Eesti - Poola 1:3

22:25. Algkoosseisus on Kert Toobal, Renee Teppan, Robert Täht, Martti Juhkami, Ardo Kreek, Timo Tammemaa ja libero Rait Rikberg. Avageimis jäid numbrid viisakaks, kuid Poola kontrollis seda geimi kindlalt. Ei saa öelda, et Eesti serv oleks olnud nadi, kuid lihtsalt vastaste vastuvõtt oli sedavõrd hea, et nende rütmi häirida ei õnnestunud. Isegi viimane Robert Tähe täie jõuga löödud serv oli ideaalselt käes. Poola mängis Eestist oluliselt kiiremat mängu, meie blokk jäi pidevalt hiljaks (Poola rünnak 68%!). Eesti poolt oli ilusamaks hetkeks Markkus Keele serviässad geimi lõpus, mis tõid mängu põnevust (21:23).

27:25. Mis muutus teises geimis? Eesti keeras servil mitu grammi juurde ja pallinguässad lõhkusid Poola mängu. Kokku tuli neid 5, Timo Tammemaalt 2. Sümpaatne, et geimi teises pooles servima tulnud Markkus Keel jäi platsile ja just tema serviäss lõpetas geimi. Cretu usaldas teda ja andis võimaluse. Täht ja Teppan tassisid rünnakul Eestit täpselt nii, nagu enne EM-i oodati. Tähelt siin seitse punkti ja efektiivsus +7. Omamoodi huumori kullafondi läheb Ardo Kreegi serv eduseisul 25:24 - pall lendas otsejoones publikusse! Juhtub. Kunagi põrutas Pavel Kružajev pallingul palli küljetribüünile ja kogu meeskond oli naerust kõveras. Õnneks ei maksnud see viga meile täna geimi.

21:25. Kolmandas geimis tegi Cretu üsna jahmatava käigu, võttes sisuliselt kõik oma põhimehed pingile. Eesti poolel tulid väljakule Markkus Keel, Hindrek Pulk, Andrus Raadik, Kristo Kollo, Andri Aganits, Timo Tammemaa ja libero Silver Maar. Hiljem sai võimaluse ka Rauno Tamme. Ehk kõik mehed said nö soojaks mängida. Kusjuures vahetusmängijad püsisid kenasti mängus, minnes ette 6:3 ja juhiti veel ka 14:11, kuid lõpp kuulus kogenud vastastele. Huvitav manööver Cretult, väga huvitav. Jah, enne mängu oli plaan, et kõigile võimalust anda, aga seisul 1:1 oli ju hea võimalus vähemalt üks geim veel võita ja tabelisse punkt teenida. Aga ju treener teab, mida teeb. Eks turniiri näitab, kas sellest käigust lõigatakse lõpuks kasu või jääme võimalust taga nutma.

Robert Täht tunnistas, et tema jaoks oli raske platsilt ära tulla ja ta sai oma mõtete eest peatreenerilt ka pisikese peapesu:


17:25. Cretu usaldas jätkuvalt samu mehi ega too Tähte, Teppanit ja teisi platsile tagasi. Kolmandas geimis kenasti tegutsenud Kollot asendas Juhkami. Mehed mängisid kohati väga ilusasti, aga tasemevahe lõi välja ja lõpptulemus oli ootuspärane. Võrreldes kahe aasta taguse EM-finaalturniiri mänguga saame Poolalt ühe geimi rohkem, kuid tabelisse punkti mitte.

Täht tegi suurepärase partii, tuues kahe geimiga 13 punkti (kasutegur +11; rünnak 71%), Teppan lisas 9, Pulk, Raadik ja Tammemaa 8, Kollo ja Juhkami 6, Kreek 5, Keel 3, Aganits 2 ja Tamme 1 silma. Suurepäraselt rünnanud (68%) Artur Szalpuk oli 23 punktiga üleväljamees, võidusadamasse aitas kohtumise tüürida ka poole mängu pealt sekkunud ja 15 punkti kogunud kapten Michal Kubiak. STATISTIKA

Kõik tänased mängud:

A-alagrupp (Prantsusmaa)
Bulgaaria – Rumeenia 3:0
Itaalia – Kreeka 3:1

B-alagrupp (Belgia)
Serbia – Saksamaa 3:1
Slovakkia – Hispaania 3:2
Belgia – Austria 3:0

C-alagrupp (Sloveenia)
Põhja-Makedoonia – Türgi 0:3
Valgevene – Venemaa 1:3

D-alagrupp (Holland)
Tšehhi – Ukraina 1:3
Eesti – Poola 1:3
Holland – Montenegro 3:0

Eesti koondisel ei lasu tänases mängus valitseva maailmameistri Poolaga mingit võidukohustust. Võitlus alagrupist edasipääsu nimel läheb lahti laupäeval, mil riburadapidi tuleb mõõtu võtta Montenegro, Tšehhi, Hollandi ja Ukrainaga. Tuleb olla nelja parema hulgas. Tõenäoliselt lähevad edasi Poola ja Holland, ülejäänud kahe koha nimel heitlevad Tšehhi, Eesti ja Ukraina.


„See on mõlemale meeskonnale lahti mängimise koht. Peame mõtlema ka jõuvarudele. Ilus kaotus Poolale võib meie elu kolmandal päeval keeruliseks teha,” andis koondise abitreener Rainer Vassiljev mõista, et vahetusi võib täna tulla päris palju.

„Tähtis on säilitada külma pead ja keskenduda oma asjadele,” lisas kapten Kert Toobal. „Kui me eelmisel EM-il Poolale kaotasime, oli mul mõnes mõttes hea meel näha mängijaid nii pettununa – nii suured nõudmised iseendale näitavad mingit taseme tõusu. Aga vahel võiks ka realisti oma õla peal kuulata. Lähme mängima nii tavaliselt, aga samal ajal nii hästi kui võimalik.”