Rio olümpiaraamatu näol on tegemist traditsioonilise olümpiat kokku võtva väljaandega, mis järgib olümpiaraamatute tava tuua lugejani sügavamad emotsioonid ja põhjalikumad kommentaarid, kui seda võimaldavad operatiivsed meediakanalid suveolümpia toimumise ajal. Lisaks annab raamat ülevaade Rio de Janeirost kui olümpialinnast ja toob lugejani mängude põhjaliku statistika.

Olümpiaraamatu peatoimetaja on spordiajakirjanik Gunnar Press, kes on varasemalt toimetanud ka Nagano, Sydney, Salt Lake City, Torino, Pekingi, Vancouveri, Londoni ja Sotši olümpiamängude raamatud. Raamatu tekstide ja ülevaated autoriteks on Eesti juhtivad spordiajakirjanikud.

Gunnar Pressi sõnul annab ilmunud raamat lugejale olümpiamängudest loodetavasti tervikpildi. „Raamat sisaldab esmajärjekorras lugusid Rio olümpiamängudel startinud Eesti sportlaste elamustest ja spordifännidele pakutust. Samas leiavad kajastamist ka kõik teised spordialad ja olümpiakangelased aladelt, kus Eesti sportlased sellel korral kaasa ei löönud,“ andis raamatust ülevaate selle toimetaja.

Eesti Olümpiakomitee asepresidendi Jüri Tamme sõnul on olümpiaraamatu ilmumine oluline sündmus Eesti spordile aga ka kirjandusele laiemalt. “Raamatusse kirja pandud lood ja ülevaated olümpiamelust on enamat kui harjumuspärane spordiuudis. Raamatus kajastatud ülevaated ja reportaažid on ehedad, emotsionaalsed ja viimistletud. Igal sõnal on kaalu. Olümpiaraamatu raamiks on olümpia. Olümpiaraamat on Eesti spordiajakirjanduse lipulaev ja sealsamas on see ka omaette spordiraamatu žanr, mis eksisteerib samas rütmis olümpiamängudega,“ rääkis Tamm ja lisas: „Rio olümpiamängud olid Eesti jaoks edukad pakkusid hulgaliselt erilisi elamusi ja emotsioone. See kõik on tänaseks jõudnud raamatu kaante vahele. Mis iganes ajahetkel lugeja olümpiaraamatu avab, meenuvad olulisemad hetked Rio olümpiamängudelt oma täies oma eheduses. Tänan raamatu toimetajat, autoreid, fotograafe ja Ajakirjade Kirjastust panuse Eesti olümpialoo jäädvustamisel.“

Olümpiakomitee ja Ajakirjade Kirjastuse koostöös on olümpiaraamatud ilmunud alates 2006. aasta Torino mängudest. Eesti esimene olümpiamänge kokkuvõttev raamat ilmus 1936. aastal kergejõustiklase ja spordiajakirjaniku Aleksander Antsoni sulest.
Rio olümpiamängud toimusid 05.-21. augustil 2016. a.

Olümpiaraamat „Rio 2016. XXXI olümpiamängud“ on saadaval raamatukauplustes üle Eesti.