Inglased kodus kaheksa aastat kaotuseta

E-alagrupis on Inglismaa edasipääsu kindlustanud (24 punkti). Šveits (15) võib seda teha juba reedel kui mängib kodus San Marinoga, aga peab lootma, et Sloveenia (12) kaotab punkte kodumängus Leedu vastu. Eesti hiilib hetkel neljandal kohal (10) ja mainitud õhkõrn võimalus sõltub suuresti sellest, et leedukad sloveenid üle mängiksid. Ja Leedu (9) pole ka veel lõplikult mängust väljas!

Kuna viimases voorus sõidab Sloveenia San Marinosse ja saab eeldavatalt kolm punkti lisaks, siis tähendaks sloveenide kaotus Leedule ja Eesti võidud Inglismaa ja Šveitsi üle, et Eesti lõpetaks kolmandal tabeliastmel — punkte oleks siis vastavalt 16 ja 15 — ning pääseks play-offi. Teoreetiline, väga teoreetiline, seda küll, aga siiski…

Eesti ja Inglismaa on varem kolmel korral kohtunud ja seis pole meie kasuks — kaks korda 0:3 ja viimati mullu oktoobris Lillekülas 0:1. Teooriast rääkides, siis Inglismaa pole koduplatsil EM- või MM-valikmängu kaotanud juba kaheksa aastat, alistades 15 vastast ja viigistades kolmega. Vastukaaluks pole Eesti võitnud viimasest seitsmest võõrsil peetud valikmängust ühtegi ja pole viimases viies isegi väravat löönud!

Kõike seda arvestades on koefitsiendid (1.15 Inglismaa võidule, 8.00 viigile ja 21.00 Eestile) arusaadavad. Vigastustetsunami tõttu lähenevad inglased kohtumisele küll noorendatud koosseisuga, ent see võib olla nii positiivne kui negatiivne külaliste jaoks. Küll peaks rivis olema Wayne Rooney, kes löönud eestlaste võrku värava kahes viimases mängus. Et ta seda jälle teeb, sellele panustades on koefitsient 1.73.

Kas šotlased peatavad Lewandowski?

Väga avatud ja põnev on seis D-alagrupis, kus edasipääsuvõimalusi omavad nii Saksamaa (19 punkti), Poola (17), Iirimaa (15) ja Šotimaa (11). Neljapäeval lähevad need neli üliolulistes mängudes omavahel kokku. Sakslased külastavad Dublinit, kust selles valiktsüklis keegi veel kolme punktiga lahkunud pole.

Sellest hoolimata on mitmete vigastuste ning Glenn Whelani ja James McCleani mängukeelu tõttu nõrgenenud Iirimaa koduvõidu koefitsient koguni 6.40. Saksamaale panustades saaks raha tagasi 1,5-kordselt ning viik on 4.40. Snaipritest tasub mainida Thomas Müllerit, kes käimasolevas valiktsüklis löönud juba 8 väravat ning olnud täpne neljas järjestikuses mängus. Tema täpsusele panustades oleks koefitsient 2.38.

Iirlaste veteranist väravakütt Robbie Keane on vaid ühe tabamuse kaugusel, et tõusta Euroopa kõigi aegade edetabelis legendaarse Gerd Mülleri kõrvale neljandat kohta jagama. Tema väravalöömise koefitsient on 4.70. Tõsi EM-valiktsüklis on Keane täpne olnud küll viiel korral, aga saatnud kõik need pallid Gibraltari võrku.

Glasgow’s on siis vastamisi Šotimaa ja Poola, mõlema meeskonna võidukoefitsient on 2.70 ja viik 3.25. Siin ei saa mööda tulikuumast Robert Lewandowskist, kes on EM-valikturniiri parim snaiper 10 tabamusega. Tõsiasi on ka, et Šotimaa pole 2015. aasta neljas valikmängus suutnud oma puuri puhtana hoida.

Lewandowski täpsusele panustades on koefitsient 2.50 või kui pakkuda, et ta lööb vähemalt kaks, siis 8.00 ja vähemalt kolme puhul juba 41.00.

Hollandil on EM-pilet käest libisemas

Omamoodi uskumatu, aga endiselt pingelise olukorra leiame ka A-alagrupis, kus küll kaks otse EM-ile pääsejat on selged, sest Islandit ja Tšehhimaa ei püüa enam keegi (mõl. 19 punkti). Uskumatuks teeb siin seisu tõsiasi, et Holland võib pärast 1984. aastat esmakordselt finaalturniirist eemale jääda ning kõik pole isegi enam nende endi kätes! Türgil on hetkel kolmandana 12 ja järgneval Hollandil 10 silma.

Kui meeskonnad peaks lõpetama võrdsete punktidega, eelistab omavaheliste kohtumiste seis just Türgit. Laupäeval võtab Holland ette pika reisi Kasahstani, kelle vastu mullu koduplatsil pöörati mäng enda kasuks (3:1) alles viimasel pooltunnil. Hollandi võidu koefitsient on 1.25, viik 5.85 ja alagrupis hetkel võiduta oleva Kasahstani üllatusvõit annaks raha tagasi 12-kordselt.

Edasipääsu kindlustanud Tšehhimaa ootab külla Türgit ja kavatseb kindlasti võidelda esikoha eest A-alagrupis. Türgi võib aga võidu korral — ja tingimusel, et Holland ei alista Kasahstani — reserveeerida pileti play-offi. Tšehhimaa võidu koefitsient on 2.60, Türgil 2.70 ja viigi puhul 3.25.

Kõik koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.
Värsked jalgpalli koefid leiad meie spordiennustuse lehelt.