Kui Thiago Braz teivashüppevõistlust juhtima asus, üritas Brasiilia publik oma meest võidule aidata, vilistades Lavillenie katsed välja. Prantslane oli sellest nähtavalt häiritud ning üritas publikut maha rahustada pöidla allapoole näitamisega, kuid see andis pealtvaatajatele hoopis indu juurde.

Nördinud Lavillenie võrdles võistluse järel Brasiilia publikut Natsi-Saksamaa omaga. "1936. aastal oli rahvas Jesse Owensi vastu," viitas atleet Adolf Hitleri Saksamaal toimunud Berliini olümpiamängudele, kus mustanahaline Owens valge rassi ülemvõimu armastanud natsidele ninanipsu viskas. "Me pole sellist asja sellest ajast saati näinud. Sellega tuleks tegeleda."

Jõhker võrdlus ei jäänud loomulikult märkamata ka pealtvaatajatel, kes seepeale mehe teisipäevasel autasustamistseremoonial halastamatult välja vilistasid. Kuigi publikut üritas manitseda ka kullamees Thiago Braz, seisis õnnetu Lavillenie poodiumil, silmis pisarad.

"Šokeeriv käitumine rahva poolt. Sellisel asjal ei ole kohta olümpial," võttis olukorra asjus sõna ka Rahvusvahelise Olümpiakomitee president Thomas Bach.

Lavillenie ise üritas hiljem olukorda siluda, vabandades oma ütluste eest. "Jah, vabandan oma halva võrdluse eest. See oli tuliste emotsioonide pealt tehtud ning saan aru, et see oli vale. Vabandused kõigi ees," säutsus 29-aastane Londoni olümpiavõitja.