EM-i võibolla mitte säravalt alustanud, aga mäng-mängult kindlust kogunud korraldajamaa alistas poolfinaalis valitseva maailmameistri Saksamaa 2:0. EM-i eel Eesti peal väravalöömisoskusi lihvinud Portugal oli algul Prantsusmaal suurtes raskustes ja poolfinaali 2:0 edu suurüllataja Walesi üle oli tiimi esimene normaalajal saadud võit!

Portugal kaotanud 10 mängu järjest

Pole mingi ime, et Prantsusmaa läheb finaalile vastu selge võitjasoosikuna – normaalajal Euroopa meistriks tuleku koefitsient on 2.02, Portugalil sama number 4.70 ja viigil 3.15. Et prantslased kodusel EM-il teistkordselt tiitli nopivad, selleks on koefitsient 1.45. Portugali EM-kullale panustades saaks raha tagasi 2,9-kordselt.

Esmakordselt tuli Prantsusmaa Euroopa meistriks 1984. aastal. Poolfinaalis pühiti teelt just Portugal kui lisaajal 1:2 kaotusseisust 3:2 võit võeti. Kuusteist aastat hiljem juhtus täpselt sama – poolfinaalis tuldi välja kaotusseisust, alistati lisaajal Portugal 2:1 ning võideti hiljem kuld. Tollest päevast on möödas jälle 16 aastat...

Prantsusmaa võidab ja kokku lüüakse üle 2,5 värava – 4.00. Panusta 5 eurot ja võid teenida 20!

Portugali on keeruline soosikuks pidada ka omavaheliste mängude ajalugu vaadates. Nimelt tundis Prantsusmaa viimati kaotusekibedust 1975. aasta märtsis! Pärast seda on portugaallased kümme korda järjest alistatud, lüües 23 väravat vastaste 6 vastu!

Lloris vs Ronaldo? Või hoopis Griezmann?

Peljatud prantslaste haavatav kaitseliin sai poolfinaalis Saksamaa küllalt hambutute rünnakutega kenasti hakkama. Lisaks tegi meeskonna väravasuul supertõrjeid Hugo Lloris. Finaalis on vastas aga Cristiano Ronaldo, kes vastab kriitikutele paraneva mänguvormi ja resultatiivsusega.

Kui uskuda pühapäeval Lloris' pealejäämist, siis on näiteks koefitsient, et Portugal normaalajal väravat ei löö, 2.00. Ronaldo skoorimise koefitsient on aga 3.30. Võrdluseks – kuue väravaga EM-i parimal snaipril Antoine Griezmannil on sama number 2.70.

Ronaldo jaoks on tegu muide juba teise EM-finaaliga, sest 2004. aasta kodusel suurturniiril jäi 19-aastane noormees otsustavas mängus Kreeka vastu kaotajaks. Prantsusmaa peatreener Didier Deschamps võib aga võita teise EM-kulla – esimese sai ta 2000. aastal kaela mängijana.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Jalgpalli koefitsiendid leiad Pafi spordiennustuse lehelt.

Jaga
Kommentaarid