Kahe gigandi kohtumist Lille'is alustasid pisut teravamalt prantslased, kes varakult ligi 5-punktilise edu kätte võitlesid. Teisel 10-minutilisel perioodil sai Hispaania koheselt kätte 22:22 viigiseisu ning punkt-punkti heitluses möödusid ka ülejäänud minutid. Lõpuks said riietusruumi minimaalsel 33:32 eduseisul minna siiski prantslased.

Kolmandal veerandajal hakkas valitseva Euroopa meistri eduseis aga kodupubliku marulise toetuse abil vaikselt kasvama ning perioodi keskel vaatasid tabloolt vastu numbrid 51:40. Tundus juba, et see on ka otsutsav eestminek, sest pärast antud hetke Hispaania vahet pikalt enam alla 6 punkti tuua ei suutnud.

Pau Gasoli viskekontsert

Seisult 61:52 tegid hispaanlased Pau Gasoli vedamisel aga 10:0 spurdi ning seeläbi läksid külalised napp poolteist minutit enne lõppu 62:61 ette. Kui mängida oli veel 14 sekundit, tõi prantslaste Nicolas Batum tabava kaugviskega tabloole jällegi 66:66 viiginumbrid ning seega läks tõeline põnevuskohtumine lisaajale! Mäletatavasti läks 2013. aasta EM-poolfinaalis samade meeskondade kohtumine lisaajale 65:65 viigiseisul.

Ka lisaaeg möödus pingelises punkt-punkti duellis, kuni seisul 72:75 geniaalne Pau Gasol järjest 8 punkti viskas ning Hispaania 80:75 võidule juhtis!

Hispaanlaste sangari Gasoli arvele jäi kohtumise lõpuks tervelt 40 (!) punkti ning 11 lauapalli. 15 punkti ning nelja lauapalliga toetas teda Sergio Rodriguez.

Kaotajate poolelt olid täna resultatiivseimad 14 silma kirja saanud Nando de Colo ning 14,5 sekundit enne lõppu kaugviskest 66:66 tabloole toonud Nicolas Batum.

Finaalikohaga kaasnes ka pilet olümpiale

Kahekohalise arvu punkte said kirja ka Joffrey Lauvergne (11) ja Mickael Gelabale (10). Hea mängu tegi ka kaheksa punkti ning 13 lauapalli enda nimele saanud Rudy Gobert. Muidugi ei jätnud meeskonda toetamata Tony Parker, kes mängu jooksul aina paremasse hoogu minnes lõpuks 10 punkti, 3 lauapalli ning 6 resultatiivset söötu kirja sai.

Hispaania finaalivastane selgub homme õhtul, kui teises poolfinaalis lähevad kell 22.00 vastamisi Serbia ja Leedu. Kullamäng ise leiab aset pühapäeval kell 19.00.

2009. ja 2011. aastal Euroopa meistriks kroonitud hispaanlaste finaalipääsule annab lisaväärtust ka asjaolu, et seeläbi tagati otsepääse järgmise aasta Rio olümpiale.

Mängu eel:

Valitsev Euroopa meister Prantsusmaa on senise turniiri läbinud täiseduga - alagrupis pisteti järjepanu kotti Iisrael, Poola, Bosnia ja Hertsegoviina, Soome ning Venemaa. Kaheksandikfinaalis alistati skooriga 76:53 Türgi ning teisipäevases veerandfinaalis oldi Lätist paremad numbritega 84:70.

Hispaania teekond nelja parima sekka on kujunenud pisut keerulisemalt - alagrupis jäädi alla nii Serbiale kui Itaaliale, aga sellest hoolimata murti end B-alagrupist teisena edasi. Kaheksandikfinaalis võeti tugeva lõpuga 80:66 võit Poolalt ning veerandfinaalis alistati punkt-punkti mängus 73:71 Kreeka.

Kohtumisele lisab kahtlemata vürtsi asjaolu, et samad tiimid kohtusid ka 2013. aasta EM-i poolfinaalis, kus prantslased lisaaja järel 75:72 võidu võtsid. Motivatsiooni peaks andma veel tõik, et lisaks finaalipiletile tagab võitja endale automaatse kohe järgmise aasta olümpial.