Griner vahistati veebruari keskel Moskva lennujaamas kanepiõli üle piiri smuugeldamise eest. Turvakontrollis avastati tema kotist kanepiõli sisaldanud e-sigarette.

Ametliku pressiteate kohaselt süüdistatakse ameeriklannat laiaulatuslikus narkoäris, mis võib Venemaal tähendada kuni 10-aastast vanglakaristust.

"Kohus pikendas USA kodaniku Brittney Grineri kinnipidamist kuni 19. maini," teatas Khimkinski ringkonnakohus neljapäeval, vahendab Venemaa meedia.

USA välisminister Anthony Blinken ütles 6. märtsil Moldova visiidi ajal ajakirjanikele, et USA valitsus teeb korvpalluri vabastamiseks suuri pingutusi.

"See on kõik, mis ma praegu privaatkaalutlustel öelda saan," lausus ta. "Kui ameeriklane kusagil maailmas kinni peetakse, oleme loomulikult valmis andma igakülgset abi, sealhulgas Venemaal. Meil on saatkonnas meeskond, kes sellistel juhtudel Venemaal tegutseb. Teeme kõik endast oleneva, et tagada nende õiguste kaitse."

Mitme ameeriklase vabastamisega seotud olnud Jonathan Franks ei usu, et Griner saab õiglase kohtupidamise. "On palju märke ebaseaduslikust ja meelevaldsest kinnipidamisest. Venelased räägivad temast nagu narkobossist. Minu arvates on ebatõenäoline, et Griner saab õiglase kohtumõistmise. Keegi Venemaal seda ei saa," ütles Franks.

Kuigi pole mingit kinnitust, et Grineri vahistamine oleks seotud Vene vägede sissetungiga Ukrainasse, spekuleeritakse, et teda võidakse kasutada nii-öelda "kõrge profiiliga pantvangina".

31-aastane Griner mängib lisaks kodumaa tippliigale WNBA-le Venemaal Jekaterinburgi UMMC naiskonnas. Ameeriklanna on olümpiavõitjaks tulnud 2016. ja 2021. aastal.

Jaga
Kommentaarid