Suuresti Kiievi Dünamo palluritele toetuv Ukraina võib EM-il sepistada nii mõnegi üllatuse. Alustuseks tuleks proovida ellu jääda alagrupis, kus vastasteks on Saksamaa, Põhja-Iirimaa ja Poola.

Teekond EM-ile:

Ukraina tuli C-valikgrupis küll kindla eduga Valgevene ees kolmandale kohale, kuid pidi finaalturniiri piletit püüdma läbi pingelise play-off faasi, kus kohtuti Eesti alagrupist sinna pääsenud Sloveeniaga. Esimene mäng kodus võideti Jarmolenko ja Seleznjovi väravatest 2:0, kordusmängus piisas ka 1:1 viigist.

Korduskohtumine võinuks aga minna hoopis teist rada pidi, kui Sloveenia oleks 11. minutil saadud algedu pealt veel kõmmutama hakanud. Seda nad aga ei teinud, vaid jäid lõpuminutitel punase kaardi tõttu sootuks kümnekesi.

Ukrainlaste raudsest kaitsest räägib ilmekalt nende kuus nullimängu 10 kohtumise peale, mis on tulnud suuresti tänu võimsale keskkaitsepaarile Jevgeni Hatšeridi (Kiiev) - Jaroslav Rakitski (Donetsk).

Treener: Mihhail Fomenko (67)

Endise kaitsemängijana on ta Nõukogude Liidu koondist esindanud 24 kohtumises. Eelkõige on ta tuntud kui treener, kes viis Kiievi Dünamo esimese Ukraina meistriliiga kuldmedalini ja karikavõiduni. 1993. aastal oli ta Kiieviga lähedal imele, kui alistas Meistrite liiga esimeses ringis FC Barcelona avamängus 3:1, kuid kordusmängus võttis Kataloonia sats kindla 4:1 võidu ja purjetas lõpuks finaali välja.

Mängijana kogus ta auhinnakappi teiste seas ka 1976. aasta Montreali olümpiapronksi ja 1972. aasta EM-finaalturniiri hõbemedali. Ukraina koondises on ta alates 2012. aasta detsembrist näidanud suurepärast võiduprotsenti 68,75 %, mis on tulnud 32-st mängust 22 võitmisel, vaid neli kohtumist on kaotatud ja kuus viiki mängitud.

Mihhail Fomenko

Enne Ukraina tüüri asumist juhendas ta paar kuud Guinea koondist.

Võtmemängija: Andrei Jarmolenko (Kiievi Dünamo)

26-aastane Dünamo ääreründaja on 55 koondisemänguga löönud 22 väravat. Tegemist on mitmekülgse edurivimängijaga, kes on võimeline 4-2-3-1 süsteemis pallima kõikjal vastase väljakupoolel. Nagu Arjen Robbenil, on ka tema leivanumbriks paremalt äärelt vasaku jalaga väljakule sisse nõelamine. 189-sentimeetrise pikkuse juures on ta väga ebamugav vastane ka õhupallide noppimisel.

Möödunud suvel noolisid meest oma ridadesse Barcelona, Chelsea, Everton, Liverpool ja Tottenham. Tänavu on Dünamo president Igor Surkis teatanud, et Jarmolenkot on lootust saada vaid klubil, kes on Dünamost suurem ja võimsam. Ukrainlaste eneseuhkust arvestades sellist klubi maamuna peal vist ei leidugi...

Valikturniiril oli ta oma alagrupis paremuselt kolmas väravakütt 4 tabamusega. Temast resultatiivsemad olid vaid slovakk Marek Hamšik ja hispaanlane Paco Alcacer, kes lõid 5 väravat.

Jokker: Artjom Kravets (Kiievi Dünamo)

Ukrainal pole ründeliini just miljon valikut, seega oluliseks võib saada just selle Kiievi tulevikutähe panus - olgu siis algkoosseisust alustades või pingilt sekkudes - , kes valikturniiril lõi kolm väravat. Hooaja teise poole veetis Kravets laenul Stuttgartis, kus lõi 15 mänguga ühe värava. Koondises on tema saldo 12 kohtumist ja 4 kolli.

Bundesligas sai ta igapäevaselt kogeda tippjalgpalli taset, mis oli kindlasti suvise EM-i eel vajalik karastus. Ainus värav tuli 30. jaanuaril tema teisest mängust Stuttgarti eest, kui ta aitas meeskonna võidule Hamburger SV üle.

Varasemad saavutused EM-il:

Suuri saavutusi iseseisva riigina Ukrainal veel ette näidata pole. Sel valikturniiril tagati esimest korda ise edasipääs EM-ile, sest 2012. aastal olid nad koos Poolaga jalgpallipeo korraldajad. Seal jäädi aga alagrupis Inglismaa ja Prantsusmaa järel kolmandaks, edestades samuti kolm punkti teeninud Rootsit, kellest avamängus saadi jagu 2:1. Prantsusmaale kaotati 0:2 ja Inglismaale 0:1.

Koht FIFA edetabelis: 22.

Taktika:

Ukraina (2016 EM) - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Ukrainaga oleme mänginud kokku neli korda. Väravate vahe on masendavalt Ukraina poole kaldu 10:0. Mõistagi on nad võtnud ka kõik võidud. Viimati olime vastamisi 2012. aasta 28. mail Austrias toimunud sõpruskohutmises, kui Ukraina võitis 4:0 - Jarmolenko sahistas seal võrku juba 9. minutil.

11. oktoober 2011 oli see päev, kui Eesti võis ametlikult tähistada EM-valikturniiri play-offi jõudmist. Enne kui Sloveenia ja Serbia mäng meile selle võimaldas, võõrustasime Lillekülas just Ukrainat. Siis kaotasime 0:2.