Eesti Diabeediliidu tegevjuhi Ulvi Tammeri sõnul teeb muret, et eestlased elavad ebatervislikult ja ei tea haiguse ennetamisvõimalustest.

Riskifaktorid on ebaratsionaalne toitumine, istuv eluviis, ülekaalulisus või rasvumine, kõrgem vanus, stress ja haiguse eelnev olemasolu perekonnas, teatas Delfile Eesti Diabeediliit.

Eestis on ravi saavaid diabeetikuid praegu hinnanguliselt 40 000. Samas näitavad uuringud, et väga suur on arvatavasti ka diagnoosimata diabeetikute arv, kellel haigust veel avastatud pole või kellel ilmneb haigusest põhjustatud tüsistuslikke tervisehäireid, mida sageli ravitakse diabeedi võimalikule olemasolule tähelepanu pööramata.

Alates 1985. aastast on maailmas diabeetikute arv kasvanud 30 miljonilt kuue kordseks, 190 miljoni diabeetikuni. Ennustatakse, et aastal 2025 on diabeetikuid maailmas 300 miljonit. Täna on diabeet ligi 30 protsendi surmade põhjuseks maailmas. Suurima diabeetikute arvuga riigid maailmas on India 32,7 miljoni, Hiina 22,6 miljoni ja USA 15,3 miljoni diabeetikuga. Euroopa riikidest on maailmas kõrgeimal kümnendal kohal Itaalia 3,1 miljoni diabeeti haigestunuga.