Juba kolmandat hooaega järjest võistlevad siinse regiooni parimad ratsanikud nii takistussõidus kui ka koolisõidus. Võistlustele on registreerunud 45 sportlast ligi 70 hobusel.

Eesti Ratsaspordi Liidu egiidi all toimuvate Balti Karikavõistluse auhinnafond on 60 000 krooni, mille on välja pannud sponsorid AS Largo, Eesti Ratsaspordi Liit, As Fenestra, Falck, Niitvälja Ratsakool ja ratsaklubi Black Stallion.

Ürituse avalöök reedel, 12.04., kell 16.00, on Niitvälja Ratsakooli auhinnavõistlus koolisõidus. Balti Karika pidulik avamine toimub laupäeval kell 12.30.

Lisaks Eesti, Läti ja Leedu parimatele osalevad sel aastal ka Soome ratsutajad. Eelmise aasta Balti Karika võitu tuleb kaitsma Urmas Raag hobusel Topaas N. Urmas Raag on ühtlasi selle aasta Eesti takistussõidu karikavõitja ja võistleb Niitväljal ka äsja suurtel rahvusvahelistel võistlustel Hispaanias üliedukalt esinenud Oliver Kruudale kuuluvatel ratsul Kingston ja Hollandist ostetud tipphobusel Loverboy. Starti tulevad nii 2001.a. Helsingi FEI (Rahvusvaheline Ratsutamise Föderatsioon) maailmakarika etapil hästi esinenud Gunnar Klettenberg Pallaadiumil (om . Oliver Kruuda) ja Rein Pill Grete Püvile ja Karim Barakele kuuluval Landcruiseril ja Heiti ning Marti Häälele kuuluvatel ratsudel Ecuador ja Le Roy. Leedut esindab eelmise aasta FEI Tallinna maailmakarikaetapi võitja Zigmantas Sharka Gunnar Klettenbergile kuuluval Totaaril. Võistlemas on ka kogu Eesti noorte ja juunioride paremik.

Balti Karikas takistussõidus on siiani alati olnud Eesti sportlaste päralt, ent koolisõidus on võidud läinud Lätti ja kahel viimasel aastal on võidu koju viinud Kristina Rozite oma Lagossil. Sel aastal on oodata tõsist võistlust ka sel alal ja Eesti-poolseks suurimaks favoriidiks on Anzhelika Kostroman elegantsel ratsanikule endale kuuluval El Begil. Võib kindlasti öelda, et nii palju nii kauneid ja võimekaid ning rahvusvaheliselt tunnustatud hobuseid ja ka ratsanikke pole Niitväljal veel korraga startinud.

Balti Karika peakohtunikud on Malle Einaste Eestist (takistussõit) ja Camilla Klingstedt Soomest (koolisõit). Pearajameister on FEI Helsingi Maailmakarika üks rajameistritest Kenneth Wrede.

Igal aastal on Balti Karikas toonud Niitväljale sadu ratsaspordi huvilisi ja kaunite ning võimsate ratsude imetlejaid. Sel aastal on Niitvälja Ratsaspordibaas valmis vastu võtma rohkemgi huvilisi kui varasematel aastatel, et pakkuda neile nauditavat ja põnevat vaatemängu kaunil kevadisel nädalalõpu.