Delfi jalgpalli EM-i meeskondade tutvustuses on kätte jõudnud kord D-alagrupi käes, kus esmalt keskendume Horvaatiale. Valmis panna Tšehhil, Hispaanial ja Türgil!

Teekond EM-ile:

Fännide rassistliku käitumise eest 1:1 viigimängus Itaaliaga röövis UEFA horvaatidelt ühe punkti. Oli õnn, et rohkem ei võetud, sest vastasel korral poleks enam lõpetatud alagrupis teisel kohal. Valiksarja ainsa kaotuse sai Horvaatia ühe punktiga kahe parema seast välja jäänud Norralt, kui Vedran Corluka omavärav vormistas viikingite 2:0 võidu. Eelviimases voorus purustati Bulgaaria 3:0 ja viimases mängus Malta napilt 1:0. Grupi võitnud Itaaliaga tehti kaks 1:1 viiki.

H-alagrupi suurim väravakütt oli mullu augustis Wolfsburgist 18 miljoni euro eest Milano Interisse läinud ründaja Ivan Perisic.

Treener: Ante Cacic (62)

Endine Liibüa koondise abitreener ja Zagrebi Dinamo peatreener määrati Horvaatia etteotsa 2015. aasta septembris pärast võõrsil viiki Aserbaidžaaniga ja 0:2 kaotust Oslos, mistõttu pidi Horvaatia vutiliidu president Davor Šuker vallandama oma koondisekaaslase Niko Kovaci. Kuigi Cacicilt just kõige sõbralikumalt vastu ei võetud, saavutas ta kahe viimase võiduga automaatselt EM-ile pääsu ja üritab imet ka Prantsusmaal.

Üllatuslikult jättis Cacic EM-i koosseisust välja Liverpooli kaitsja Dejan Lovreni, kellega ta pööras tülli märtsis pärast 1:1 viigimängu Ungariga. Lovren istus seal 90 minutit pingil ning tegi hiljem pressis salvavaid avaldusi - seda seetõttu, et Cacic julges mehega tõreleda, kui Lovren keeldus soojendusele minemast hetkel, mil platsile saamise lootust enam polnud.

"Koosseisus on meie hetke paremad mängijad," ütles Cacic 16. mail toimunud pressikonverentsi. "Koondises mängimine nõuab head vormi ja täielikku pühendumist nii klubi kui koondise tasemel. Tahame säilitada riietusruumis hea atmosfääri. Ma pole Lovreni ees ust kinni löönud, ta võib ühel päeval naasta, kui mõistab, et on meeskonnamängija."

Ante Cacic Zagrebi Dinamo lootsina pressikonverentsi andmas.

Võtmemängija: Luka Modric (Madridi Real)

Siin on kaks valikut - kas viimasel hooajal regulaarselt Barcelonas mänguaega saanud Ivan Rakitic või seda juba 2012. aastast alates Realis teinud Luka Modric. 2014. aastal juba Meistrite liiga võitnud 30-aastane poolkaitsja võib Euroopa klubijalgpalli hinnatuima karika pea kohale tõsta uuesti 28. mail, mil finaalis kohtutakse Atleticoga.

"Ma loodan, et Modric mängib hästi, aga peaasi, et Real kaotaks," soovis Rakitic kaasmaalasele järgmiseks laupäevaks edu.

Koondises läheneb Modric jõudsalt sajanda mänguni (hetkel 89). Horvaatias on talle kolmel aastal järjest (2013, 2014, 2015) omistatud "Jalgpalli Oscar" ehk 1945. aastast tegutseva spordiajakirja Sportske novosti parima jalgpalluri auhind.

Jokker: Alen Halilovic (Gijoni Sporting)

Tegelikult kuulub ka see "uueks Messiks" tituleeritud 19-aastane ründav poolkaitsja paberitega Barcelonale, aga viimased kaks aastat on tema teeneid rohkem kasutanud Gijoni Sporting. Hispaania ja Horvaatia spordimeedia on noormehele nii suured lootused peale pannud, et Lionel Messit nimetatakse juba "vanaks Haliloviciks".

Dubrovnikus sündinud Halilovic triblab nagu noor jumal, kiirendab nagu Usain Bolt ning võib väravaid lüüa võrdselt hästi mõlema jalaga. Tippjalgpalli karastuse sai Halilovic juba 16-aastaselt Zagrebi Dinamo põhikoosseisu murdes. Tänaseks on tal kirjas 37 mängu Gijoni ja 8 matši koondise eest.

Räägitakse, et Halilovici järgmiseks peatuspaigaks saab laenulepingu alusel Valencia. Arvata võib, et kui Barca ta kunagi maha peab müüma, ei ole summaks enam 2,2 miljonit eurot, mille nad ise 2014. aastal Zagrebile maksid. Tegelikult on see summa ilmselt natuke suurem, sest horvaatide poolt olnuks rumalus üleminekulepingusse mõned soolasemad klauslid lisamata jätta.

Alen Halilovic (paremal) ja Ivan Rakitic Barcelona treeningul.

Varasemad saavutused EM-il:

Üsna regulaarne finaalturniiridel osaleja. Kuuest korrast alates riigi vabanemisest Jugoslaavia terrori alt on EM-ile kvalifitseeritud viiel, kahel juhul on pääsetud suisa veerandfinaali. 1996. aastal Old Traffordil toimunud veerandfinaalis raiskas Horvaatia hulganisti võimalusi Saksamaa vastu, kellele lõpuks kaotati 1:2.

Teist korda pääseti kaheksa hulka 2008. aastal Austrias/Šveitsis, kus lisaaja 1:1 viigi järel kaotati penaltitega Türgile - penaltipunktil väristasid jalga Modric, Rakitic ja Petric, ainsana sahistas võrku kapten Darijo Srna.

Koht FIFA edetabelis: 23.

Taktika:

Croatia - Euro 2016 - Football tactics and formations

Mängud Eestiga:

Senisest kaheksast mängust on täpilise särgiga meeskond Eesti vastu võitnud kuus, viigistatud on kahel korral, väravate vahe Horvaatia kasuks 16:2. Viimati oldi vastamisi enne 2012. aasta EM-i 25. mail, kui Pulas toimunud maavõistlusmängus võitis kodumeeskond Corluka, Kalinici ja Vukojevici väravatest 3:1. Eestil sahistas 83. minutil võrku Vassiljev. Ühe hea võimaluse Andres Operi kõrval luhtas seal muide tänaseks Eesti jalgpalli jaoks kadunud Oliver Konsa.

Horvaatia algkoosseis: Subašic, Strinic, Corluka, Schildenfeld, Vida, Kalinic, Ilic, Dujmovic, Badelj, Eduardo, Kalinic.
Eesti: Pareiko, Šišov, Kiidron, Klavan, Krugkov, Konsa, Dmitrijev, Vassiljev, Kink, Ojamaa, Oper.

Eduardo da Silva ja Oliver Konsa.