“Seni pole ükski tööandja meilt küsinud, kas on seadust, millele toetuda, kui tahaks töötajaid vaktsineerima saata,” ütles Eesti Päevalehele tööinspektsiooni nõunik Tõnu Vare. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse paragrahvi 13 lõige 2 punkt 2 ütleb: “Tööandjal on õigus kehtestada ettevõttes õigusaktides ettenähtust rangemad töötervishoiu- ja tööohutuse nõuded.”

Reklaamitöötaja Mikk kirjeldas, kuidas ülemus loeb iga päev lehest haigestumiste statistikat ja nõuab vaktsiinitõendit. Seda, et Mikule on kaitsevaktsiin perearsti poolt keelatud, ta kuulda ei taha. Sõnavahetus on paisunud nii suureks, et Mikk ähvardab kevadhooajaks haiguslehele jääda.

Miku tööandja polnud nõus tüli kommenteerima.

Perearstide sõnul on rohkem neid inimesi, kes vaktsiini tööandjalt küsivad. Üha rohkem firmasid korraldab töötajatele gripivastase vaktsineerimise päevi. Sügisel vaktsineeris end Tallinnas 138 Eesti Posti töötajat. “Pole vaja sundida, inimesed on kaitsesüstist väga huvitatud,” ütles Eesti Posti avalike suhete juht Eve Palu. Kui kõigile töötajatele ei jaksata “välja teha”, pakutakse vakstineerimise võimalust neile, kes klientidega kokku puutuvad.

“Leppisime kokku ametikohad, kus töötavate inimeste vaktsineerimise eest tasume, ülejäänud maksavad ise,” ütles Selveri personalijuht Kadi Kütt. “Vaktsineerimine on vabatahtlik, selgitustööd me ei tee.”

Tööandja ei või sundida kedagi end vaktsineerima, ütles tervisekaitseinspektsiooni nõunik Agnes Jürgens, toeks põhiseadus. “Tööandja võib küll inimesi veenda, kui selleks vajadust on. Võib ka meediku gripist rääkima kutsuda, kui tahetakse ohu suurus selgeks teha.”

Pealegi: gripivakstiin mõjub kümme päeva ja gripp on Eestis väikestviisi juba kohal. Ja eelmiste aastate kulgu vaadates vaktsiini mõjumise ajaks ka möödas, põhjendas Jürgens. Teiseks lükkab ta ümber tööandjate arusaama, et vaktsineeritud töötaja püsib terve hooaja rõõmsana tööpostil. “Vaktsiin on mõeldud tõesti ainult gripi vastu. Külmetushaigusi ja praegu väga levinud paragrippi ja adenoviirust see ära ei hoia,” selgitas nõunik.

Nõmme perearstikeskuse arsti Karl Väärti paneb sunniviisilise vaktsineerimise jutt muigama. Firmasid, kes tohtreid kohapeale töötajaid kaitsesüstima kutsuvad, tuleb Väärti sõnul aastatega juurde, kuid seni on asjad vabatahtlikult korda aetud. “Kuidagi imelik mulje jääb — kuidas saab inimest sundida süstima?” ütleb Väärt.

Tohtri sõnul tuleks gripi vastu vaktsineerimisele mõelda septembrikuus, mitte nüüd, kus haigus juba kohal.

Ühe Eestis kasutatava gripivastase vaktsiini tootja, GlaxoSmithKleini Eesti filiaali kommunikatsioonijuht Neve Hõbemägi viitab uuringutes esile kerkinud asjaolule, et töötajate vaktsineerimine on n-ö kulutulus. “Lühidalt öeldes on parem maksta ühekordse vaktsineerimise eest hooajal, kui et arvutada kokku kahju firmale, mida toovad kaasa kaotatud tööpäevad.”