Eesti Olümpiakomitee (EOK) saatis spordiarstide palvel Eesti kergejõustikuliitu järelepärimise, soovides saada teavet Erki Noolt 1998. aastast aidanud Bulgaaria päritolu arsti Alexander Jontschewi meditsiinihariduse kohta, kirjutas Eesti Päevaleht.

Järelepärimise tingis asjaolu, et kergejõustikuliit kavatseb esitada EOK-ile taotluse Jontschewi nimetamiseks Sidney olümpial esineva kergejõustikukoondise ülemarstiks. Seega hõivaks Saksamaal Stuttgardi lähedal veerandsaja töötajaga erakliinikut omav arst ühe kuuest olümpiadelegatsiooni meditsiinipersonalile eraldatud kohast, kirjutas ajaleht.

"Eesti spordiarstidest keegi ei tea, kes see Jontschew selline on, ei tea temast mitte midagi ka tema elukoha Saksamaa spordiarstid," põhjendas EOK meditsiinilise komisjoni esimees, Magdaleena haigla peaarst Peeter Mardna. "Arvan, et Jontschewi kaasamine olümpia meditsiinipersonali oleks soolapuhuja ja ebakompetentse isiku kaasavedamine suurvõistlusele Erki Noole selja varjus."

Mardna sõnul on ta kaks aastat tulutult nõudnud, et Jontschew paneks lauale oma atestaadid ja näitaks arstilitsentsi.

Mardna väitel on Jontschew korduvalt pannud Eesti sportlastele valediagnoose. Näiteks hindas ta täiesti valesti Indrek Kaseoru jalavigastust 1998. aastal Tallinnas toimunud kümnevõistluse Euroopa karikavõistlustel, rääkis Mardna ajalehele.

Spordiarst Kaido Meiterni sõnul teeb Jontschew liiga kergekäeliselt otsuseid operatsiooni kasuks. Nii opereeris ta teistkordselt odaviskaja Donald-Aik Silda, kuigi kordusoperatsiooniks polnud minu hinnangul vajadust, väitis Meitern.

Spordiarst Eldur Annuse hinnangul läheb Jontschewi kaasamine Eesti delegatsiooni vastuollu välisriigis arstikutse omandanud isiku Eestis töötamise määrusega, kuna tal pole Eestis tegutsemiseks arstilitsentsi.

Erki Nool kinnitas, et kavatseb Jontschewi igal juhul Sidneysse kaasa võtta.

"Kas Eesti spordiarstid seda aktsepteerivad või mitte, on juba nende südametunnistuse ja kadeduse asi," osutas Nool. "Minu käest on uuritud, mitu kohta ma oma tiimile olümpial soovin, ning olen sinna arvestanud ka ühe treeneri ning Jontschewi. Mina vajan Jontschewit."

Spordimeditsiini föderatsiooni president Rein Jalak osutas, et Jontschew peaks olümpiameeskonnaga liitumiseks esitama oma meditsiiniharidust tõendavad dokumendid ning taotlema seejärel sotsiaalministeeriumist arstilitsentsi.

EOK tegevdirektori Siim Suklese sõnul soovib EOK jääda konfliktis võimalikult neutraalseks ning arvestada mõlema poole seisukohti.