Sama mõistagi asusid esmalt veerandfinaalis tšehhidele alla jäänud USA ja hiljem ka Kanada süüdistama NHL-i juhti Gary Bettmani, kes ei lubanud maailma parima hokiliiga proffe olümpiale. Paraku on aadress vale. NHL-is määravad asjade kulgu klubiomanikud ja kui nad peavad raha patriotismist olulisemaks, siis nii on.

Kusjuures tahaks näha, kas nelja aasta pärast, kui mängud toimuvad Pekingis jäävad NHL-i mängijad samuti kõrvale? Vaeval, sest miljardine Hiina turg on liiga võimas, et sellele taguotsa näidata.

Aga jah, finaal. Kahekordne olümpiavõitja, Vene hokilegend Vjatšeslav Fetissov kuulutas: Venemaa hokis on kogu meie rahva hing. Kaotus sakslastele ei tule mõttessegi. Lõime neid 1945., lööme ka nüüd, mõtleb ilmselt iga venelane.

Enne, kui Kanada välja kukkus, kirjutati Vene meedias, et finaalis minnakse vahtralehe meestele kätte maksma. Kõige eest alates 1972. aastast, kui nende profid legendaarses seerias Nõukogude Liidule tuule alla tegid.

Kui nii võtta, siis on Venemaal läbi jäähoki kõigiga vanu arveid õiendada: Rootsiga kaotuse eest Narva all 1700. aastal Põhjasõjas, soomlastega allajäämise eest Talvesõjas, USA-ga võidurelvastumise eest, mis lõpuks Nõukogude Liidu majanduse lagundas ja Saksamaaga loomulikult 1941. aasta eest.

Egas muud, kui taaskord: za rodinu!