Delfi tutvustab kuni jalgpalli EM-i alguseni, 10. juunini, iga päev ühte turniiril osalevat koondist. Kui eile oli rambivalguses Albaania, siis täna kirjutame nende A-alagrupi vastasest Prantsusmaast.

Teekond EM-ile:

Mingist erilisest teekonnast Prantsusmaa puhul rääkida ei saa, sest nemad turniiri korraldajatena valikmänge ei pidanud. Selle asemel peeti hunnik sõprusmänge, millest korjati 12 võitu, 4 kaotust ja 2 viiki.

Ettevalmistusperiood algas 2014. aasta septembris sõprusmänguga Hispaania vastu, mille prantslased võitsid Loic Remy 73. minuti väravast 1:0. Tugevamatest vutiriikidest saadi veel jagu Portugalist (2x), Rootsist, Taanist (2x), Serbiast, Hollandist ja viimati 29. märtsil Venemaast. Tuska võisid tekitada kaotused Brasiiliale, Belgiale, Albaaniale ja mullu novembris Inglismaale. Viimase neist annavad fännid neile küllap andeks, sest neli päeva varem pidi koondis öö veetma Stade de France'il, kui Pariisile korraldati mitu terrorirünnakut, pommid plahvatasid ka staadioni ümber.

Enne EM-i, mis prantslastele algab 10. juunil mänguga Rumeenia vastu, on kavas veel kaks maavõistlust: 30. mail Kameruni ja 4. juunil Šotimaaga.

Treener: Didier Deschamps (47-aastane)

Prantsusmaa jalgpalli legend, kel endal koondisekogemusi mängijana 103 kohtumise ja mitme suurturniiri jagu. 1998. aasta MM-il ja 2000. aasta EM-il, kui Les Bleus karika pea kohale tõstis, oli ta suisa koondise kapten. Deschamps võttis 2012. aasta suvel prantslaste tüüri üle praeguselt Pariisi Saint-Germaini lootsilt Laurent Blancilt.

Palju ei jäänud puudu, et Deschamps oleks kohe oma esimesel valikturniiril põrunud, sest 2014. aasta MM-finaalturniirile pääseti alles läbi play-off’i, kus avamäng kaotati Ukrainale 0:2, kordusmäng aga võideti 3:0. Brasiilias toimunud MM-il jõuti välja veerandfinaali, kus tuli alla vanduda turniiri hilisemale võitjale Saksamaale.

Juba 2013. aasta novembris pikendas Prantsusmaa jalgpalliliit Deschampsiga lepingut 2016 EM-i lõpuni.

Kui 2012. aastal ametisse astudes oli Deschampsi põhimure, kuidas välja juurida koondises liiga sagedaseks muutunud vigade tegemist, siis koduse EM-i eel pidi ta langetama raske otsuse Prantsusmaa ühe säravaima ründaja Karim Benzema osas, kes on kistud Mathieu Valbuena seksivideoga väljapressimise skandaali. Vutiliit väljastas 13. aprillil pressiteate, milles öeldakse, et paraku mehele EM-il kohta pole. Meeskonnale, kes varemgi sisepingete tõttu suurvõistlustel põrunud, on see ilmselt parim lahendus.

Võtmemängija: Paul Pogba (Torino Juventus)

23-aastane poolkaitsja on viimaste aastatega teinud tõelise arenguhüppe ning on üks Torino Juventuse võtmemängijaid. Oma esitustega on ta tõsist huvi äratanud FC Barcelonas, kuid räägitud on ka suvisest üleminekust Manchester Citysse ja Chelseasse.

Pogba tuleviku teemal võttis viimati sõna Juventuse ründaja Mario Mandžukic, kes avaldas arvamust, et Pogbast võib saada üks maailma paremaid mängijad, aga vaid juhul, kui ta jääb Juventusesse.

"Olen näinud oma karjääri jooksul palju jäid poolkaitsjaid, kuid kedagi neist ei saa vanuse, kvaliteedi ja potentsiaali poolest võrrelda Pogbaga," ütles Horvaatia koondislane möödunud nädalavahetusel Sportske Novostile. "Temast saab üks maailma paremaid pallureid, kui mitte kõige parem. Ütlesin talle juba: "Sa pead veel paariks aastaks Torinosse jääma, et see samm teha.""

Pogba on sel liigahooajal löönud 34 mänguga kaheksa väravat ja andnud kaaslastele rohkem väravasööte kui mõni teine Serie A mängija (12).

Jokker: Kingsley Coman (Müncheni Bayern)

19-aastast Comanit on tituleeritud jalgpallimaailma säravaimaks teismeliseks. Oma lühikese elu jooksul on ta juba mänginud kolmes Euroopa tippklubis – Pariisi Saint-Germainis, Torino Juventuses ja Müncheni Bayernis.

Koondisedebüüdi tegi Coman traagilisel novembrikuu õhtul Stade de France’il Saksamaa vastu ning neli päeva hiljem sai ta teisel poolajal mängu Inglismaal Wembleyl. Debüütvärav tuli juba kolmandas kohtumises, 29. märtsil Venemaa vastu, kui just tema lõi Pariisis lõpptulemust tähistava 4:2 värava.

Comani kardetuimaks relvaks on tema kiirus. Jaanuaris arvutas ajaleht Bild välja, et tal on terve Bundesliga väledaimad jalad – mehe tippkiiruseks on mõõdetud 35,06 km/h. Tegelikult võiks ta aga pallida samas klubis Pogbaga, kellele kuuluvad tema mängijaõigused. Bayernis pallib ta laenulepingu alusel. Saksamaa hiid maksis mullu augustis Juventusele 7 miljonit eurot ning võib ta järgmise hooaja lõppedes endale 21 miljoniga päriseks osta, mis usutavasti juhtubki, kui midagi ootamatut vahele ei tule.

Maailma põnevaimaks liigaks peab Coman Premier League’i. „Minu jaoks on see kõige huvitavam liiga maailmas. Aga ma näen ennast järgmised kolm aastat kindlasti veel Bayernis. Mu karjäär on alles algusjärgus, seega kunagi ei tea, aga Inglismaal on liiga, millest unistab iga mängija,“ ütles Coman 25. aprillil The Guardianile.

Varasemad saavutused EM-il:

Prantsusmaa on Euroopa meistriks tulnud 1984. ja 2000. aastal, esimesel juhul kodumaal toimunud turniiril, kui Michel Platini ja Bruno Bellone väravatest võideti finaalis 2:0 Hispaaniat. 1998. aastal võideti kodus ka maailmameistrivõistlused.

Belgias ja Hollandis peetud EM-il tuldi alagrupis Hollandi järel teiseks, võideti seejärel Hispaaniat, Portugali ja finaalis David Trezeguet' lisaajaväravast 2:1 Itaalia.

Koht FIFA edetabelis: 21.

Taktika:

France - Prantsusmaa - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Üks ja ainus kohtumine toimus 5. juunil 2012 Le Mansis, kus Prantsusmaa võttis kindla 4:0 võidu. Skoori avas 25. minutil Franck Ribery, 37. ja 47. minutil kõmmutas väravad Karim Benzema ja lõppskoori vormistas esimesel üleminutil Jeremy Menez. Eesti parim võimalus kuulus 8. minutil Henrik Ojamaale, kelle pealelöök läks Prantsuse kaitsjate eksimuse järel napilt väravapostist mööda.

Ojamaa võimalus ja teised tipphetked: