Peruu edukas valikturniir tähendas, et seekordsel MM-finaalturniiril jääb nägemata kahe viimase Copa America võitja Tšiili. Alexis Sanchezele ja Arturo Vidalile toetuv Tšiili kogus Lõuna-Ameerika valiksarjas küll Peruuga võrdselt punkte, kuid otseses võrdluses jäi peale Peruu. MM-pääsme kindlustamiseks tuli peruulastel seejärel alistada veel play-iff'is Uus-Meremaa. Kui avamäng Uus-Meremaal jäi 0:0 viiki, siis koduväljakul teenis Peruu 2:0 võidu ja pika pausi järel ka MM-pääsme.

Koondise hea hoog

Eduka valikturniiri järel on Peruu jätkanud suurepärases hoos ka maavõistlusmängudes. Sel aastal on alistatud nii 2:0 Horvaatia, 3:1 Island, 2:0 Šotimaa ning 3:0 Saudi Araabia. Seejuures tuleb lisada, et Peruu on nüüdseks suutnud kaotust vältida 14 matši järjest. Viimati tuli neil kaotus vastu võtta 2016. aasta 16. novembril, kui MM-valikmängus jäädi 0:2 alla Brasiiliale. Seejärel on alistatud näiteks Uruguay ning viigistatud Argentina ja Kolumbiaga.

Peruu ei ole just ülemäära palju jalgpalli MM-finaalturniiridel osalenud, kuid üks ajalooraamatutesse läinud skandaal on nendega siiski seotud. 1978. aasta MM-il jõudis Peruu MM-il kaheka parema sekka. Toona ei mängitud otsustavat faasi tänapäeval tuntud süsteemi alusel ning kaheksa paremat meeskonda olid jagatud kahte alagruppi. Gruppide võitjad pääsesid edasi finaali.

Alagrupiturniiri viimases voorus vajas võõrustaja Argentina suureskoorilist võitu Peruu üle, et edestada kokkuvõttes Brasiiliat ja jõuda esikohamänguni. Argentina alistaski 6:0 Peruu ja tõusis hiljem maailmameistriks.

Diktaatorite mängumaa

Endine Peruu senaator Genaro Ledesma tunnistas hiljem, et antud mängu tulemuse leppisid kahe riigi diktaatorid juba eelnevalt omavahel kokku. Vähemalt neljaväravalist võitu vajanud Argentina saatis süüdistuste kohaselt altkäemaksuna Peruusse tonnide kaupa vilja.

Nüüd on Peruu MM-finaalturniiridel tagasi, et kirjutada uus ja positiivne peatükk. Peruu koondise on edukalt mängima pannud 60-aastane argentiinlane Ricardo Gareca. Tiigri hüüdnime kandev juhendaja on toonud tiimi väga võitlusliku mängustiili.

Peruu koondise liidriks on 34-aastane ründeäss Paolo Guerrero. Kaptenipaela kandev Guerrero on alates 2012. aastast mänginud klubijalgpalli Brasiilia suurklubides Corinthiansis ja Flamengos. Enne seda tegi ta tegusid Müncheni Bayernis ja Hamburger SV ridades.

MM-i eel oli Guerrero ka skandaali keskmes, kuna talle määrati kokaiini tarvitamise eest võistluskeeld. 34-aastane peruulane jäi oktoobris vahele kokaiini tarvitamisega ja sai rahvusvaheliselt jalgpalliliidult poole aasta pikkuse võistluskeelu.

Staar skandaali keerises

Rahvusvaheline antidopingu agentuur (WADA) pidas seda karistust liiga leebeks ja kaebas otsuse spordiarbitraaži (CAS), kus pikendatigi võistluskeeld 14 kuu peale. Eelmisel nädalal otsustas Šveitsi ülemkohus, et karistuse karmistamine oli ebaõiglane ja tühistas selle ajutiselt. CAS on juba teada andnud, et nemad šveitslaste otsusele vastuväiteid ei esita. MM-i eel ongi Guerrero taas väravavõrgud sahisema pannud.

Guerrero kõrval on tiimis teinegi kogenud ja rahvusvaheliselt tuntud ründaja. Selleks meheks on tänavu Moskva Lokomotiviga Venemaa meistriks kroonitud 33-aastane Jefferson Farfan. Karjääri edukamad aastad on Farfan veetnud PSV Eindhoveni ja Schalke ridades.

Meeskonna tõusvaks täheks ja eredaks särajaks on 24-aastane poolkaitsja Edison Flores. Igapäevaselt mängib ründav poolkaitsja klubijalgpalli Taanis Andres Operi ja Indrek Zelinski kunagise tööandja Aalborgi ridades. Suvise MM-i järel ootavad seni koondises üheksa väravat löönud meest tõenäoliselt juba suuremad väljakutsed.

Noortest ja andekatest tasub esile tõsta ka Feyenoordi ridadesse kuuluvat 22-aastast kaitsvat poolkaitsjat Renato Tapiat. Kaitseliinis loodavad peruulased 34-aastasele Alberto Rodriguezele, kes pallib igapäevaselt Kolumbia klubis Junior. Kaitseliidrit on viimasel ajal seganud aga vigastused.

MM-il vajab Peruu kindlasti oma parimat esitust, et alagrupist edasi murda. C-alagrupis tuleb neil vastamisi minna Prantsusmaa, Taani ja Austraaliaga. Kui Prantsusmaa on alagrupi soosikuks, siis kõigi eelduste kohaselt hakkavad teisele play-off'i viivale kohale heitlema Peruu ja Taani. Nende omavaheline matš on kavas juba 16. juunil.

AJALUGU

Osaleb MM-il 5 korda
MM-i veerandfinalist 1970, 1978

Kõige rohkem mänge Peruu koondises: 1. Roberto Palacios 128 mängu, 2. Hector Chumpitaz 105, 3. Jorge Soto 101.

Kõige rohkem väravaid Peruu koondises: 1. Paolo Guerrero 34 väravat, 2. Teofilo Cubillas 26, 3. Jefferson Farfan 25.

Peruu alagrupimängud MM-il:

  • Peruu – Taani (16. juuni, Saransk)
  • Peruu – Prantsusmaa (21. juuni, Jekaterinburg)
  • Peruu – Austraalia (26. juuni, Sotši)