Sotsiaalministeerium teatas esmaspäeval, et oksükodooni väljakirjutamine suurenes hüppeliselt peale seda, kui ravimile Subutex kehtestati väljakirjutamispiirangud.

Subutexi suhtes esines samuti kahtlus selle ebaseaduslikus kasutamises narkootikumina ja politsei uurib väljakirjutamise põhjendatust.

Oksükodoon on sarnane morfiiniga, ravimi näidustuseks on mõõdukas ja tugev valu ning seda kasutatakse vähihaigete valuravis.

Kuna riigid on kohustatud taotlema endale järgnevaks kalendriaastaks rahvusvahelise narkootikumide kontrollikomitee (INCB) kaudu kasutuskvoodi iga narkootilise ravimi jaoks, siis võimalik väärkasutamine ja ravimi rohke väljakirjutamine Soome kodanikele on tekitanud olukorra, kus Eesti patsiendi jaoks võib oksükodooni ravi järjepidevus ohtu sattuda, selgitas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.

Pressiesindaja ütles, et sotsiaalministeerium koos ravimiameti ja tervishoiuametiga taunib teatud Eesti arstide tegevust ja teeb endast kõik oleneva, et lõpetada ravimi võimalik väärkasutus.

Tehtud on mitu inspektsiooni, mille materjal antakse sotsiaalministeeriumi teatel edasi politseile kriminaaluurimise algatamiseks. Samuti tehakse kõik selleks, et Eesti patsientide ravi oksükodooniga saaks jätkuda.

Soome tolli hinnangul on Eestist retsepti alusel ostetud võõrutusravim Subutex, mida pruugitakse ka uimastina, tänavatelt välja tõrjunud Prantsusmaalt sisse veetud Subutexi.

Tänavu esimese kuue kuu jooksul on Soome Lõuna tollipiirkonnas tabatud 6370 Subutexi tabletti ehk ligikaudu kaks korda vähem kui mullu samal ajavahemikul, teatas uudisteagentuur STT septembri alguses.

Tolli esindajad põhjendasid tabatud Subutexi koguste vähenemist sellega, et enam ei tooda seda Soome salakaubana suurtes kogustes Prantsusmaalt, vaid ostetakse Eestist retsepti alusel. Tolli andmetel tuuakse Subutexi Eestist Soome endiselt ka salakaubana. Möödunud aastal tabasid Soome tollitöötajad üle 22 000 Subutexi tableti ja politsei kätte langes 15 000 tabletti.

Subutexi kasutatakse sarnaselt metadooniga narkomaania võõrutusravis, ent viimastel aastatel on seda hakatud ka uimastina pruukima. Tänavu juulis piirati Eestis Subutexi väljakirjutamise õigust.