Läbi ajaloo on serblased MM-idel mängitud viie erineva riiginime all: Jugoslaavia Kuningriik, Jugoslaavia Sotsialistlik Vabariik, Jugoslaavia, Serbia ja Montenegro ning Serbia. Parimaks on jäänud kaks neljandat kohta. 1930. aastal oli jõudis nii kaugele Jugoslaavia Kuningriik ning 1962. aastal Jugoslaavia Sotsialistlik Vabariik.

Serbia koondise nime all on seni käidud ainult ühel MM-il – 2010. aasta finaalturniiril, kus piirduti alagrupimängudega. Seejärel asuti langustrendile. Suure tõuke andis selleks ka Eesti koondis. 2012. aasta EM-valiksarjas alistas Eesti 2010. aasta sügisel võõrsil Serbia 3:1 ning seejärel ei saanud serblased enam tükil ajal hästi jalgu alla.

Üle pika aja suurturniiril

2014. aasta MM-valiksarjas teenisid serblased kümnest mängust ainult neli võitu ja jäid finaalturniiri pääsmest kaugele. Veel kehvemini läks neil 2016. aasta EM-valikturniiril, kus koguti ainult kaks võitu.

Alles 2018. aasta MM-valiksarjas said serblased oma mängu vääriliselt käima. D-grupp võideti Iirimaa, EM-il säranud Walesi ja viimasel ajal samuti heas hoos olnud Austria ees.

Praegu tundubki, et Serbia koondis on taas tõusuteel. Tiimis on endiselt kogenud kaitsjad Branislav Ivanovic (Peterburi Zenit) ja Aleksandar Kolarov (AS Roma) ning poolkaitsja Nemanja Matic (Manchester United). Uute staaridena nähakse Aleksandar Mitrovici (Fulham) ja Sergej Milinković-Savićit (Rooma Lazio).

Füüsiliselt võimsad, tehniliselt osavad ja kõrge jalgpallialase IQ-ga serblased on alati olnud kuum kaup ka klubijalgpalli turul. Praeguse aja üks kõlavamaid nimesid on 23-aastane Rooma Lazio poolkaitsja Milinković-Savić, kes on end Itaalia kõrgliigas juba tõestanud. Nüüdseks on ta valmis astuma veelgi suurematele lavadele. Eduka suve järel võib tema tee viia juba Inglismaa tipptiimidesse. Vähemalt spekulatsioonide kohaselt soovivad teda nii Manchesteri kui ka Londoni suurklubid.

Noored anded

Igatahes Serbia jalgpalli tulevik peaks olema helge. 2015. aastal krooniti nende U20 koondis maailmameistriks. Finaalis alistati lisaaja järel Brasiilia. Aina enam loodetakse, et toona noorte seas säranud mängijad teevad väärilise sammu ka meeste sekka.

Eelmisele peatreenerile Slavoljub Muslinile sai saatuslikuks soovimatus mängitada Milinkovic-Savicit. Nüüdne juhendaja Mladen Krstajic saigi ülesandeks tuua kiiremini esindustiimi 2015. aasta maailmameistreid ja seni on see edu toonud. Toonase võistkonna üks säravamaid mehi oli just Milinkovic-Savic.

Ajalukku vaadates kahetsevad serblased ilmselt kõige rohkem seda, et realiseerimata jäi meeskonnas 1990-ndatel peitunud potentsiaal. 1987. aastal krooniti Jugoslaavia samuti U20 maailmameistriks ning suuri andeid oli meeskonnas meeletult. 1990. aasta MM-il purjetatigi veerandfinaali välja. Seal langeti penaltiseerias hilisema finalisti Argentina vastu.

Edasi langes riik aga sõjakeerisesse ja jagunes selle tulemusena mitmeks iseseisvaks riigiks. 1992. aasta EM-ilt jäeti nad karistuseks kõrvale. Jugoslaavlaste asemel finaalturniirile võetud Taani tõusis mälestusväärselt Euroopa meistriks. Agressorriigiks olemise tõttu jäeti nad veel eemale ka 1994. aasta MM-ilt ja 1996. aasta EM-ilt.

Võimalus MM-il

Taas lubati Jugoslaavia jalgpallikoondis rahvusvahelisele areenile 1998. aasta MM-iks. Selleks ajaks oli nende staarmängijate parim enne juba peaaegu möödas ning teekond sai otsa kaheksandikfinaalis. 2000. aasta EM-il jõuti veel veerandfinaali, kuid edaspidi ongi peamiselt võideldud suurturniirile pääsemise nimel. Jugoslaaviast sai seejärel esmalt Serbia ja Montenegro ning nüüdseks on järgi jäänud ainult Serbia. Vähemalt noorte edu lubab, et ühel päeval saabub taas õnn ka Serbia täiskasvanute koondise õuele.

Venemaal toimuval MM-il on Serbia jaoks kõik justkui võimalik. Loos viis nad E-alagruppi, kus soosikuks on finaalturniiri peafavaoriit Brasiilia. Seltskonna ülejäänud liikmeteks on Šveits ja Costa Rica, kellega tuleb tõenäoliselt heitlema hakata kaheksandikfinaali koha eest.

AJALUGU

Osaleb MM-il 12 korda
MM-i neljas koht 1930 ja 1962

Kõige rohkem mänge Serbia koondises: 1. Dejan Stankovic 103 mängu, 2. Savo Miloševic 102, 2. Branislav Ivanovic 102.

Kõige rohkem väravaid Serbia koondises: 1. Stjepan Bobek 38 väravat, 2. Blagoje Marjanovic 37, 2. Milan Galic 37, 2. Savo Miloševic 37.

Serbia alagrupimängud MM-il:

  • Serbia – Costa Rica (17. juuni, Samaara)
  • Serbia – Šveits (22. juuni, Kaliningrad)
  • Serbia – Brasiilia (27. juuni, Moskva)