Eesti Südameliidu tegevdirektor Maire Sirel ütles ETAle, et südamehaigustesse suremise sageduselt on Eesti maailma riikide seas teisel kohal.

Aastas sureb Eestis südame-veresoonkonna haigustesse 10.000 inimest. Kolmandik südame-veresoonkonnahaigustesse surnud meestest ja kümnendik naistest olid alla 65aastased, on öelnud ETAle tervisekasvatuse keskuse südameprojekti juht Margus Viigimaa.

Südameliidu president Jaan Eha ütles südamenädala avamisel, et üritus pole korraldatud selleks, et kellegi haigust diagnoosida või ravida, vaid selleks, et haigeid juurde ei tekiks.

Südameliit soovitab lähtuda kogu nädala jooksul juhtlausest “Väike heategu südamele“ — tegema heategusid iseenda ja teiste tervise nimel.

Eesti Südameliit kutsub igaüht toituma tervislikult, harrastama liikumist, lisama inimsuhetesse südameheadust.

Südameliit kutsub lasteaia-, kooli- ja asutuste sööklaid pakkuma südamenädalal südamesõbralikku lõunasööki, mille põhimõtteks on kasutada rohkesti puu- ja juurvilja, täisteratooteid, väherasvaseid ja vähesoolaseid piima- ja lihatooteid.

Tänavune südamenädal toimub esmakordselt Eestis ja Soomes ühel ja samal ajal ning ühesuguse strateegiaga. Soomlastel on südame tervise kampaaniate rohkem kui 40aastane traditsioon, mis on kaasa aidanud sellele, et Soome riigis on südame-vereringe haigustesse haigestumist õnnestunud tunduvalt vähendada.

Tervishoiutöötajad on korduvalt tõdenud, et eestlased käituvad südamevaenulikult, söövad liiga palju rasvast ja liiguvad vähe. “Me sööme palju rasvast, sest nii on meie emad ja vanaemad meile õpetanud, me liigume vähe, sest me pole harjunud liikuma,” on rääkinud tervisekasvatuse keskuse direktor Anu Kasmel. “Meie esiisad tegid palju füüsilist tööd, meie töö on aga rohkem vaimne — töö- ja elutingimused on muutunud, aga me käitume vanaviisi.”