Tallinna Spordihallis peetavale võistlusele tulevad kõik Eestit Ateenas esindavad sõudjad eesotsas legendaarse Jüri Jaansoniga, kes läheb olümpiale juba viiendat korda. Kohale on lubanud sõita ka eelmisel aastal Alfa maailmarekordiga 2:39,8 võitnud valgevenelane Pavel Šurmei, kes samuti oma riiki Ateenas esindab.

Veel saabub võistlema mullune kolmas ja ergomeetrisõudmise mitmekordne maailmameister sakslane Mattias Siejkowski. Eesti rekordiomanik Tõnu Endrekson on ka kohal nagu teisedki Eesti koondislased  — Silver Sonntak, Igor Kuzmin, Andrei Šilin, Andrei Jämsa ja Leonid Gulov.

Alfa 2004 peakorraldaja Mihkel Klementsovi sõnul oleks tänavune võistlus huvitav isegi ilma nimekate väliskülalisteta. „Ergomeeter ei ole just tippsõudjate lemmik treeninguvahend, kuid pildi meeste hetkevormist võistlus siiski annab ning olümpia-aastal on see väga oluline,“ nentis Klementsov.

Ta lisas, et meeste finaali kohtade pärast läheb tõsiseks lahinguks. „Igal aastal on ka üllatajaid olnud, näiteks Lätist või noorte seast,“ sõnas Klementsov, kelle sõnul võib seetõttu mõni olümpiapileti kätte võidelnud mees isegi finaalis pealtvaatajaks jääda.

Traditsiooniliselt pakub Alfa kõigile soovijatele võimaluse oma tulemusi tippudega võrrelda ehk võistelda vabaklassis. Võistlusklasse on kokku üle 20, nagu ikka toimuvad ka meeskonnasõidud ja eraldi võistlused koolidele. Parim kool saab sõudeergomeetri Concept 2 endale aastaks tasuta kasutamiseks.

Tänu Alfale saab Harjumaa Päästeteenistus endale kingituseks ergomeetri. „Eraldame võistluse tuludest summa, mille eest Harjumaa päästjad saavad ideaalse vahendi enda parimaks vormishoidmiseks,“ ütles Mihkel Klementsov.

Paljudes riikides on sõudeergomeeter tuletõrjujate seas väga populaarne treeninguvahend ning päästjad saavutavad sellega häid tulemusi isegi tippvõistlustel.

Harjumaa Päästeteenistuse direktori Tarvi Ojala sõnul ei saa Eestis rahapuudusel pritsimeestele korralikult sisustatud jõusaale ehitada. „Mõnes kohas on mehed endale ise kangid ja raskused valmis meisterdanud,“ tõdes ta.

Ojala kinnitas, et ergomeeter oleks päästeteenistusele suureks abiks. „Ühelt poolt on kehtestatud nõuded, millises vormis peaksid mehed ennast pidevalt hoidma, teisalt pole meil vahendeid, mille abil nad seda teha saaks,“ lausus Ojala. Ergomeeter antakse Harjumaa päästjatele üle Alfa 2004 auhinnatseremoonia lõpus.

Alfa-võistlus toimub juba 11. korda ning sellest on saanud Eesti üks suurima osalejaskonnaga siseüritus. Möödunud aastal istus ergomeetrile üle 500 võistleja.

Alfa 2004 eelsõidud algavad 31. jaanuaril kell 11, finaalid kell 15. Traditsiooniliselt on üritus pealtvaatajatele tasuta.