Võib arvata, et eelmise kümnendi Eesti spordi ühe tähtsündmusena tekitab Margus Hundi valik 2013. aasta 26. aprillil (Eesti aja järgi juba 27. aprillil kell 3 öösel) NFL-i draftis suurimaid vaidlusi. Paljud meie spordisõbrad on USA profiliigadest vaimustuses ja neile on see kõva sõna, aga oponendid võivad väita, et seda ala tehakse ju tõsiselt ainult USA-s ning suurema osa maailmast jätab see mäng külmaks.

Maailma parim juunior

Iseseisva Eesti ajal on meilt USA profiliigade draftis valitud tegelikult kolm meest: korvpallur Martin Müürsepp, hokimängija Toivo Suursoo ja Hunt. Ma ei loe siin ameerika jalgpallur Michael Roosi, kes lahkus kodumaalt sedavõrd noorelt, et sisuliselt on ta ikkagi USA spordi produkt ja sealt pole NFL-i minek nii haruldane. Kuna hokis valitakse draftis pea alati rohkem mängijaid, kui tegelikult lepingu teenib, siis ei õnnestunud ka Suursool NHL-is minutitki mängida. Müürsepa mänguajaga võrreldes jääb aga Hunt talle seni kõvasti alla.

Karksi-Nuiast pärit Hunti on kogu aeg peetud supertalendiks. Suure kasvu ja tugeva keha kohta olid tal ka erakordsed kiiruslikud võimed. Kettaheide on taolise iseloomustusega mehele kindlasti sobiv ala ja arvestades Eesti traditsioone tundus Hundi valik loogiline, kuigi ta proovis ka kümnevõistlust.

Kord oli meie vägilane maailma parim. 2006. aastal kuulus talle kettaheites juunioride maailmarekord ning samal aastal ka MM-kuld. Boonusena võitis ta veel ühe kulla kuulitõukes. Just praegu, 2016. aastal, olnuks Hundil õige aeg tuua Riost olümpiakuld — ta on täpselt sama vana kui oli Gerd Kanter 2008. aastal.

Juhuslik valik

Ameerika jalgpalli juurde viis Hundi juhus. Ta asus õppima Dallases Southern Metodisti ülikoolis, kus ta sai teha koostööd Aleksander Tammerti endise treeneri Dave Wollmaniga. Kuid ülikoolis kärpis oma programmist meeste kergejõustiku ning Hunt pidanuks sama treeneri käe all samas ülikoolis jätkates loobuma stipendiumist. Tänu kiirusele ja jõule sobis Hunt aga ameerika jalgpalli — mis siis, et algsed oskusedki puudusid — ning ta sai tänu sellele stipendiumi ja võimaluse jätkata samas kohas kettaheitetreeninguid.

USA-st andis Hunt intervjuusid Eesti ajakirjandusele ja rõhutas pikka aega, et kettaheide on ikkagi peaala ja ameerika jalgpall ainult abivahend ülikoolis püsimiseks. Kuid vaikselt kaldus asi siiski jalgpalli kasuks, sest Hunt suutis üsna kiiresti ka väljakul oma talenti demonstreerida. CBS-i ajakirjanik Bruce Feldman pani Hundi ülikooli ameerika jalgpallurite nn „Freak List´is“ esikohale. Friik ei tähenda antud juhul halba, vaid Hundi erakordseid looduslikke andeid — hüppevõime, rinnalt kangi surumise ja 40 jardi jooksu summas oli Hunt ülikooli jalgpalli parim atleet!

Erakordne?

Kui Cincinnati Bengals Hundi drafti teises ringis valis, arvestas meeskond sama: erakordsed võimed, nüüd juba ka teatud kogemused — küll sellest imemehest tuleb meile kaitse tugitala. Nüüd on aga kolm hooaega läbi ja Hundi roll meeskonnas olnud vaid episoodiline. Üks põhjus peitus ka eelmise suve vigastuses, kuid asjatundjate sõnul pole Hunt ikkagi mängu lugemist selgeks saanud. Vastaste mängujuhi mahamurdjana oleks Hunt oma liikuvuse ja jõu tõttu ohtlikemaid mehi, paraku ei jõua ta tavaliselt õigesse kohta.

„Kui ma alustasin ameerika jalgpalliga, siis ei oldud Eestis selle üle eriti õnnelikud, et ma jätsin kergejõustiku sinnapaika ja alustasin ameerika jalgpalli mängimist. Kokkuvõttes läks kõik hästi ja ning nüüdseks on nad arvatavasti meelt muutnud ja aru saanud, et see on midagi erakordset ja sellest võib kasu olla tervele rahvusele,“ ütles Hunt pärast draftis valimist. „Kogu elu oli mu eesmärk osaleda 2012. aasta olümpial. Aga asjad muutuvad, plaanid muutuvad.“

Nojah, kui Kanter heitis 23-aastaselt ketast üle 66 meetri, siis Hunt samas vanuses vaid 61.33. Võimalik, et rong oli juba läinud. Eestist ameerika jalgpalli profiliigasse pääs ongi erakordne — Hundil on õigus. Kui see aga piirdubki ainult meeskonda pääsemise, mitte seal silma paistmisega, siis see erakordsus sinna 2013. aastasse jääbki…

Vaata kuidas Margus Hunt Cincinnati Bengalsisse valiti

  • Lemmikspordihetkele saad panustada ka TRIOBETIS.