Kahest eelmisest suurturniirist (2014. aasta MM ja 2016. aasta EM) kõrvale jäänud taanlased on koondises teinud julgelt põlvkondade vahetuse ning noored mängumehed on hakanud aina enam kaela kandma.

Persoonina on Rootsi legend Zlatan Ibrahimovic endiselt Põhjamaade jalgpalli kõige kuumem nimi, kuid sisuliselt on olukord muutunud. Aina sagedamini nimetatakse regiooni parimaks palluriks Taani koondise liikumapanevat jõudu Christian Erikseni.

Suur staar Eriksen

26-aastast Tottenhami ässa on juba mõnda aega seostatud FC Barcelonaga. Sääraseid jutte on toetanud ka legendaarne taanlane Michael Laudrup, kes mängis omal ajal Barcelonas, Madridi Realis ja Torino Juventuses. Seejuures peetakse just Erikseni koondise kunagise liidri otseseks mantlipärijaks. 1990-ndate alguses loeti Laudrupi Euroopa üheks paremaks kui mitte parimaks jalgpalluriks.

“Eriksen on sama hea nagu Laudrup. Värava ees on ta Laudrupist isegi ohtlikum. Eriksen on meie Cristiano Ronaldo. Ta on teistsugust tüüpi mängija, kuid meie jaoks sama oluline. Väga palju Taani koondise taktikast on seatud nii, et Eriskenil tekiks vastaste väljakupoolel ruumi. See töötab!“ kirjeldas tiimi tööd Taani ajalehe Jyllands-Posten ajakirjanik Troels Henriksen.

Kui MM-il on kohal justkui uus Laudrup, siis üle pikkade aastate näeb jalgpalli suurturniiril jälle Schmeicheli nime. Kuulsa Peter Schmeicheli pojast Kasperist on viimastel aastatel saanud koondise esikinnas.

Taani koondise tegijate nimekiri ei piirdu aga ainult nende kahe nimega. Kaitseliinis on oluliseks lüliks Londoni Chelseas läbilöögi teinud 22-aastane Andreas Christiansen. Kaptenina on kohal Sevilla 29-aastane keskkaitsja Simon Kjaer.

Noored talendid

Suurt läbilööki oodatakse 22-aastaselt poolkaitsjalt Pierre-Emile Højbjergilt ja 20-aastaselt ründajalt Kasper Dolbergilt. Müncheni Bayerni noortesüsteemist läbi tulnud ning 2013. aastal klubiga ka Meistrite liiga võitnud Højbjerg üritab praegu maailma vallutada Southamptoni kaudu. Dolberg proovib sarnaselt mitmele teisele taanlasele läbilööki Hollandi suurklubi Amsterdami Ajaxi kaudu. Kui eelmisel hooajal lõi Dolberg Ajaxis jalaga ukse lahti ja kõmmutas liigas 16 väravat, siis tänavu jäi väravate arv väiksemaks ja samas jäi ta Hollandi tõusva tähe Justin Kluiverti varju.

Rünnakul loodavad taanlased veel RB Leipzigi 23-aastasele tähele Yussuf Poulsenile. Endiselt on rivis 30-aastane endine Londoni Arsenali äss Nicklas Bendtner. Nüüdseks on ta maandunud Norra suurklubi Rosenborgi ridadesse, kuid koondise jaoks on ta endiselt oluline.

Keskväljal on suureks töömeheks Bremeni Werderi 26-aastane mängumees Thomas Delaney. Meeskonna võimalikuks suureks üllatajaks peetakse Celta Vigos pallivat 23-aastast ääreründajat Pione Sistot.

Loominguline meeskond

Taani koondisest rääkides ei saa muidug üle ega ümber nende maagilisest triumfist 1992. aasta EM-il. Sarnast edu on seejärel ikka ka edaspidi otsitud. Kõige lähemale jõuti sellele 1998. aastal, kui Taani jõudis MM-il veerandfinaali.

1992. aasta EM-il ei pidanud Taani mäletatavasti üldse mängimagi. Jugoslaavias puhkes aga söda ning jugoslaavlased eemaldati turniirilt. Asemele kutsuti Taani. Nii korjati juba puhkusele sõitnud mehed kiirelt randadest kokku ning edasine on juba ajalugu.

Taani 1992. aasta edu on seda üllatavam, et kuni 1971. aastani oli Taani koondises professionaalsete mängijate kasutamine keelatud. Seejärel oli tõus kiire 1984. aasta EM-il jõuti poolfinaali ning oma esimesel MM-finaalturniiril 1986. aastal murti edasi kaheksandikfinaali. Morten Olseni, Preben Elkjaer Larseni, Soren Lerby, Michael Laudrupi ja Jesper Olseni juhtimisel võideti südameid eelkõige ilusa mängustiiliga.

“Taani oli imeline. Nad olid nagu kiirrong, mida ei saanud peatada,“ kiitis neid toona Argentina MM-tiitlini tüürinud Diego Maradona.

Taani koondist ongi aastakümneid peetud Põhjamaade omadest kõige loomingulisemaks ja lõunapärasemaks (paljuski tänu pikkadele sidemetele Hollandiga). Kui keskväljal on selline virtuoos nagu Eriksen, siis torkab see lihtsalt veel erilisemalt silma.

Seekordsed lootused

Peagi algava MM-i valiksarjas läks Taanil finaalturniiri pääsme tagamiseks vaja play-off'i. Alagrupis jäädi Poolale alla viie punktiga, kuid nelja silmaga edestati Montenegrot. Play-off'is mindi vastamisi Iirimaaga ja seal midagi juhuse hooleks ei jäetud. Avamäng taanlaste koduväljakul lõppes küll 0:0, kuid kordusmängus võttis Taani kindla 5:1 võidu. Taaskord säras Eriksen, kelle kontole kogunes selles matšis kolm väravat.

Seekordsel MM-il on Taanil täiesti arvestatavad võimalused murda alagrupist edasi. Loos viis neid C-alagruppi koos Prantsusmaa, Austraalia ja Peruuga. Neliku selgeks soosikuks on prantslased, kuid võrdluses Austraalia ja Peruuga peaks kõigi eelduste kohaselt kaalukauss langema taanlaste kasuks.

AJALUGU

Osaleb MM-il 5 korda
Veerandfinalist 1998

Kõige rohkem mänge Taani koondises: 1. Peter Schmeichel 129 mängu, 2. Dennis Rommedahlt 126, 3. Jon Dahl Tomasson 112.

Kõige rohkem väravaid Taani koondises: 1. Jon Dahl Tomasson 52 väravat, 1. Poul Nielsen 52, 3. Ole Madsen 44.

Taani alagrupimängud MM-il:

  • Taani – Peruu (16. juuni, Saransk)
  • Taani – Austraalia (21. juuni, Samaara)
  • Taani – Prantsusmaa (26. juuni, Moskva)