“Homse [esmaspäeva] päeva jooksul peame teatama oma arvamuse riikliku lepitaja ettepanekule. Arstide Liit ja Õdede Kutseliit annab eitava vastuse, ütles Arstide liidu president Andres Kork pühapäeva õhtul Eesti Päevalehele.

Ta lisas, et streigile minek sõltub kolmapäeval riikliku lepitaja Raivo Paavo vastusest. Riiklik lepitaja pakkus osapooltele uue kompromissvariandi, mille järgi tõuseks arstide miinimumtunnipalk 62, meditsiiniõdedel 32 ja hooldustöötajatel 20 kroonini.

Praeguse palgaga võrreldes tõuseks arstidel miinimumtunnitasu 12, õdedel seitsme ja hooldustöötajatel nelja krooni võrra.

Pakkumine võiks kehtima hakata 2005. aastast, kui osapooled need heaks kiidaks, tänavune palk makstaks senise kokkuleppe järgi.

Korgi sõnul arutati ettepanekut liidus, kuid ka see pakkumine ei vastanud tervishoiutöötajate nõudmistele, sest lisaraha tuleks puhtalt haigekassa vahenditest, arstide hinnangul tuleks aga raha juurde tuua.

“Riiklik lepitaja pakkus ka neid numbreid üheaastase lepingu juurde. Oleksime olnud nõus need vastu võtma, kui leping oleks tehtud kolme aasta peale. Siis oleks lootust, et arstide palk jõuaks tasapisi euroopalikku proportsiooni, olles riigi kaks keskmist palka,” ütles Kork.

Samas on riiklik lepitaja Korgi hinnangul tõsise olukorra ees. “Kui riigieelarvest raha juurde ei anta, siis normaalset lahendust pole,” ütles Kork.

Eesti Õdede Liit (EÕL) kujundab ühisseisukoha esmaspäeva lõunaks. “Streik on meile ikkagi ainult abinõu ja me arutame seda kompromissettepanekut praegu väga tõsiselt,” ütles liidu president Ester Pruuden.

Pruudeni sõnul on viimane palgapakkumine suhteliselt normaalne ja seetõttu pidas ta võimalikuks olukorda, et EÕL arstide streigiga ei ühine.