Seaduse kohaselt saab teistes EL-i riikides oma kindlustuskaitset tõendada EL-i ravikindlustuskaardi või selle asendussertifikaadiga.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuosakonna peaspetsialist Riina Paal ütles BNS-ile, et asendussertifikaat antakse välja näiteks siis, kui inimesel on vaja kiiresti mõnda EL-i riiki sõita ning talle ei jõuta plastikust ravikindlustuskaarti väljastada.

Mõlemat dokumenti hakkab välja andma haigekassa, väljaandmise täpsed tingimused kehtestab sotsiaalminister oma määrusega.

EL-i ravikindlustuskaarti hakatakse reisida soovivaile täiskasvanuile väljastama 1. augustist.

Sama seadus ütleb ka, et alates 1. augustist hakatakse EL-i ravikindlustuskaarti väljastama alla 15-aastastele lastele, kellel pole kohustust omada isikut tõendavat dokumenti.

Kuna praeguste haigekassakaartide tähtajad hakkavad lõppema ning lapsed saavad EL-i ravikindlustuskaardid, tähendab see seniste roheliste haigekassakaartide aeglast kadumist.

Eestis arsti juurde minekul ei muuda uus seadus midagi. Juba praegu piisab isikut tõendavast dokumendist, mille abil raviasutuses kontrollitakse, kas inimene on kindlustatud, rõhutas Paal.

EL-i ravikindlustuskaardi omanikule teises EL-i riigis osutatud viivitamatult vajaliku arstiabi maksab edaspidi kinni haigekassa. Loomulikult tuleb näiteks Soomes reisil viibides arvestada sealseid reegleid ja kui arsti vastuvõtu eest on ette nähtud omavastutus ehk teatud summa tasumine, tuleb see endal kohapeal maksta.

Uus seadus sätestab ka, et ajutise töövõimetuse hüvitist ei maksta mitte ainult Eestis välja antud töövõimetuslehe, vaid ka välisriikides väljastatud arsti- või hambaarstitõendi alusel. Hüvitise maksmise aluseks on ravikindlustuse seaduses kehtivad reeglid.

Paal nentis, et haigekassa nõudel tuleb välisriigi arsti väljastatud tõend varustada seadusekohase tõlkega, sest loomulikult ei suuda haigekassa töötajad kõigist maailma keeltest aru saada.

Sama seaduse kohaselt jäävad Eestis õppivad välistudengid ilma senikehtinud siinsest ravikindlustusest. EL-i riikidest pärinevad tudengid hakkavad arstiabi saama EL-i ravikindlustuskaardi või selle asendussertifikaadi alusel. Teiste maade üliõpilased peavad ise sõlmima kindlustuslepingu, mida tegelikult nõuab välismaalaste seadus ka praegu.