võimsa ülekaaluga Sloveenia velotuuri. Tanel Kangert (Astana) tuli pärast kaht etapivõitu Trentino tuuril teiseks. Lisaks tegi Kangert hiilgavat tööd, kui aitas itaallase Vincenzo Nibali Giro üldvõiduni.

Tegijad on eestlased seega mõlemad!

* * *

Taaramäe ütles hiljuti Õhtulehes: “Kangert võiks sõita suurtel velotuuridel esikümnesse. Ta on abimehena lõpetanud mitu tuuri 20 parima seas. Kadestan tema stabiilust, mida minul ei ole. Mul on ainult see kuues käik – heal päeval võin alistada maailma parimad.”

Ta pakub, et kaks head mägedemeest Rios “midagi organiseerivad”. Lisab samas, et Kangert on maailma parim abimees. Tähendab see sõnakombinatsioon midagi?

Kangert omakorda rääkis Postimehele kaasmaalase Taaramäe võiduga lõppenud Giro d’Italia etapi järel mägedes liikumisest nii: “Kus teistel kraan kinni läks, jäi Reinu minek täpselt samaks.”

* * *

Tanel Kangert ise sõidab praegu Tour de France’i, millest Taaramäe oma tahtel loobus.

“Näis, kuidas Touri väsimus olümpiat mõjutab. Olen sel aastal palju võistelnud, koormus on suur olnud. Samas saan pärast Touri kaks nädalat puhtalt puhata – vahel on vaid üks kerge võistlus – ja kui emotsioon on hea ja kui ma tean, et spordiaasta olümpiaga lõpeb, siis äkki olen terava jalaga. Ega meid Reinuga ju eraldi jälgita, vaadatakse hispaanlasi, itaallasi, prantslasi, ameeriklasi. Ehk saame kasahhide, lätlaste ja leedulastega koostööd teha,” lausub Kangert Viasatile olümpiasõitu ennustades. “Aga lollide lahtirebimistega me küll kaasa ei lähe!

* * *

Eesti koondise peatreener, omaaegne staarrattur Jaan Kirsipuu jahutab Kangerti meelt: “Kasahhidega vaevalt ära minnakse, nad pole mägedes õiged kambajõmmid.”

Ta jätkab: “Aga kaks meie meest on tiim, selge see. Kui nad on vormis, saab mõndagi ära teha. Tegelikult saab isegi üksi! 2000-ndal oli Romans Vainšteins MM-il supervormis ja pani kõikidele suurtele tiimidele üksi ära. Ja tänavu on meie mehed võitnud just väga raskeid etappe! Neile peaks Rio rada sobima!”

Kirsipuu ise läheb Rio de Janeirosse kolm päeva enne Kangertit ja Taaramäed. “Kui olen raja autoga ja poisid rattaga läbi sõitnud, siis teeme väikese koosoleku,” tutvustab Kirsipuu tööplaani. “Taneli Touri-järgset väsimust ma eriti ei karda. Tal on suur kogemus kaua heas vormis olla. Praegu on veel võimalik, et me pääseme ka eraldistardis ehk temposõidus rajale ja seal võiks Tanel küll hästi hakkama saada.”

* * *

Aavo Pikkuus, 1976. aasta meeskonnasõidu olümpiavõitja, kelle karjääri ehib kahtlemata Rahutuuri esikoht, annab nõu: “Igal juhul tuleb suure grupi eesotsas sõita. Kui siis võimalus avaneb, tuleb minna! Täitsa kindel, et tänapäeval ette läinud gruppi üksi ei püüa!”

* * *

Rio de Janeiro olümpiamängud avatakse 5. augustil, jalgratturite grupisõit toimub järgmisel päeval.