"Jutt vastab tõele," kinnitab Eesti Kergejõustikuliidu saavutusspordijuht Marko Aleksejev allikate tõesust. "Olime võistluskalendri noorte koondislaste jaoks juba varem paika pannud ning EM-i, mille korraldusõiguse saamine selgus alles 2013. mais, ei õnnestunud enam tihedasse graafikusse kuidagi mahutada. Muretsemiseks pole siiski põhjust, sest kõigile koondislastele on piletid headele istekohtadele ostetud, juhul, kui neil peaks mõni vaba hetk siiski tekkima."

"Olen omal ajal kõrgele hüpanud, ent nii kõrget mängu mängin minagi esmakordselt. No aga mismoodi ma ütlen Rait Veesalule, et sorry, sina 9. juulil Võrumaa staadionijooksusarjale ei lähe, sul algab samal ajal Kadriorus üks teine võistlus. Või et helistan Grete Šadeikole ja ütlen, et tal jääb 9. juulil Nõmme Seeriajooksu II etapil (väljaspool arvestust toimuvas) 100 meetri jooksus startimata, kuna Kadriorus saab kahe päeva jooksul tasuta seitse ala kallil Mondo rajakattel läbi teha," võtab Aleksejev varrukast välja ühe valusa näite teise järel.

Lähemal uurimisel selgub, et tihe võistluskalender pole boikoti ainus põhjus. Sportlasatel on ka isiklikud mured.

Ekspressliin Audentese ühikas - Vesivärava kohvik

"Elan ja treenin Mustamäel Audentese spordihalli juures, aga kuidas ma oma viis teivast Kadriorgu peaksin vedama?" imestab 10-võistleja Janek Õiglane, kui temaga telefoni teel kohtumise Audentese teivashüppemati vasaku tellingu kõrvale kokku lepime.

Silmast-silma kohtudes võtab Õiglane kohe pärast tugevat käepigistust tagataskust välja kokkuvolditud paberi, kus on peal bussi 17A graafik. "Näete isegi, nädalavahetusel sõidab ju buss palju harvemini ka! Lisaks peaksin ma teivastega kesklinnas maha tulema ja teist bussi ootama hakkama." Õiglane kinnitab, et EM-il võistlemist soostuks ta kaaluma vaid juhul, kui linnavõim võtab kasutusele uue ekspressliini Audentese ühikas - Vesivärava kohvik. 

Neli moosipalli

Õiglase küsimused on kahtlemata õiglased ning selgub, et ta pole ainus, kel pretensioone on esitada. "Mina ei saa Kadriorus võistelda!" ütleb teine mitmevõistleja Karl Robert Saluri resoluutselt. "Ma lihtsalt ei suuda Kadrioru staadionile minna, ilma et ma poleks Vesivärava kohvikust nelja moosipalli ostnud. Aga nii ebaõnnestub alati võistlus."

"See on selline nokk kinni, saba lahti olukord. Tagantjärgi on muidugi kõik targad ütlema, et mis ma neid moosipalle siis sõin enne võistlust," vaagib Saluri ja jätkab vaiksel häälel, "aga mismoodi ma võin kindel olla, et õhtul pärast võistlust moosipallid Vesiväravas otsa pole saanud? Ei, ma ei saa riskida, mitte mingil juhul."

Treenerid tulevad, sportlane mitte

USA-s õppiv ja treeniv Grete Šadeiko tunnistab, et tal pole sel suvel tegelikult üldse plaanis kodumaad väisata. "Suvi möödub Eestis alati nii kiiresti, et jõuad napilt lennukilt maha tulla, kui juba märkad, et näe, minu tagasilennul on vaid viis minutit veel aega Check-ini teha," iseloomustab ta kolme kuu möödumist.

"Ei ole hullu. Mu treenerid Ken Harnden ja Dorian Scott pole oma plaane muutnud ja nad tulevad ikkagi EM-ile. Nad just mõni päev tagasi ütlesid, et parem ongi, kui ma ei võistle, neil jääb siis rohkem aega tasuta ühistranspordiga sõitmiseks. Ma pole neile veel öelnud, et tasuta on transport vaid Tallinna elanikele," muigab Šadeiko.

Delfil ja Eesti Päevalehel õnnestus saada ka kiirkommentaar Londoni olümpia korralduskomitee juhilt, keskmaajooksulegend Sebastian Coe'lt: "Koduvõistluse boikoteerimine... See on värvikas idee! Peaksime tegema suisa reegli, et suurvõistlustel ei tohi korraldajamaa ise võistelda. Nii oleks publik ju palju neutraalsem."

NB! Eelmüügist piletit ostes võib kergejõustikusõpradel seega avaneda võimalus istuda kahe Eesti medalipretendendi kõrval!