Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste alguseni Prantsusmaal on jäänud 22 päeva. Täna vaatame lähemalt Poola koondist, kes kuulub C-alagruppi koos Saksamaa, Põhja-Iirimaa ja Ukrainaga.

Poola alagrupist edasipääsu peale panustades just rikkaks ei saa. Küll aga võite ühest Eesti ennustusportaalist raha tagasi saada 5,75-kordselt, kui usute, et Poola suudab alagrupi Saksamaa ees võita.

Teekond EM-ile:

Poola kuulus valikgruppi, kus esimese kolme koondise osas oli kõik veel viimase vooruni lahtine. Otsustavas mängus alistati 2:1 Iirimaa ning saavutati Saksamaa järel teine koht, kusjuures valitsevale maailmameistrile kaotati vaid punktiga. Terve valiktsükli peale oli poolakate emotsinaalseim mäng 1. oktoobril 2014 saadud 2:0 võit Saksamaa üle, mis tähendas neile üldse esimest võitu oma suure naabri üle.

Kohe tsükli alguses tõusis Poola Eestiga jagama üht rekordit - nimelt on nüüd lisaks meile ka poolakad kohtunud kõigi UEFA liikmesmaadega (v.a. Kosovo), sest esimeses mängus 7. septembril 2014 oldi vastamisi Gibraltariga. Selles mängus saadi 7:0 võit, kordusmängus purustati väikeriik 8:1.

Treener: Adam Nawalka (58)

Endise Poola koondise poolkaitsja Nawalka nimetas 2013. aastal peatreeneri ametisse Poola jalgpalli legend ja alaliidu president Zbigniew Boniek, kellega koos nad 1978. aasta MM-il mängisid. Nawalka oli Argentinas toimunud turniiril vaid 19-aastane, Boniek kaks aastat vanem. Nawalka valiti ka MM-i sümboolsesse koosseisu, kuid juba sügisel hakkasid vigastused ta karjääri lõppu kuulutama.

Enne koondise treeneriks saamist juhendas Nawalka Krakowi Wislat, GKS Katowicet ja Gornik Zabrzet. Oma ametiaega alustas küll sõprusmängu kaotusega Slovakkiale, kuid tänaseks on tema võiduprotsent korralik 59,09 % (22-st mängust 13 võitu ja 6 viiki).

Nawalka on pärit jalgpalluri perekonnast. Tema isa Adam mängis omal ajal Rudawa Orletas, Nawalka ise alustas karjääri 1969. aastal sünnilinna suurklubis Wislas.

Adam Nawalka

Võtmemängija: Robert Lewandowski (Müncheni Bayern)

Alates 2011. aastast viiel korral järjest Poola parimaks jalgpalluriks valitud Lewandowski oli kogu EM-valiksarja suurim väravakütt 13 tabamusega, edestades kahe kolliga Rootsi ründajat Zlatan Ibrahimovici. Nawalka sõnul ongi tegemist maailma parima ründajaga - väide, millele mehe viimase aja esitusi on raske vastu vaielda.

Lõppenud Bundesliga hooajal kirjutas ta end ajalikku viie väravaga, mille lõi Wolfsburgi vastu 8 minuti ja 59 sekundi jooksul. Võib-olla mitte maailma parim ründaja, vaid maailma parim karistusalas tegutsev ründaja, arvavad mõned. Äsja nimetatud vägitüki eest sai ta tervelt neli Guinnessi rekorditeraamatu sertifikaati.

Lewandowski isa Krzysztof oli Poola judomeister ja mängis jalgpalli Poola esiliigas Varssavi Hutnikus. Roberti ema Iwona aga kuulus võrkpalliklubisse Varssavi AZS ning juhtis hiljem asepresidendina Leszno Partyzanti nimelist võistkonda. Lewandowski õde Milena on samuti võrkpallur, olles esindanud ka Poola U21 koonist. Tema naine Anna Stachurska võitis pronksmedali 2009. aasta karate MM-ilt.

Lewandowski rekordi-teemaline multifilm:

Jokker: Arkadiusz Milik (Amsterdami Ajax)

22-aastane Lewandowski ründepaariline Milik panustas Poola edasipääsu 6 väravat. Kokku on ta 22 mänguga võrku sahistanud 10 korral. Ajaxi abitreener Dennis Bergkamp on öelnud, et Miliki vasak jalg on "unikaalne" ning nende meeskonnale nii öelda "võlukepike". Mees lööb väravaid nii kaugelt kui lähedalt ja triblab nagu noor Cristiano Ronaldo, kes muide ongi ta iidol. Kriitikute arvates on ta isegi liigselt vasakujalgne, aga kui see teeb oma töö ära ja toob väravaid, siis Poola fännid annavad talle selle ilmselt andeks.

Varasemad saavutused EM-il:

EM-finaalturniiril mängib Poola alles kolmandat korda. Kodusel turniiril neli aastat tagasi saadi kaks 1:1 viiki Kreekalt ja Venemaalt ning jäädi alagrupis viimaseks. 2008. aasta EM-i ainus punkt tuli 1:1 viigist Austriaga. MM-il on poolakatel rohkem õnne olnud - seal on mängitud seitsmel korral ning 1974. ja 1982. aastal saavutatud kolmas koht.

Koht FIFA edetabelis: 27.

Taktika:

Poola - Poola (EM 2016) - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Eesti on Poolaga mänginud üheksal korral ja saavutanud vaid ühe võidu, kui Konstantin Vassiljev 15. augustil Lillekülas karistuslöögist otse värava kõmmutas, seejuures alles teisel üleminutil. Väravas seisis endine Arsenali ja praegune AS Roma puurilukk Wojciech Szczęsny isiklikult.

Lähiajaloos oleme poolakatele veel kaotanud 0:2, 0:4, 1:3, 1:2 ja 0:1. Kokku on väravate vahe Poola kasuks 18:4.