Kohatu küsimus ilmselt. Sama, kui pärida, kas maa on ümmargune... Ups, vale näide, siin on mõnel seltkonnal kahtlusi.

Rootsi, kelle kindel kuld läks norralanna kaela, väga ei hellitanud. Ajaleht Aftonbladet tutvustas tundmatut olümpiavõitjat kuue faktiga, millest esimene kõlas: Haga tarvitab astmaravimeid.

Kusjuures rootslased käitusid peenelt, nad ei kirjutanud, et on astmaatik, vaid et tarvitab astmaravimeid. Ja need on kaks täiesti erinevat asja.

Haga astmateema tõstis üles ka Venemaa meedia, loetledes üles millise hiigelkoguse ravimeid – 6000 ühikut – Norra olümpiale vedas.

Arstikapikeses on 1800 doosi symbicorti, 1200 artoventi, salbutamooli ja alvescot ja 360 ventolini, lisaks 43 inhalaatorit ja 10 nebulisaatorit.
Ainult et kõik see astmaravimite hulk on mõeldud neile sportlastele, treeneritele ja taustajõududele, kes mängudel võib-olla haigestuvad. Tõbised atleedid toovad oma rohud ise kaasa.

Norra olümpiakoondise arst Thor-Øistein Endsjø tõrjus mängude eel kõik dopingusüüdistused. „Esiteks on ravim osadele meie sportlastele lubatud, teiseks ei paranda ravimi tarbimine terve sportlase sooritusvõimet ja kolmandaks on kogus sedavõrd suur põhjusel, et me ei peaks häda korral mööda apteeke jooksma.”

Pole vist üllatus, et kõigil neljal Norra naisel, kes 10 km distantsil osalesid – pronksi võitnud Marit Bjørgenil, Ingvild Flugstad Østbergil (7. koht) ja Heidi Wengil (11.) – on diagnoositud astma.

Rootsi sotsiaalmeedias levib laul, mis tõlget ei vaja.
Astma, astma ger oss nya gull,
astma astma proppa lungan full!
Heja, heja, heja Norge!