Näiteks võivad ülesöömise tagajärjel uuesti tunda anda vanad haavandtõved ja alkohol võib vaevusi tekitada südamele, sapile, maksale ja mujale, ütles ETAle tervisekaitseinspektsiooni pressinõunik Agnes Jürgens.

Perenaistele panevad tervisekaitsjad südamele, et nad paneksid lauale ainult värsket toitu ja korralikult pestud puuvilju. Õunad, apelsinid, mandariinid ja muud puuviljad võivad olla säilitusainetega pritsitud. Tsitruselised võivad tekitada ka allergiat, seda eriti lastel ja seepärast peaks nende söömisel piiri pidama.

Poest ostetud salatite, maiustuste ja muude toiduainete puhul tuleb jälgida, et “kõlblik kuni…” kuupäev ei oleks möödas, sest see on toiduks tarvitamise viimane päev, selgitas Jürgens.

Ka ei tohiks omavalmistatud salateid, torte ja muud kiiresti riknevat kraami kaua soojas toas laual hoida, kuigi vanarahva kombe kohaselt peab kogu jõuluöö laud kaetud olema.

Toidumürgistuste ärahoidmiseks ei tohiks süüa veterinaarteenistuse poolt kontrollimata ulukiliha. Metslooma liha võib sisaldada parasiite, mis kodusel töötlemisel ei hävine ja võivad inimorganismi sattudes põhjustada raske haiguse. Samuti võib mürgistus tekkida kodus valmistatud liha- ja kalakonservide söömisest.

Lastel tuleks piirata värviliste jookide ja kommide söömist, sest need sisaldavad värvaineid. Ka ülemäärane šokolaadiga maiustamine võib mõne lapse täpiliseks teha — allergiat põhjustada.

Jürgens märkis, et peol siiski ülemäära söönu võiks sealt jalgsi koju minna, aga seda soovitust on raske anda, sest teed on äärmiselt libedad.

Pidudega seoses märkis Jürgens ka seda, et pidulik riie ei tohiks olla selline, mis nahka kriimustab või tekitab muid vaevusi. Tervisekaitsjate poole on pöördutud kaebustega, et sädelevatel riietel on olnud peal teravate servade ja nurkadega kaunistusi ning need on põhjustanud nahaärritusi ja -vigastusi, millest mõned on läinud isegi põletikuliseks.