Holland - Mehhiko

Matši alguses vandusid tuhanded hollandlased kodus üheaegselt - 9. minutil teatas kaitsja Nigel de Jong, et tema enam mängida ei saa. De Jong on siiani mänginud Hollandi edus olulist rolli ja tema vajalikkust Hollandi koosseisule ei saa alahinnata.

Kohtumine peeti 40-kraadises kuumuses, mis sobis mehhiklastele silmnähtavalt paremini, kui Hollandi oranžides särkides jalgpalluritele. Ometi jäi mehhiklastel vajaka rünnakute lõpetamise oskustest, ohtlikke momente tekkis Hollandi värava all pigem vähe. Avapoolaja lõpus pidid ka mehhiklased tegema sunnitud vahetuse, kui vigastatud Hector Moreno asemel tuli väljakule Diego Reyes.

Teine poolaeg algas kiire väravaga. 48. minutil viis kunagine Barcelona imelaps Giovani Dos Santos individuaalse meisterlikkusega Mehhiko juhtima kauglöögist, 1:0.

Kuigi hollandlased olid kaotusseisus, ei suutnud nad enda rünnakuid oluliselt teravdada, ehkki mõned head päästed tegi tänavuse MM-turniiri üks suurimaid tähti, Mehhiko väravavaht Guillermo Ochoa.

80. minuti saabudes näis, et Hollandi teekond MM-il on kohe-kohe lõppenud. Mehhiklased hoidsid keskvälja enda kontrolli all ja hollandlaste nurgalöögid ei kujutanud endast suurt ohtu. Alles kümnes nurgalöök tõi nii-nii vajaliku pöörde hollandlaste jaoks - Wesley Sneijder sai nurgalöögijärgses olukorras palli ja lõi selle kogu jõuga Mehhiko väravasse. Ochoal polnud võimalustki.

1:1 viik muserdas võidule lähedal olnud mehhiklasi niigi, kuid lisaaja neljandal minutil antud penalti Hollandi viis mehhiklased endast tõeliselt välja. Penalti oli õiglane, sest meeskonna kapten Rafael Marquez ei suutnud Arjen Robbeni kiirsööstu karistusalla õigeaegselt ära lugeda ja pidi tegema vea.

Robbeni teenitud penalti lõi sisse vahetusmees Klaas-Jan Huntelaar. Kaks minutit hiljem kõlas Portugalist pärit peakohtuniku Pedro Proenca vile. Hollandlased pääsevad edasi veerandfinaali, Mehhiko koondis peab koju minema.

Costa-Rica - Kreeka

Vaevalt, et enne MM-finaalturniiri oli palju neid, kes uskusid, et maailma kaheksa parema meeskonna hulka võib jõuda ka Costa-Rica või Kreeka. Täna saab see aga reaalsuseks, kui kaks üllatajat kohtuvad omavahel.

Costa-Rica alistas alagrupiturniiril nii Itaalia kui Uruguay ja tegi inglastega väravateta viigi. Kreeka, kes pääses MMile alles läbi play-off mängude, kus alistati Rumeenia kahe mängu kokkuvõttes 4:2, ei suutnud kahes esimeses alagrupimängus väravat lüüa (Kolumbia 0:3, Jaapan 0:0), kuid alistas otsustavas mängus Elevandiluuranniku 2:1.

MMi suurima üllataja Costa-Rica peatreener Luis Pinto teatas tänase mängu eel, et meeskond peab mõtlema suurelt.

"Peame jääma realistideks, kuid mõtlema samas suurelt. Täna peame keskenduma vaid Kreekaga mängule ning unustama meedias avaldatud spekulatsioonid, et me võime jõuda isegi poolfinaali," rääkis Pinto.

"Kreeka ei mänginud Kolumbia vastu hästi ja sai Elevandiluuranniku vastu võidu alles lõpuminutitel, kuid neil on hea meeskond. Kreeka mängib agressiivset ja tehnilist jalgpalli. Neil on tugev kaitsemäng ja nad oskavad väga edukalt kiirrünnakutel nõelata," tõi Pinto esile kreeklaste tugevused.

Eelseisvale mängule lisab põnevust fakt, et Kreeka ja Costa-Rica pole varem vutiväljakul kunagi kohtunud.Eeldatavad algkoosseisud:

Costa Rica (3-5-2): Navas; Miller, González, Duarte; Gamboa, Ruiz, Borges, Tejeda, Diaz; Brenes, Campbell.
Kreeka (4-1-2-3): Karnezis; Torosidis, Manolas, Papasthathopoulos, Holebas; Karagounis; Christodoulopoulos, Maniatis; Kone, Samaras, Mitroglou.

Peakohtunik: Benjamin Williams (Austraalia).

Delfi teeb tänastest mängudest taas tekstipõhise otseülekande.