Kas olete kuulnud Liechtensteini suusatajast Philipp Haelgist? Või armeenlasest Sergei Mikaeljanist? Mina polnud eilseni kuulnud. Ent 15 km klassikasõidus pani Haelg Rehemaale pika puuga (rohkem kui minutiga) ja Mikaeljan pusis kolme meie suusatajaga kaua tasavägiselt. Möödunudaastasel MM-il edestas Rehemaa 15 km vabatehnikasõidus luksemburglast 34 ja armeenlast 48 koha võrra ehk kaks väikeriigi sportlast võisid otepäälast imetleda nagu meest teiselt planeedilt. Nüüd on nad Rehemaaga ühte masti mehed.

Andrus Veerpalu ja Jaak Mae paistsid silma oskusega viia end hooaja kõige tähtsamaks võistluseks parimasse sõiduvormi. Treener Mati Alaver oli täpselt arvestanud, millal viia treeningukoormus haripunkti ja piitsutada hoolealust kurnatuseni. Siis anti organismile aega koormuslöögist taastuda, et enesetunne päev-päevalt paraneks ja aasta kõige tähtsamal päeval suusamees just kui lendaks lumelaudadel. Algo Kärp ja Karel Tammjärv pole ilmselt treeneri juhiseid korralikult täitnud või tegid nad endale ettevalmistaval etapil liiga, igatahes näitasid nad eile samasugust keskpärast minekut nagu hilissügisest saadik. Rahvusvahelise suusaliidu punktide järgi tegid mõlemad talve kõige kehvema sõidu 15 km klassikadistantsil.

Sama kehtib laias laastus Rehemaa kohta. Ta kannatas paar kilomeetrit juhtrühma tempot, kuni kiirus kiilus mäestiku hõredas õhus hapnikukraanid kinni. Ometi on ta suvest saadik harjutanud keskmäestikus rohkem päevi kui kunagi varem. Nii 15 km klassikadistantsi kui ka pühapäevase 30 km suusavahetusega sõidu põhjal tuleb nentida, et Anatoli Šmigun on teinud tagasikäigu.

Olümpia eel võistles Rehemaa viimati 1. jaanuaril Tour de Ski etapil, kus teda nõrgestas haigus. Paljud suusatajad proovisid vormi veebruari alguses Dobbiacos, meie mees lõpetas siis Santa Caterina mäestikulaagrit. Kaks nurjunud etteastet on aga näidanud, et Rehemaa valis kas vale ettevalmistusmudeli või ei võimaldanud terviseprobleemid tal olümpiaks korralikult treenida ja koormusest taastuda.