Pärnumaalt, Tori vallast, Jõesuu külast pärit suusamees oli Pekingi taliolümpial Eesti edukaim murdmaasuusataja. Parimaks kohaks 33., suusavahetusega sõidus. Arvestades tõsiasja, et varasemalt polnud Alev MK-sarjas kordagi jõudnud 40 parema hulka, siis igati tunnustust vääriv tulemus.

Viimased poolteist aastat Norras elav ja harjutav Alev soovinuks olümpialt tegelikult palju rohkemat, isegi kohta 20 hulgas. Mille pealt selline optimism?

Alev selgitab ja räägib. Koht 20 hulgas ei ole tulnud õunte pealt, vaid selle taga on testide tulemused ning võrdlusbaas. Norra treenerite sõnul võiks viljade noppimise aeg kätte jõuda 2025. aasta Trondheimi maailmameistrivõistlustel ja 2026. aasta taliolümpial. Sinnamaani tuleks sihikindlat tööd jätkata, potentsiaali on eesti mehes peidus kõvasti. Alev on treeneritega päri, käesoleval hooajal õnnestus keskmist taset paarikümne koha võrra kõrgemale upitada, reserve on veel.

Pikemalt peatume ka kaheaastasel USA perioodil, kui Alev oli Colorado ülikooli stipendiaat. Tagantjärele hindab ta Ameerika Ühendriikidesse minekut elu parimaks otsuseks. Sealt hakkas kõik tõusujoones minema. Eriliselt tänab ta kolme inimest, kes julgustasid seda sammu astuma.
Saame selgemaks, mida tähendab suusasport USA ülikoolis. Huvitav seik on Alevil sealjuures rääkida viiekordse olümpiavõitja ja kuuekordse maailmameistri Johannes Høsflot Klæbo'ga.

Veel saavad tähelepanu suusaklubi „Jõulu“, Kein Einaste, paigaltammumise aastad ja palju muud. Vestlust veab Ivar Jurtšenko.

Otsige taskuhääling "Suusajutud" ülesse Apple podcastist, Soundcloudist ja Spotify rakendustest, hakake jälgijaks ning uued saated jõuavad teieni kiirelt ja mugavalt.

1x
00:00