FIBA Trophy Tour jõuab Tallinnasse Riiast, kus korvpalli Euroopa meistrivõistluste karikat tutvustatakse korvpallisõpradele päev varem ehk 19. mail. Lätlaste juures saab õhtu naelaks Riia VEFi ja BK Ventspilsi finaalkohtumine Riia Arenal, mis on ühtlasi EMi võistluspaigaks.

Koos karikaga jõuab Tallinnasse ka EM-finaalturniiri maskott Frenkie, kes Maarjamaa pinnale astudes omandab otsekohe ka eesti keele.

20. mail viib EKL koos FIBA ja Läti alaliidu esindajaga läbi mitu korvpalliüritust. Terve päeva jooksul toimub üle-eestiline 15 küsimusega korvpalliteemaline mälumäng – printsiibil „lihtsamast keerulisemaks“. Parimatele vastajatele on auhinnaks pääsmed EM-i mängule ning koondisele kaasaelamiseks loodud Eesti fännitooted.

Kell 14.00 jõuab Trophy Tour Eesti korvpalli ühe suurtoetaja – Elme Metalli tootmistsehhi, kus toimub pressikonverents, FIBA karikatuuri tutvustus, koondise rõivakollektsiooni esitlus, Läti-poolse info edastamine EM-võistluspaiga osas, Eesti A- ja B-koondise ettevalmistusperioodi selgitused ning lepingu allkirjastamine koondise peatreeneri Tiit Sokuga. Eesti Korvpalliliit sõlmib lepingu Nike’i kui koondise jalatsipartneriga. Lisaks sõlmitakse ka uus toetusleping Elme Metalliga, kes on Eesti rahvusmeeskonna hõbesponsor. On tähenduslik, et seda tehakse tsehhis, mõeldes sellele, et esimese mängu peab Eesti EMil Tšehhiga.

Päeva lõpuks jõuab Eurobasket 2015 võidukarikas Eesti meistriliiga õhtusele finaalmängule Saku Suurhalli, kus FIBA trofee toovad korvpallimekas lavalaudadele kaks meie legendaarset Euroopa meistrit – Priit Tomson ja Aleksei Tammiste.

Septembrikuine EM-finaalturniir Riias on Eesti spordielu aasta suurim magnet. Ükski teine spordisündmus ei ole toonud kokku nii paljusid eestlastest spordisõpru. Riias on viiel mängul eestlaste poolt tänase seisuga täidetud 24 000 kohta.

FIBA-l on Lätis oluline kohal olla just tänavu, sest esiteks möödub esimesest EM-finaalturniirist (toimus Genfis) 80 aastat ning tol 1935. aastal võitis kõige esimese trofee just Läti. Eesti osales teisel korral (1937), olles viies, kuid Läti ajaloolist kulda ei võta neilt keegi ning kindlasti seda saavutust nad ka Riias igal võimalusel eksponeerivad.

20. mai ning Kalev/Cramo-TÜ/Rock finaalseeria kontekstis väärib lisaks esiletõstmist, et esimene Eesti meister selgus täpselt 90 aastat tagasi – 1925. aastal ning Eesti korvpalli 95. sünnipäev on samuti kohe - kokkuleppeliselt 7. juunil.