Oaklandis võõrustab nimelt tiitlikaitsja Golden State Warriors 16-kordset meistrit Los Angeles Lakersit ja siin kohtumises on võimalik näha NBA ajalugu.

Lakersil seni vaid kaks võitu

Viimase võiduga Denver Nuggetsi üle kordas Golden State NBA kehtivat parima hooaja alguse rekordit. Washington Capitols (aastal 1948) ja Houston Rockets (1993) alustasid samuti 15-0 saldoga, ent siis kaotasid. Kalifornia tänasel esiklubil on võimalik rekord ainuvaldusse võtta.

Ajaloost tuleb lugu pidada, ent täna on need kaks klubi täiesti vastastikustel tabelipooltel. Golden State’i võiduseeriale vaatab Lakers vastu Lääne konverentsi viimaselt astmelt vaid kahe võiduga 13-st kohtumisest. Mullu said hilisemad NBA tšempionid Lakersi vastu kolm võitu ja ühe kaotuse.

Lakers on kaotanud kolm viimast mängu, sealhulgas kaks päeva tagasi Portland Trail Blazersile 93:107. Viimati 2010. aastal NBA meistriks kroonitud klubil on tänavu võõrsilt vaid üks võit kuue kaotuse kõrval ja lihtsamaks neil ei lähe — järgmisest 11 kohtumisest 10 tuleb pidada vastaste spordisaalides.

Kõike eelnevat silmas pidades, pole loomulikult üllatav, et võidukoefitsiendid on just niisugused — Warriors 1.03 ja Lakers 18.00. Aga kodumeeskonna võitu uskujad leiavad kindlasti lohutust erinevatest händikäpidest. Samas ei tasu unustada, et kõik seeriad lõpevad kord ja juba eelmisel nädalal oli Chicago Bulls — ja seda ilma Derrick Rose’ita — lähedal Golden State’i alistamisele.

Blazers kodus Bullsiga raskustes

Hetkel Keskdivisjonis kaheksa võidu ja nelja kaotusega teisel kohal asuv Chicago peaks tähtmängija Rose’i tänaseks tagasi saama, sest viimased paar päeva mees juba treenis. Kodus mängiva vastase Portland Trail Blazersi elu see kergemaks muidugi ei tee.

Samas on Blazersil all kaks võitu ja seitsme järjestikuse kaotusega kadunud enesekindlus taastatud — kuigi koht Kirdedivisjonis on viies, siis kuus võitu on samas neljal meeskonnal. Bullsi võidukoefitsient on 1.76, Blazersil aga 2.08 ja seda olukorras, kus chicagolased pole Portlandis võitnud juba seitse mängu järjest — alates 2007. aasta veebruarist!

Lisame siia heas hoos Damian Lillardi, kes visanud 25,5 punkti mängus, loopides viimati Bullsi korvi 35 punkti ning saades pühapäeval Lakersi vastu kirja 30 punkti ja karjäärirekordi 13 söötu ning soosikukoormat võib hakata ka kodumeeskonna turjale veeretama.

Celtics peab vastased alla 100 punkti hoidma

Kolmandaks võtame vaatluse alla statistiliselt ehk küllalt võrdse paari, ent koefitsientide alusel teps mitte — kodus mängiva Atlanta Hawksi võidukoefitsient on 1.61 ja Boston Celticsi oma 2.35. Võitude-kaotuste suhe on tõesti “kullidel” parem, vastavalt siis 9-6 ja 7-6, ent viimasel ajal pole mullusel Idakonverentsi finalistil eriti hästi läinud.

Vähem kui kaks nädalat tagasi kaotas Hawks võõrsil Celticsile 93:106 ja sealt sai alguse seeria, mil meeskond kaotas neli mängu viiest. Igal neljal juhul hoidis võitja atlantalased alla 100 punkti ning kui Celtics suudab sama, on hoopis külaliste võidutõenäosus suur. Nimelt näitab Celticsi võidu-kaotuste saldo seisu 5-0 kui vastased hoitakse alla saja punkti ja vastavalt 1-7 kui neil lubatakse ümmargusest numbrist enamat.

Celtics peab hakkama saama vigastatud Marcus Smartita, ent tagaliin pole sellest eriti nõrgemaks jäänud — nii Avery Bradley kui Isaiah Thomas viskasid viimati 27 punkti kui kaotati 101:111 Brooklyn Netsile. Hawks peab kõvasti parandama visketäpsust, kaotades laupäeva öösel Cleveland Cavaliersile 97:109, viskasid nad vaid 37,2-protsendilise täpsusega.