Venemaal Tšeljabinskis töötanud ja elanud abielupaar peab hetkel Donetskis pensionipõlve ning EM-i ajal voodikohtade välja rentimine täidab oluliselt kohaliku 800 grivnase pensioni kõrval rahakotti.

Selle rahakotitäite toojale jagatakse hommikul enne lahkumist aga kõike sahvris leiduvat ning ka hoolega nõu. „Ära kunagi võta taksot, sest nad lihtsalt küsivad igalt välismaalaselt meeletuid summasid,“ kostis tädi Ljuda esimese õpetussõnana, kui lauale kanti suitsutatud kala.

„Uuri teistelt korterite pakkujatelt, kas nende korterid on ikka üldse linnas,“ selgitab ta isetehtud pelmeene lauale kandes.

Vanapaar saabus Donetskisse meespoole infarkti järel ning nüüd elatakse väikses majas suure aiaga, kus kasvavad viinamarjad, persikud ja kõikvõimalikud muud aedviljad. „ME teeme siin kõike ise, sest poest pole võimalik pensioniga midagi osta,“ selgitavad nad.

Donetskit hindavad nad sõbralikuks kohaks, kus ukrainlased ja venelased elavad suhtelises sõpruses. Ainus, millest nad aru ei saa, on Lääne-Ukrainas elavate inimeste venevastasuses. „Nad on seal rohkem nagu poolakad, kes ei salli kunagi venelasi ja ei saagi täpselt aru, et miks nad pidevalt tülitseda tahavad,“ ütleb vanapaar ning lisab sinna lõppu venelasliku lause. „Aga see on kõigest poliitika.“

Donetskis elavad inimesed on nende sõnul seejuures lõpetanud Janukovichisse uskumise, kuna see lubas enne valimisi paljut, kuid reaalselt midagi ära ei teinud. „Nüüd ongi vist selline seis, et need, kes enne toetasid Tymoschenkot, toetavad nüüd Janukovichit ja vastupidi,“ leidsid nad.