Vähem kui sada aastat tagasi lagunenud suure ja võimsa Austria-Ungari keisririigi kaks osapoolt on vutiplatsil teineteisest mõõtu võtnud juba 1902. aastast alates. Omavahel ollakse kohtutud koguni 136 korda, mis muide Euroopa rekordiks. Vaid Argentina ja Uruguay on omavahel enam mänge (181) pidanud.

Austria läbis valikturniiri kaotuseta

Huvitav, et suurvõistlustel pole Austria ja Ungari kohtunud enam kui kaks korda, viimati üle 80 aasta tagasi. 1912. olümpial sai Ungari nn. lohutusturniiri finaalis 3:0, 1934. aasta MM-i veerandfinaalis aga Austria 2:1 võidu. Ungarlased on võitudega 60:44 hetkel peal, viimati kohtuti kümme aastat tagasi sõprusmängus ja ka siis võitis Ungari 2:1.

David Alaba lööb värava ja Austria võidab – 6.88. Panusta 3 eurot ja teeni võidu korral 20.64!

Teisipäevaks on aga austerlased selged soosikud – nende võidukoefitsient on 1.72, ungarlastel 5.90 ja viigil 3.65. EM-ile pääses Austria ülivõimsa G-valikgrupi võiduga, saades 10-st mängust 9 võitu ja ühe viigi, edestades Venemaad ja Rootsit. F-alagrupis kolmandaks jäänud Ungari üllatas play-offis aga Norrat 1:0 ja 2:1 võitudega.

Ungari jalgpalli hiilgeajad jäid küll EM-ide eelsesse aega, ent siiski on madjaritel ette näidata 1964. aasta EM-pronks. Austria pääses valikturniiri kaudu EM-ile esmakordselt, sest avaetteaste 2008. aastal tegid nad finaalturniiri korraldajamaana. Toona saadi alagrupis kaks 0:1 kaotust ja tehti 1:1 viik Poolaga.

Ungari väravavahist saab EM-i vanim pallur

EM-iks valmistumine ei sujunud kummalgi meeskonnal ideaalselt. Ungari on 2016. aastal üldse võiduta, sest kahe viigi kõrvale kaotati juuni algul 0:2 Saksamaale. Austria alistas nii Albaania kui Malta 2:1, jäi sama tulemusega alla Türgile ja kaotas juuni algul 0:2 Hollandile.

Austria hoidis oma värava puhtana kuues valikmängus ja neil on rivis tänavused Inglismaa ja Saksamaa meistermeeskondade äärekaitsjad Christian Fuchs ning David Alaba. Viimane mängib koondises poolkaitses ja lõi valikturniiril koguni neli väravat. Müncheni Bayerni mehe skoorimise koefitsient teisipäevaks on 4.00.

Ungari koondise üks võtmeid on kindlasti standardolukorrad – koguni kaheksa valikturniiri väravat tulid erinevate "seisva palli olukordade" järel. Ungarlaste värvikaim figuur on kahtlemata dressipükstes esinev 40-aastane väravavavaht Gabor Kiraly, kellest tuleb EM-ide vanim mängija. Debüüdi koondises tegi Kiraly 18 aastat tagasi just Austria vastu, tõrjudes tolles kohtumises penalti!

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Jalgpalli koefitsiendid leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid